Întrebare fară răspuns

Memorandumul 5G semnat între România și SUA desecretizat

Memorandumul privind securitatea rețelelor 5G, semnat în data de 20 august între Guvernele României și SUA, a fost desecretizat și publicat în data de 1 noiembrie pe site-ul Ministerului Comunicațiilor, după eșecul organizării în acest an a licitației 5G.

Publicarea documentului a fost anunțată de ministrul interimar al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, într-un răspuns către un text publicat pe blogul său de analistul telecom Nicolae Oacă și după ce, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a spus recent către media că documentul are un regim strict secret.

Memorandumul nu spune nimic despre "evitarea riscurilor de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G" așa cum se arăta în declarația comună semnată în 20 august de președintele României, Klaus Iohannis și cel al SUA, Donald Trump, formulările din Memorandum lăsând cumva ca acest mesaj să se citească printre rânduri.

Este important de văzut cum va fi implementat în perioada următoare acest Memorandum 5G, al cărui scop, în opinia exprimată în 5 septembrie de Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE, este ca România să devină 'liberă de Huawei'".

Declarația oficialului american a stârnit reacția gigantului chinez care a catalogat afirmațiile ca pe "o acțiune motivată politic împotriva Huawei și o interferare în zona mediului de afaceri al României."

"Guvernul SUA atacă Huawei de foarte multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament. Fără implicarea Huawei, rețelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deși sunt de trei ori mai costisitoare”, au precizat reprezentanții Huawei.

Sura 1 - https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-23464367-memora...

Sursa 2 - https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/lumea-digitala/memor...

  • Răspunde
  • Distribuie această întrebare

Răspunsuri

Licitatie esuata inseamna ca nu vom avea prea curand 5G la nivel comercial.

Noi ca si popor in general am stat capra. De fiecare data am dansat dupa cum a cantat Bruxelles-ul. Daca de acolo nu avem muzica dansam dupa cum canta Merkel iar daca aceasta nu spune nimic este cum decid americanii.

Mie mi se pare că are un iz politic desecretizarea asta, fix înaintea alegerilor..!

teacher_
teacher_

teacher_

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
teacher_

Trump nu are finețea predecesorilor sai și asta a fost singura cale pe care a găsit-o pt a tempera pana la excludere prezenta pe piața americană a terminalelor Huawei, în detrimentul terminalelor de la Apple.
Is that simple!

Din cate stiu si am citit, Huawei are cea mai buna tehnologie pentru 5G si implicit echipamentele lor sunt cele mai bune. Eu personal nu stiu ce are muppets Trump dar clar il supara huawei cu viteza de dezvoltare!

Auzisem ca în curând se va lansa 5G dar se pare ca acest în curând este dărâmat. Cu siguranță domnul Trump are o problema serioasa cu Huawei și tehnologia avansata a acestei companii.

Orange va lansa 5G pe frecvente de 4G TDD (3,4-3,8 GHz) așa cum au lansat Digi și Vodafone. Licitația viza achiziția spectrului în banda de 700 MHz și 1500 MHz. Probabil vom avea un 5G în banda N78 dl și B20 up, în orașele mari a disparut 3CA și se face loc pentru 5G experimental în câteva orașe din țară. Coming soon....

Abia aștept,sa vad ce e și cu 5G-ul asta. Țin minte câte discuții au fost și înainte de lansarea 4G. Erau unii care se arătau prea sceptici în privința 4G-ului,al posibilității implementării acestuia,a beneficiilor aduse de acesta dar și a vitezei incredibil de mari față de 3G. Eram atât de obișnuiți cu vitezele mici ,dar foarte mari pentru vremea aceea,încât un 5Mbs ni se părea wow mai ales daca era și constant. Eu cred că vom avea surprize plăcute și de data asta. Mă îngrijorează puțin așa zisele pericole provocate de radiațiile date de echipamentele 5G însă cred că totuși cei care au dezvoltat-o s-au gândit și la asta.Asteptam.

@Razvan Acel memorandul este un fel ghid etic referitor la participantii la licitatie si selectia ofertantilor. Este cu bataie lunga catre Huawei chiar daca nu este specificat in mod express acest aspect.

Chair daca se va lansa 5G-ul in mod comercial, echipamentele utilizate de operatori nu trebuie sa fie produse de Huawei, ceea ce complica si intarzie putin lucrurile.

Practic acel memorandul a lovit atat in operatori cat si Huawei.

Acest memorandum a lovit în primul rand în Digi (cea mai mare parte pe Huawei) și Vodafone (100 % Huawei). ORO are core pe Ericsson și e posibil să lanseze 5G cu alt vendor decât ceilalți 2, în speță Ericsson sau Samsung. Părerea este că ORO va lansa simultan 5G în mai multe orașe decât competitorii.

Cu siguranță va lansa în mai multe orașe și nu cu Huawei, ci cu Erricson sau poate chiar cu Samsung ( care va însemna un element de noutate pentru țară noastră).

Specialiştii spun că, dacă proiectul de lege va trece în actuala formă, operatorii se vor confrunta cu pierderi directe de active și pierderi economice indirecte de aproximativ 5,35 miliarde de euro, iar întreaga industrie de comunicații din România va suferi pierderi de aproximativ 9,35 miliarde de euro.

Aceste pierderi vor fi transferate către consumatorii finali, umflând facturile pe care le plătesc în fiecare lună. Se estimează că tariful va crește cu 300% față de actualul nivel din UE, adică de la 6 la 18 €.

Sursa - https://financialintelligence.ro/operatorii-telecom-pierd...

Paguba-n ciuperci,atata timp cat vom avea un 4G functional nu-i prea vad pe romani inghesuindu-se la abonamente 5G.Dar da,situatia prezentata ne va afecta si pe noi fiindca institutiile publice vor face aceste abonamente,pe care le vom suporta cu totii...din buget.

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman - "Huawei rămâne alegerea greșită. De ce? Pentru că națiunile nu trebuie să încredințeze securitatea cetățenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspirații, fraudă cibernetică, fraudă bancară, afaceri necinstite sau pentru că a ajutat Iranul să evite sancțiunile menite să oprească țara de la finanțarea terorismului. Huawei a fost implicată în infracțiuni și comportament infracțional din Republica Cehă până în Sierra Leone și în nenumărate țări aflate între ele. 5G este o revoluție în tehnologia digitală, nu doar o evoluție și trebuie să fie sigură. Așa cum se dezvoltă acum internetul, mă simt confortabil ca telefonul meu inteligent să vorbească mașinii mele, dar refuz să ​îl las să comunice cu comuniștii chinezi și cu statul lor care supraveghează tot. România trebuie să ia o decizie și trebuie să țină cont de securitatea sa, de alianțele sale, de istoria sa și cu cine vrea să facă afaceri."

Si tot nenea ambasadoru' mai are una prin care isi da singur cu tesla: "Când cineva îți arată cine e, crede-l de la început” si prin care ne spune voalat faptul ca ar trebui sa jucam dupa ne canta americanii.

Sursa - https://financialintelligence.ro/ambasadorul-sua-in-roman...

Exact domnu' ambasadoru' de la statele uimite ale americii in Romania: 5G este o revoluție în tehnologia digitală si nu trebuie sa fie una cu iz politic folosita in campaniile electorale sau pentru capital de imagine.

Ministerul Transporturilor a publicat “versiunea updatata” a proiectului de lege privind tehnologia 5G. In mare parte aceasta versiune "reloaded" pervede ca producătorii de tehnologie 5G trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere care să ateste că îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
  • are o structură transparentă a acționariatului;
  • nu are cunoștință de un istoric de conduită corporativă;
  • se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente;

De asemena se propune un termen de tranzitie de 5 ani în care mai pot fi folosite tehnologiile, echipamentele și programele software ce sunt utilizate în rețelele de comunicații electronice care contribuie la furnizarea de servicii de comunicații electronice de tip 5G, ai căror producători nu dețin autorizarea instituită prin lege.

Aceeași perioadă de timp, de 5 ani, a fost stabilită și pentru situația în care a fost retrasă o autorizare acordată inițial unui producător.

Versiunea imbunătățită a proiectului, publicata la data 02.09.2020 pote fi consultata pe site-ul Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor la adresa http://www.mt.gov.ro/web14/documente/acte-normative/versi...

Ministerul Justiţiei a avizat, recent, favorabil, proiectul de lege privind tehnologia 5G din punct de vedere constituțional și legislativ, dar a avut unele observaţii și a transmis că nu își asumă responsabilitatea pentru elaborarea proiectului și pentru corectitudinea datelor.

Ministerul Justiţiei: ”Este necesară justificarea temeinică a criteriilor pentru acordarea sau refuzul de emitere a autorizării. Soluția care stabilește condițiile de emitere a avizului CSAT este neclară și lipsită de previzibilitate, în lipsa instituirii unor criterii obiective de evaluare a solicitărilor depuse în vederea acordării autorizației”

Ministerul Justiţiei mai spune că, din cuprinsul articolului 8 din proiect (n.r. Art 8 (1) Prin derogare de la prevederile art 7 din legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, deciziile adoptate potrivit prezentei legi pot fi atacate in contencios administrativ, fără parcurgerea procedurii prealabile. Deciziile pot fi atacate in termen de 30 de zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial al României. (2) În cazul deciziilor adoptate potrivit prezentei legi, nu sunt aplicabile prevederile art 14 şi 15 din legea nr 554/2004 a contenciosului administrative, cu modificările şi completările ulterioare) rezultă că deciziile premierului emise în temeiul prezentei legi au natura juridică a actului administrativ care poate face obiectul controlului jurisdicţional în temeiul prevederilor legii 554/2004. Având în vedere că motivarea actului administrativ reprezintă o condiție de legalitate, omisiunea de a institui criterii clare și obiective care să permită controlul jurisdicţional reprezintă o împrejurare de natură să conducă la încălcarea prevederilor constituţionale.

Articol complet - https://financialintelligence.ro/ministerul-justitiei-obs...

Destul de clara treaba. Din moment ce proiectul de lege privind tehnologia 5G a primit aviz favorabil din partea Ministerul Justitiei, cel mai probabil si Romania se alinieaza "trend-ului" alegand fie Nokia, fie Ericsson ca perteneri in Core 5G.

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!