anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

E-factura integrata in SPV din partea Orange Romania

teacher_
#StarMember

Dragi colegi și angajați Orange Romania,

Doresc sa lămuresc următoarea situație:

1. Începând cu data de 1 ianuarie toate companiile, sau persoanele juridice sunt obligate să transmită facturile către alte companii sau persoane juridice prin e-factura, in Spațiul Privat Virtual (portalul ANAF)

2. Eu am un abonament de net care îmi este integrat pentru plata la pfa-ul pe care îl dețin. Eu am un PFA, de la care, până în decembrie am putut sa decontez chitanțele primite în magazinele fizice (fiind cheltuieli deductibile) in urma plăților. 

Întrebarea: cum va proceda Orange începând de acum? Va înregistra Orange facturile achitate in SPV, unde eu voi avea acces pentru a le viziona, descărca și arhiva? In mod normal, Orange ar trebui să trimită toate facturile achitate de  către persoane juridice, către ANAF...

Întreb pentru că în aceeași situație este posibil să se afle și alte persoane care au firme sau sunt PFA.... 

Pentru că, in cazul în care nu se va reglementa această situație, eu voi renunța cu tot regretul la acest abonament 

1 Soluţie acceptată‚

Salut,

 

Orange va transmite toate facturile (de servicii si de terminale) prin sistemul ANAF e-Factura.
De asemenea, pentru a ne alinia dispozitiilor Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung din 01 Ianuarie 2024, in prezent, depunem toate eforturile pentru a automatiza transmiterea facturilor dumneavoastra in sistemul RO e-Factura.

Vizualizare soluţie în postul original

7 Răspunsuri 7

Pololică
#StarMember

Stai sa ma lamuresc: de când se declară încasările la ANAF? Se declară facturile emise, nu și cele încasate. 

Pentru deductibilitate, se merge ca și pana acum: factura pe pfa (mai nou, declarată în spv), chitanță pe factură (cu numele din factură). 

Așa este... Nu ziceam sa raportez încasările, deși tot aia e, că totul trebuie trecut prin SPV, tot ce înseamnă factura emisa. Aseară am participat la un seminar online pe tema asta și așa s-a prezentat. 

Și Orange nu e emitent de factura, in cazul de față? Asta e nelămurirea mea. Toate entitățile trebuie sa înregistreze toate facturile prin intermediul ANAF. Eu nu pot pune o factura sa îmi fie deductibila daca nu este și e-factura, pentru că voi fi amendat de la 1 iunie. 

Programul tău de contabilitate nu își descarcă mesajele? Maine o sa fac o captură de ecran cum apare la mine (atât facturi emise, cât și facturi recepționate).

La mine, eFactura e deja de jumătate de an (doar pentru facturile cu risc fiscal ridicat) și din ianuarie pentru toate facturile emise (accizabile, chirii, servicii conform contracte, etc).

Sunt oameni (cum e și cazul meu) care nu are program de contabilitate (cel puțin nu încă) și trebuie să fac procesul asta manual... 

La mine arata cam asa:

IMG_20240216_090948_resized_20240216_091011430.jpg

Softul este nexus (nu e cel mai ieftin la nivel de licenta). Se poate si automatizat, dar si manual. Ce vezi cu XML (acel dreptunghi portocaliu din dreapta) sunt facturi primite, restul fiind facturi emise.

Si vezi ca nu incurci cu cifra de afaceri. Teoretic, o factura emisa, inseamna venit, dar, daca nu este platita la timp sau este contestata, devine venit "indecis", adica nu se stie daca suma va fi aceeasi sau nu. Caz concret: emit o factura pe 31.12, dar scadenta este al 30 de zile. Venitul il raportez la incasarea efectiva (anul urmator), nu la data emiterii.

Ai optiunea Saga P.S., dar, daca astea sunt regulile, cu totii ne supunem.

Și eu aș vrea o clarificare: o factură de Orange pentru un PFA sau PJ este "încasare"?? Încasare = venit. Dar pentru acel PFA este cheltuială. Oricum, ideea este că ANAF este interesat de veniturile tale DOAR în scop de TVA și control al fluxului de colectare a TVAului. Deci cel care are obligația declarării este emitentul, nu clientul.

Deocamdată, în aceste 6 luni va funcționa un sistem hibrid, până se vor înrola toți agenții economici în SPV și cu posibilitate de semnare electronică. Astfel în aceste 6luni nu este obligatorie trimiterea către client a facturii prin SPV, ci doar către ANAF. Către client se poate trimite factura ca și până acum. Însă, din 1 iulie 2024, o factură emisă de furnizor va fi obligatoriu trimisă prin SPV atât către ANAF pentru înregistrare/evidențiere în scop de TVA, dar și către client. Simplu.

Ca idee, netransmiterea și nedeclararea în SPV are consecințe negative asupra emitentului, nu a clientului. Însă cum menționam, până la 30iunie2024 se acceptă un sistem hibrid: comunicare prin SPV a facturii doar către ANAF, iar clientul o poate primi în format fizic, fără alte obligații.Însă de la 1iulie vei primi factura exclusiv în SPV.

@teacher_ : Nu e nevoie să renunți la abonament. Nu ești tu cel vizat de înregistrarea în SPV a facturii, ci Orange. Deci fi fără griji că Orange se va conforma în timp util. Spor.

Salut,

 

Orange va transmite toate facturile (de servicii si de terminale) prin sistemul ANAF e-Factura.
De asemenea, pentru a ne alinia dispozitiilor Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung din 01 Ianuarie 2024, in prezent, depunem toate eforturile pentru a automatiza transmiterea facturilor dumneavoastra in sistemul RO e-Factura.