anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Când va deveni tehnologia 5G majoritară în România?

vladut12am
Cunoscător certificat

<<Președintele ANCOM, Valeriu Zgonea, spune că tranziția la tehnologia 5G nu este simplă, în condițiile în care operatorii de telecomunicații anunță că „5G” va fi majoritar în România la finalul lui 2026.
Valeriu Zgonea spune că estimările operatorilor sunt optimiste.
Operatorii de telecomunicaţii ne dau speranţe că, undeva la sfârşitul anului 2026, tehnologia 5G va fi majoritară în România, dar tranziţia nu va simplă, a declarat, miercuri, într-o dezbatere de specialitate, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Valeriu Zgonea.

„(…) Eu cred că tehnologia 4G oferă suficient de multe instrumente pentru a sprijini comunităţile, dacă au resurse financiare şi au capabilitatea. Specializarea inteligentă nu este foarte simplă pentru comunităţi. Dacă discutăm de chestiuni tehnice, atunci putem să spunem aşa: la sfârşitul anului trecut aveam cam 3% 5G în România.
În jur de vreo 720 – 730.000 de cartele SIM. Dacă ne uităm la datele raportate de către operatori, undeva la sfârşitul lunii august erau vreo 750 de staţii 5G. Vreo 5.000 de celule în comunităţile urbane. Dacă nu suntem atenţi şi nu avem un plan pe care să-l discutăm cu operatorii mobili s-ar putea să ne trezim ca această tehnologie să fie majoritară în România după 2027. Dialogul pe care îl avem astăzi cu operatorii ne dă speranţe că, undeva la sfârşitul anului 2026, o să fie o tehnologie majoritară în România. Tranziţia nu este simplă”, a declarat Valeriu Zgonea.
Administrația trebuie ajutată de mediul privat.
Şeful ANCOM a punctat faptul că tranziţia digitală a României nu poate avea loc fără un efort comun al instituţiilor publice şi zonei private. El a declarat că comunităţile trebuie să fie specializate. Trebuie să fie ajutate ca să înţeleagă că nu doar absorbţia fondurilor europene va ajuta să implementeze nişte soluţii viabile. Ci şi comunitatea privată trebuie să sprijine. Nu toate resursele financiare pe care le au comunităţile sunt suficiente pentru a accesa fie fonduri europene, fie alte programe.

„Nu putem să avem o tranziţie digitală a României. (…) Efortul comun înseamnă expertiza pe care o au toţi din instituţiile publice sau autorităţile sau agenţiile statului. Dar şi din zona privată. Tot acest mix este o soluţie pentru a uşura această tranziţie. Pentru a educa şi a forma comunităţile să devină inteligente. Am avut o descentralizare pe care am cerut-o, în loc să avem un plan centralizat. O strategie centralizată, un plan de acţiuni, nişte principii general valabile. Astfel încât în momentul în care aplicăm anumite soluţii sau bune practici, ele să fie distribuite şi către comunităţile care nu au resurse financiare. Dacă doresc să aibă această tranziţie către o societate digitală”, a afirmat preşedintele ANCOM.
Acesta a mai adăugat că administraţia locală trebuie ajutată să găsească resursele financiare pentru a construi proiecte inteligente. Valeriu Zgonea crede că administrașia locală are nevoie de sprijin din mediul privat. Pentru că nu există suport tehnic și suficiente resurse.
Reprezentanţi ai autorităţilor alături de companii, consultanţi şi instituţii financiare, participă miercuri la cea de-a 8-a ediţie a conferinţei „Smart Transformation Forum” – ediţia 2023.>>

Sursa: capital.ro

1 Răspuns 1

Vio73
#StarMember

Salutare!

Citisem articolul, dar nu are nimeni cum să știe exact ce se va întâmpla și în cât timp. Președintele ANCOM este politician și spune multe, dar vedem ce se va întâmpla și când, la modul concret.