Întrebare fară răspuns

UE obliga producătorii smartphone să permită înlocuirea mai uşoară a acumulatorilor

Comisia Europeană lucrează la o propunere care va obliga companiile să înlocuiască bateriile mai uşor. Propunerea, care se pare că va fi prezentată la jumătatea lunii martie va viza în mod special producătorii de smartphone-uri, tablete şi căşti wireless. Proiectul de lege va încuraja, de asemenea, creşterea gradului de reciclare a dispozitivelor scoase din uz, reutilizarea materiilor prime şi încurajarea unei strategii de producţie sustenabilă din punct de vedere al consumului de resurse.

 

 

Se crede că UE solicită, de asemenea, ca producătorii să ofere perioade mai lungi de garanţie şi acces mai facil la documentaţie care să permită repararea post-garanţie, totul pentru a conserva materiile prime, economisi energie şi proteja mediul înconjurător.

 

 

Planul UE solicită, de asemenea, reciclarea cât mai completă a ambalajelor produselor, ţinta fiind reducerea consumului de plastic. De fapt, propunerea sugerează ca producătorii să pună o etichetă pe ambalajele produselor comercializate, detaliind exact ce cantitate de micro-materiale plastice este eliberată în mediul înconjurător ca urmare a achiziţionării produsului respectiv. O altă iniţiativă prevede încurajarea colectării de telefoane vechi, tablete şi încărcătoare, spre a fi reciclate.

 

 

Având în vedere faptul că degradarea bateriei este una dintre problemele principale ale telefoanelor vechi, planul UE pentru a forţa înlocuirea mai uşoară a bateriilor în smartphone-uri ar putea rezolva multe probleme.

 

 

Însă condiţia esenţială care ar trebui respectată este ca măsurile pentru facilitarea unei înlocuiri mai uşoare a acumulatorilor să nu interfereze cu progresul tehnologic, fiind binecunoscut faptul că telefoanele mobile de ultimă generaţie pun mai mult accent pe obţinerea unui design cât mai extravagant şi subţire, înghesuind acumulatorul pe unde se poate în carcasa îmbinată cu adezivi puternici.

 

 

În condiţiile unei reglementări prea stricte din partea autorităţilor UE, nu ar fi exclus ca anumite modele smartphone dezvoltate pentru pieţele internaţionale să nu mai ajungă în magazinele europene, pe motiv că designul folosit nu permite înlocuirea facilă a acumulatorilor uzaţi. Se pare totuşi că UE nu solicită interzicerea bateriilor complet sigilate în carcasa telefonului, ci mai degrabă restricţionează practici precum lipirea bateriilor cu adezivi care fac procesul de înlocuire mai dificil. De fapt, Comisia Europeană a recomandat mărcilor de telefoane să se îndepărteze de utilizarea adezivilor încă din anul 2017, solicitările fiind însă complet ignorate de producători.

 

 

Sursa 1 - https://www.go4it.ro/telefoane-mobile/o-noua-reglementare-ue-ar-putea-obliga-producatorii-smartphone-sa-permita-inlocuirea-mai-usoara-a-acumulatorilor-uzati-18888427/

 

Sursa 2 - https://www.androidauthority.com/smartphone-batteries-replacement-eu-1086994/

 

FaraUnID
FaraUnID

FaraUnID

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
FaraUnID
  • Răspunde
  • Distribuie această întrebare

Răspunsuri

Noroc ca ii mai obliga UE, altfel am fi ultimii si in privinta asta :)
Mi-a placut mai mult sistemul in care se putea inlocui bateria... Nu stiu cine a gandit-o si de unde a pornit, dar cineva a facut schimbarea cu mult cap... Dupa schimbare, trebuind sa inlocuiesti telefonul, vrei, nu vrei.. cand problema este doar bateria..

Posibilitatea de a nu putea înlocui bateria a fost făcută intenționat și anume sa nu mai ai acces la baterie, ca să o poți scoate și să nu mai fi urmărit. Se presupune că nu sunt dovezi certe că un telefon este capabil să te asculte și cu el stins. Pe de alta parte, ne dorim un telefon cu IP 67/68 și acesta vine cu un anumit cost.

Razvan eu am folosit un soft instalat pe telefonul meu dar si pe telefonul tinta cu care puteam sa ascult si sa inregistrez convorbirile care erau in preajma telefonului. Softul respectiv nu permitea ca telefonul sa fie inchis ci doar simula trecerea in power off,astfel eu sunam pe numarul respectiv si softul deschidea apelul fara ca propietarul sa isi dea seama,pentru el telefenul fiind perfect inchis. Doar daca se scotea bateria nu mai puteam sa am control asupra telefonului urmarit. Celelelate actiuni cred ca le stie toata lumea,interceptat convorbiri,SMS-uri,istoric,traseu etc. Mai tarziu a venit o lege si chiar noi cei aflati in sistem nu am mai avut voie sa folosim astfel de softuri.

Bateria nedetasabila a fost gandita ca o masura de protectie impotriva furtului sau pierderii telefonului. Pe vermuri se stia regula de baza: Ai gasit un telefon, primul lucru scoteai bateria si cartela SIM din el.

Un telefon cu baterie nedetasabila pierdut / furat si legat la un cont de utilizator pe serverele producatorului este mai greu de valorificat pentru ca utilizatorul se poate conecta remote la acel telefon, localiza telefonul, sterge toate datele din el, bloca, etc. Exista aplicatii care permit efectuarea de fotografii prin intermediul camerei frontale, fotografii cu fata celui care utilizeaza telefonul.

FaraUnID
FaraUnID

FaraUnID

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
FaraUnID

Eu chiar astept ca aceasta masura sa fie pusa in practica,insa nu cred ca ma voi bucura prea curand de ea fiindca deja modele de telefoane pe care le astept sunt deja construite cu baterie nedetasabila.

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!