Întrebare fară răspuns

Pot deveni tinerii dependenți de jocurile video?

Adolescenții români petrec, în medie, șapte ore pe zi uitându-se la televizor, ascultând radio, navigând pe internet sau dedicându-se jocurilor video, conform unui studiu realizat de Unicef în 2013. Iar în 2018 Organizația Mondială a Sănătății a clasificat oficial dependența de jocurile video drept afecțiune psihică.

 

Voi ce părere aveți?

Îi lăsați pe cei mici să se joace astfel de jocuri? Dacă da, le restricționați numărul de ore / zi?

  • Răspunde
  • Distribuie această întrebare

Răspunsuri

Pagina 1 din 2

Desigur,statul pe pc / jocuri poate creea dependenta.Totul este indicat sa se faca cu masura.Nr. de ore foarte mare in fata pc-ului poate afecta atat vederea cat si psihicul.Din pacate unii parinti fiind foarte ocupati sunt nevoiti sa lase copilului telefon/tableta sa stea linistiti pt a putea face ceea ce au de facut.

Da, clar, din punctul meu de vedere jocurile video creează dependență.
Băiatul meu a prins drag doar de două, Minecraft și LOL. Minecraft se joacă de pe la 11 ani. La început s-a jucat singur și avea restricție la 2 ore/ zi, a urmat o perioadă când ne jucam amandoi (recunosc, mă prinsese și pe mine :)), apoi, de când a descoperit jocul multiplayer în rețea, a devenit din ce în ce mai dificil să-l oprim. Acum lasă LOL-ul doar pentru sport sau un film bun.

Si eu consider ca jocurile video creaza dependenta. E suficient sa inceapa sa-ti placa un joc, ca apoi pana nu-l termini nu te lasi. Si eu pot spune ca in adolescenta am fost dependenta de vreo 3 jocuri si stateam cu orele ca sa le joc. Fiecare nou nivel atins, parca te indeamna sa continui jocul pentru a vedea ce este in urmatorul.

Ai dreptate Miha Z,creează dependenta. Am citit despre un adolescent din Japonia care a murit în urma unei sesiuni prelungite de gaming. Adevărul că nu numai adolescenții sunt loviți de aceasta dependenta ci și adulții,oameni în toată firea. Însă dacă noi ne mai putem controla (sau o fac soțiile :) ) mare atenție trebuie sa avem la copii. Cred că un program riguros in privința timpului petrecut cu astfel de jocuri ar da rezultate. Cred că ar trebui sa fie o recompensă ora petrecuta in fața consolei sau calculatorului și nu un drept.

Asa e, indiferent de varsta jocurile video dau dependenta. Uneori mai stam si ne jucam si de plictiseala, care cu timpul se transforma in dependenta. Nu sesizam acest lucru pe moment, fiindca suntem "conectati la realitatea din joc" si singurul tel este finalizarea lui.

Eu nu am copii, dar daca as avea și m-as confrunta cu aceasta problema, cu siguranța i-as verifica pe cât posibil și le-as restricționa accesul la internet. Nu le-as interzice folosirea lui pentru ca nu ai cum sa schimbi o generație care așa s-a născut.

Cu siguranta da!.. Indiferent de varsta poti deveni dependent.. e normal sa gasesti o metoda de-a te deconecta de la diverse probleme, stres,etc, important este, ca pauzele de joc, sa fie cu masura, nu pentru tot restul zilei..

Jay
Jay

Jay

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Jay

Treaba asta cu jocurile video și cu privitul la ecrane în general este o mare problema. Unii copii sunt dependenți de-a dreptul ajungând pana la autism virtual.
Noi am avut norocul de a ne naște într-o lume fără asa ceva, le-am descoperit treptat și măsura s-a autoimpus cumva. Dar generațiile din urma s-au născut cu ochii direct în ele și aici părinții aveau și au responsabilitatea de a impune o măsură. Fiul meu a avut o perioada când era disperat după telefon dar l-am scăpat repede de acest viciu când am văzut ca poate deveni o problema. Acum interacțiunea cu ecranele de orice fel se rezuma la canalele de muzica, iar de jucat, ne jucam împreună pe telefon, odată la 2-3 zile câte o jumătate de ora maxim.

Este drept că eu mai câștig ceva bănișori din treaba asta,nu cine știe cine ce. Pentru o mie de lei stai cu orele pe un joc,zilnic și iei misiune cu misiune de o sută de ori la rând sa descoperi o greșeală,un bug ceva și să îl raportezi la timp. Viața de tester nu-i așa ușoară și nici bănoasă.:) Câștigul cel mai mare a fost acela că m-a scăpat de dependenta. Jocurile pe care le-am testat e destul de clar că nu le mai joc. Am pierdut însă și ceva: nu pot sa joc ceva fara ca ochiul critic sa nu caute ceva nelalocul lui. Trebuie să treacă un oarecare timp că jocul să mă captiveze și să uit că nu sunt tester :) Din păcate aceasta dependenta este uneori criminala. Un adolescent din USA care juca foarte mult GTA,a ieșit înarmat cu pistolul tatălui și și-a împușcat colegii. Un altul a început să fure mașini fiindcă așa văzuse el în GTA. Sunt și jocuri istorice care ,lăsând ficțiunea la o parte,a personajelor de regulă,descriu modul de viață din diferite epoci. Sunt destul de interesante și au avut priză la public. Acum rămâne la latitudinea părinților ce jocuri le permit copiilor sa joace. Adolescenții nu mai au nevoie de această permisiune ,joaca orice chiar daca unele jocuri sunt marcate cu 17+ sau 18+. Ca în orice activitate este important sa nu se exagereze. Odată ce ai trecut un anumit prag devii zombi. Trăiești doar pentru joc,mănânci ceva in fuga doar că sa te întorci la joc,mergi la școală dar gândul îți este tot la joc. Cel mai grav că îți este inhibata orice forma de a mai interacționa cu cineva,părinți,colegi,prieteni. Viața ta este doar jocul. Se încheie când se termină și ultima misiune daca jocul este single player,iar acesta-i un caz fericit,ori poate sa continue cu lunile sau anii daca este multiplayer. Chiar și modul cum arăți devine neinteresant,igiena devine precară iar în final sănătatea este cea mai afectată,atât psihic cât și fizic. In unele tari sunt așa-zisele clinici de recuperare a tinerilor înraiti de gaming. Unele tratamente au succes,altele nu și gamerul se întoarce de unde a plecat. Da,este o mare dependenta pe care daca nu o controlam ne va face sa suferim la un momendat.

Un joc poate da o oarecare dependenta, la fel ca și aplicațiile de socializare gen Facebook, Instagram pe care le verificam de fiecare data când avem telefonul în mana. Eu vad la mine, dacă am un joc pe telefon sunt tentata sa ma tot joc, mai ales dacă este unul la care am de trecut și nivele. Cu siguranță copii sunt și pot fii cei mai afectați de aceea trebuie sa limitam acest timp de joaca. Momentan copii mei nu mai au acces la tablete sau telefon ci doar pe YouTube la TV.

Nu cred ca doar tinerii pot deveni dependenti de jocuri video si cei trecuti de adolescenta pot deveni dependenti de jocuri video ori pe console, ori pe PC-uri, ori pe telefoane sau tablete.. Cred ca fiecare dintre noi ne jucam macar un joc pe telefon sau tableta.

Jocurile video crează dependență nu numai la copii sau adolescenți, dar chiar și la persoane mature. Nu puține au fost cazurile în care s-a ajuns la conflicte între utilizator și alte persoane pentru că a fost deranjat și mai rău chiar și la omor. Sunt persoane care au devenit dependente de jocurile video sau cele de noroc, exact cum sunt cei dependenți de droguri. Aceasta este o realitate și ar trebui să avem grijă de educarea tinerei generații ca pe viitor să avem o stabilitate psihică cît mai promițătoare.

Un băiat în vârstă de 11 ani din India a ucis o fetiță de 9 ani într-un mod șocant, după ce aceasta l-a învins în repetate rânduri într-un joc video online de tip battle royale. Capul victimei a fost zdrobit cu pietre, potrivit poliției.

Incidentul s-a petrecut într-o suburbie din orașul Indore, cel mai populat din statul Madhya Pradesh. „Băiatul a dus fata într-un loc din apropierea casei lui și i-a zdrobit capul cu pietre”, au transmis anchetatorii. Cei doi copii se tachinau frecvent, iar fata i-ar fi ucis recent băiatului un animal de companie.

După crimă, copilul s-a ascuns în baia familiei, unde a fost găsit de poliție după mai multe ore.

Cazul șocant s-a petrecut la scurt timp după ce un student s-a sinucis, tot în India, cel mai probabil din cauza faptului că jocul video PUBG a fost interzis de guvern. Tânărul, care devenise obsedat de joc, s-a spânzurat într-o localitate din statul Bengalul de Vest.

Tot în statul asiatic, un adolescent a cheltuit economiile familiei, echivalentul a peste 21.000 de dolari, în jocul video PUBG. Băiatul de 17 ani a folosit conturile părinților pentru a face achiziții în joc, pentru el și prietenii lui.

Sursa - https://www.go4games.ro/stiri-si-articole/diverse/un-baia...

Happy Gaming Everyone!

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!