Întrebare fară răspuns

Cost suplimentar în roaming fără date activate și fără să vorbești la telefon

Cum e posibil să fac cost suplimentar fără să vorbesc la telefon si fără date activate doar printr-un mesaj primit "Bine ai venit în Serbia", doar trecând pe centura Drobeta Turnu Severin?

  • Răspunde
  • Distribuie această întrebare

Răspunsuri

Poate le-ai avut active fara să îți dai seama. E o presupunere bineînțeles.Eu locuiesc la marginea de est a țării și în trecut primeam mesaje asemănătoare din Ucraina. Cred că s-a mai discutat acest subiect legat de trecerea pe rețele străine chiar daca utilizatorii erau în Romania,pe lângă granița evident.

Multumesc,dar stau în zonă, undeva la 50 de km de granița cu Serbia și de fiecare dată când trec pe acolo dezactivez tot și tot au reușit sa= mi ia banii,acum au întrecut măsura...

Telefonul tau s-a conectat la o retea din statul vecin (implicit Serbia) lucru care se intampla frecvent in zonele de frontiera, adica roaming involuntar. Cum Serbia nu se afla in SEE, tarifele de roaming sunt pe masura https://www.orange.ro/roaming/serbia/

Nu stiu care este valoarea costului suplimentar. Daca spui ca nu ai vorbit la telefon si datele au fost oprite, este posibil sa ai ceva aplicatii in telefon care sa fi trimis sms-uri fara stirea ta.

De asemenea unele telefoane trimit automat un sms catre un centru de mesaje atunci cand se inregistreaza intr-o retea noua sau cand este schimbat SIM-ul din el, mesaj pentru geolocalizare. De asemenea unele aplicatii de smartphone mai fac lucrul acesta pentru a putea oferi utilizatorului continut targetat pe baza geolocatiei.

Este posibil sa fi avut active datele chiar daca nu ai fost chiar langa granița. Este un lucru despre care s-a mai discutat aici, despre puterea antenelor la zonele de graniță.

Din pacate se intampla... Mi s-a intamplat si mie, exact in zona in care spui tu. Pe malul Dunarii, pe mine ma vedea deja in Serbia.

In setarile telefonului ai Data Roaming (folosirea datelor mobile cand esti in roaming). Acea optiune ar trebui sa fie dezactivata in mod normal pentru a preintampina probleme de genul asta.

Chiar si asa, se poate sa dai un mesaj sau ceva, si sa te taxeze la tarif de roaming. Dar macar n-o sa ajungi la cost suplimentar foarte mare.

Cred ca la tine a consumat ceva (probabil netul). O fi trecut pe o retea de-a lor pana sa-ti trimita SMS-ul de "bunvenit". :)) Si au niste tarife infioratoare, in special pe partea de date.

Dar, dupa cum zicea si Razvan, uita-te in desfasurator, sau suna la relatii clienti si vezi de unde anume ai acel cost suplimentar.

Este posibil sa fi primit chiar și apeluri și să fi taxat pentru asta. Sau sa fi trimis un mesaj sau doua fara sa îți dai seama. Sunt mai multe variante care s-ar fi putut întâmpla. Cert este că nu vrea nimeni să îți ia bani degeaba!

Vezi ca numărul de telefon vizibil în acel printscreen.

La detalii apeluri ar trebui sa vezi exact de unde vine acel cost: sms, voce, date, servicii premium, etc!

Îmi pare rău, dar mai pot fi și erori. Trebuie să urmărești factura și să le semnalezi faptul acesta. Sunt convins că se va rezolva! Succes!

M-am trezit și eu cu cost suplimentar, din neatenție. Am vrut sa trimit o filmare pe whatsapp. Dar a plecat prin mesaj. Poate ar trebui sa vezi, exact, de unde ai acel cost. In contul meu/ Altele/Detalii convorbiri. Cu mențiunea ca dacă costul suplimentar este de la internet, detaliile vor apărea după emiterea facturii.

Din câte știu, in roaming, ești taxat inclusiv atunci când Primești apeluri și sms-URI. Este posibil ca telefonul sa fi trecut pe rețea de roaming fără sa-ți dat tu seama și practic așa sa fi făcut cost suplimentat. Pentru a nu mai trece automat pe alta rețea, poti intra in setările telefonului, la rețele mobile, iar la Căutare rețea sa schimbi din Căutare automata, santreci pe manual. Astfel nu o sa se mai conecteze automat pe alta rețea și implicit nu o sa se mai conecteze pe roaming atunci când ai semnal mai slab pe rețeaua ta.

Eu știu ca și sms-utile sunt taxate mai ales dacă ești intr-o tara care nu este in uniunea europeană! Îmi povestea un prieten care a ajuns in Turcia și fără sa-i dea seama, și-a lăsat telefonul activ pe roaming și acasa când s-a întors și i-a venit factura a rămas blocat de costul suplimentar. Am făcut cercetări și și-a scos factura detaliata și a văzut ca a fost taxat atât pentru apeluri primite cât și pt sms-URI. Eu nu am pățit nimic când am fost plecat din tara, dar eu am fost intr-o tara membra UE.

Daca nu te lamureste factura detaliata, intreaba pe chatul de pe site-ul Orange sau la 300. Noi nu avem de unde stii ce scrie in factura ta detaliata.
Ca fapt divers, uita-te pe site-ul orange in contul tau la Consum si facturi -> Cronos -> Detalii convorbiri. E lista jos. Ultima coloana a listei e costul, in cazul resurselor incluse apare 0.0 , tu trebuie sa te uiti dupa costul ala suplimentar si sa vezi ce l-a generat.
Apoi cu informatia asta poti cere detalii la 300 sau pe chat.

Mesajele de întâmpinare se trimit doar celor care au roaming activ! Am constatat eu asta pe propria piele in Ungaria, anul trecut când eram disperat că nu pot suna in țară... După ce l-am activat, am primit și mesaj, și am fost taxat ca atare. Probabil iti era roamingul de date activ pe telefon.

Teacher, din cate stiu eu, nu trebuie sa ai roaming de date ca sa ai roaming. :) E suficient ca telefonul sa se conecteze la o retea din afara tarii de origine ca sa se considere ca esti in roaming. Si da, va face chestia asta atata timp cat ai serviciul de roaming activat.

Ceea ce ma face sa ma gandesc ca o posibila solutie la problemele de genul asta ar fi dezactivarea cu totul a serviciului de roaming, in caz ca nu planuiesti sa pleci niciunde in perioada imediat urmatoare.
In felul asta, nici n-o sa ai semnal (daca operatorul tau nu are in zona respectiva semnal), dar nici n-o sa te ia sarbii in primire sa te taxeze cat se poate cand treci pe langa antenele lor. :))

Nu neaparat, trebuie sa mergi pe varianta selectarii manuale a retelei de telefonie astfel incat telefonul sa nu se conecteze la reteaua cu semnalul cel mai puternic si care poate fi din tara vecina.

E recomandat să stai mai mult pe selectarea manuală și dacă știi că treci printr-o zonă cu semnal instabil local și mai bun din țara vecină, să nu răspunzi la telefon.

In aceste cazuri, cea mai buna solutie este aceea de a avea optiunea de selectare manuala a retelei, cu asta eviti ca telefonul tau sa treaca pe o retea vecina chiar daca tu nu ai trecut frontiera. Totodata, e bine sa te asiguri ca ai datele dezactivate, si orice alta aplicatie care foloseste datele sa fie inchise, si sa nu deschizi sms-urile pe care le primesti pentru ca sunt taxabile in afara UE, chiar si cele pe care le primesti.

In primul rand trebuie sa vezi de unde vine costul suplimentar, adica, apeluri, sms, date.

Multumesc tuturor pentru răspunsuri,este ok am aflat costul suplimentar,ca de obicei cei de la orange sunt cu 72 de ore în urmă sau mai mult...costul îl am de la un apel de 16 secunde,am sunat pe cineva,chiar dacă nu aveam absolut nimic activat tot am făcut cost suplimentar dar "ei nu au nici o vină că releul din Serbia e mai tare decât al lor"pe când eu nu am semnal la mine în țară cum ar trebui asta e ...Multumesc încă o dată tuturor....

Am pațit-o și eu; mi s-au activat datele mobile involuntar si mi-am dat seama cînd am rămas fără credit pe telefon , cînd ești în zona de frontieră e bine să ai telefonul sub o supraveghere mai atentă.

Datele erau active. Te referi la roaming involuntar la granița. Ancomul are video fain pe YouTube despre asta. Solutie:dezactivare roaming. Soluție 2:roaming activ doar SEE.serbia nu e parte din spațiul economic european. Soluție 3:selectie manuala de rețea pe Orange. Dacă observi târziu sms de bun venit în Serbia, faci cost de 50 euro rapid la tarifele de Serbia. Apoi se blochează datele automat. Costul e corect, chiar dacă erai în România. Operatorul ti_a trimis sms ca erai conectat pe rețea sarbeasca.
Apropo de cost date roaming. Cei ce au iPhone au pățit-o. Aveau date roaming oprite și făceau cost. Nu dezactivasera funcția FMI, find my iPhone.

Destul de neplăcut să ai ceva care să te conducă tot la costuri suplimentare, chiar dacă, teoretic, crezi că nu ai această problemă.

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!