15-02-2023 11:24 AM - editat 12-04-2023 02:37 PM
Este deja un fapt: trăim lipiți de telefonul mobil care a devenit esențial în viața noastră. Și bineînțeles, dacă depindem de el, epuizarea bruscă a bateriei poate fi cel mai rău scenariu imaginabil.
Cu siguranță am auzit cu toții că este dăunător să lăsăm mobilul încărcat toată noaptea sau că nu este recomandat să încărcăm bateria la 100%, dar oare toate acestea sunt adevărate sau doar un mit? Haideți să le luam pe rând.
Este necesar să lăsăm telefonul să se descarce complet?
Să ne gândim la acel moment frumos în care scoatem un smartphone nou din cutie (cui nu-i place un mobil nou-nouț?😄) și, după ce începem să-l butonăm, apare întrebarea: să-l folosim până când este complet descărcat? Sau îl putem pune la încărcare imediat? Ei bine, nu, nu este necesar să-l lăsăm să se descarce (și nici să îl încărcăm la 100%). Acesta este un mit moștenit de pe vremea când bateriile sufereau de „efectul de memorie” al telefoanelor mobile mai vechi (cu baterie NiCd și NiMH). În prezent, tehnologia bateriilor Li-Ion și LiPo nu mai este afectată de acest efect.
La ce procent de baterie se recomandă încărcarea mobilului?
Aici există păreri diferite, dar majoritatea sunt de acord că bateriile funcționează cel mai bine în intervale de încărcare intermediare, în mod normal între 20% și 80% din capacitatea lor. Peste și sub aceste niveluri bateriile suferă un “stres” mai mare și durata lor de viață utilă este scurtată.
Este rău să încărcăm telefonul când încă mare are baterie?
Răspunsul este nu 🥚. De fapt, nu este convenabil să așteptăm să se descarce complet (mai ales dacă avem baterii cu litiu polimer). Lăsarea bateriilor la zero este un lucru pe care îl facem doar atunci când dorim să calibram bateria, procedură care se realizează cel mult o dată pe lună.
Și îl încărcăm până la 100%?
Tot nu. Pentru că este indicat să nu trecem peste 80% încărcare, deoarece dacă o facem prea des vom forța și degrada celulele ionice ale bateriei.
Este adevărat că frigul sau căldura afectează durata de viață a bateriei?
Da. Ca la orice dispozitiv electronic, este important să evităm temperaturile extreme, fie că sunt ridicate sau scăzute. Căldura și frigul afectează bateriile, atât în ceea ce privește autonomia, cât și sănătatea lor. Temperatura ideală de funcționare este în jur de 25°C, așa că sub și peste acest nivel telefonul va funcționa mai rău.
Se poate folosi mobilul în timpul încărcării?
Este un alt mit destul de răspândit, probabil pentru că nu există un răspuns foarte clar. Pe de o parte, terminalele moderne sunt pregătite să funcționeze fără probleme în timpul încărcării, cu singura particularitate că, din moment ce consumă energie din cauza utilizării, durează mai mult să se încarce. Pe de altă parte, dacă îl folosim în timpul încărcării, vom provoca o creștere a temperaturii (adăugând-o pe cea care apare la încărcare peste cea a procesorului când funcționează). Acest lucru ar putea influența uzura bateriei, așa că în principiu ar fi indicat să nu folosim mobilul în timpul încărcării decât dacă este absolut necesar.
Este rău să lăsăm bateria încărcată toată noaptea?
Ei bine, încă o dată ne aflăm într-o dilemă. Pe de o parte, este adevărat că telefoanele mobile moderne includ sisteme inteligente de gestionare a bateriei care întrerup procesul atunci când se ajunge la o anumită cantitate de încărcare pentru a preveni supraîncălzirea bateriilor. Cu toate acestea, admisia constantă a tensiunii ar putea afecta celulele. Prin urmare, deși nu ar trebui să fie o problemă, este indicat să evităm această practică și să profităm de faptul că majoritatea terminalelor au deja sisteme de încărcare rapidă.
Este dăunător să abuzăm de încărcarea rapidă?
Legat de cele de mai sus, deși este foarte confortabil, nu este și convenabil să abuzăm, ci să alternăm încărcătorul rapid cu unul care încarcă la putere normală.
Și cum rămâne cu încărcarea wireless?
Acesta este un sistem de încărcare mai puțin eficient, fie că se face prin inducție magnetică, fie prin rezonanță, și care produce o creștere destul de puternică a temperaturii în telefon. Prin urmare, acest lucru poate afecta sănătatea bateriilor prin scurtarea duratei de viață a acestora. Deci nu, mai bine nu abuzați de încărcarea fără fir.
Ar trebui să cumpărăm o baterie portabilă pentru telefonul mobil?
Desigur. Este un dispozitiv mic și simplu care ne poate scăpa de necazuri, mai ales când călătorim și autonomia telefonului nostru mobil este scurtă. Dar nici aici nu trebuie abuzat, deoarece utilizarea continuă ar putea afecta sănătatea bateriei. Pe de altă parte, este important să achiziționăm dispozitive de calitate deoarece bateriile externe tind să devină foarte fierbinți atunci când sunt utilizate.
Merită să schimbăm bateria mobilului?
Dacă ne gândim la înlocuirea bateriei telefonului nostru trebuie să luăm în considerare o serie de factori. Primul lucru de făcut este să luăm în calcul cât de vechi este telefonul și dacă autonomia lui corespunde cu ceea ce este normal pentru vechimea lui. Dacă telefonul este relativ nou și performanța lui este totuși adecvată, dar singura problemă este o autonomie redusă, atunci poate merită să-l schimbăm.
Dar, cu excepția cazului în care bateria s-a umflat (deci clar trebuie schimbată), înainte de schimbare, este recomandat să o calibrăm. Procedeul constă în încărcarea bateriei la 100% și apoi folosirea ei până când se stinge din cauza epuizării bateriei. În acest fel ne asigurăm că nivelul de încărcare indicat de mobil este corect și, prin urmare, putem avea încredere că acesta nu se oprește prematur.
Voi cum folosiți bateria telefonului mobil? Ce alte sfaturi aveți pentru noi?
la 15-02-2023 11:33 AM
Eu las telefonul peste noapte la incarcat si cu modul "incarcare inteligenta" activ (optiunea are nume diferit intre IOs si Android [cu sau fata Google]) si nu o data mi s-a intamplat sa "stric itele" incarcarii pe la 2-3 noapte cand ma trezeam din te miri ce motive si ma uitam la telefon pentru ora.
Oricum, incarcarea peste noapte este ajutata de invatarea sistemului de operare privind tabieturile fiecaruia, intrucat incarca pana la 80%, iar apoi sta pana cu aproximativ o ora inainte de alarma sau ora estimata inceperea utilizarii telefonului in dimineata urmatoare.
Legat de schimbarea bateriei: raspunsul este foarte subiectiv. Daca stim cum sa pastram (fizic) telefonul (il curatam la intervale regulate, il mentinem la temperaturile indicate, etc) si cerintele nu sunt in ton cu moda, schimbarea bateriei este un lucru natural (sa fim sinceri, diferenta intre generatii nu mai este ca acum 7-8 ani cand chiar simteai ca schimbi telefonul). Plus e si la moda sa fim "eco" (prefer sa gandesc eco...nomic: de ce as plati 3-400E pe un telefon nou cand putea plati maxim 100 si sa-l mai am inca 2-3 ani de acum inainte).
la 28-03-2023 10:33 AM
La fel procedez și eu ...! Am 2 telefoane care folosesc același număr(number share), și de fiecare data le pun la încărcat oprite, și la o încărcare clasica, de doar 1A. Am o mulțime de posibilități de încărcare, de la cea simpla și lenta, la cea semiramida, rapidă, extrem de rapida sau cea wirless prin intermediul unei stații de reîncărcare wirless. Însă , pentru că știu că inamicul nr.1 care deteriorează bateria este căldura provocata atât de baterie in timpul procesului de reîncărcare are, cât și în in timpul procesului de funcționare al telefonului, prefer sa incarc doar cu încărcare lentă și uneori cu încărcător semirapid, pentru că doar la aceste tipuri de reîncărcare nu rezultă căldură peste 25 de grade. Și bineinteles, activez acea funcție de limitare la 85% sau de avertizare sub 15%. Astfel bateria note20-ului meu ultra dar și a S 20-ului se prezintă cu o sănătate identica ca în primul an de viață , deși telefoanele au aprox.3 ani vechime. Și procedând astfel, sunt sigur că voi vrea eu sa trec la telefoane mai moderne (gen S24, S25), dar bateria acestora tot va da randament. E foarte important sa încărcăm astfel un telefon și vom fi nevoiți să îl schimbam din motive de fiabilitate și procesare(după 3, 4 sau chiar 5 ani), nicidecum din pricina bateriei...!
la 15-02-2023 11:35 AM
Mulțumim pentru sfaturi și idei! Eu am acum telefon care se încarcă total în 19 minute și da, niciodată nu-l las nesupravegheat la încărcat, fie că e noapte sau zi. Peste noapte nu l-am lăsat nici când stăteam câte 3-4 ore să se încarce.
la 15-02-2023 11:36 AM
Foarte utile sfaturile! Si da, trebuie sa recunosc ca si eu m-am lovit de cateva dintre situatiile prezentate mai sus.
Eu incerc sa-l incarc pe cat posibil intre 20-30 si 80-90 la suta. Foarte rar 100%, si si mai rar 0%.
Mi s-a parut foarte interesant un video postat de MKBHD acum ceva vreme. Il las mai jos, in caz ca ajuta pe cineva. 🙂
la 15-02-2023 11:42 AM
Discutii cu incarcarea rapida au aparut din momentul prezentarii tehnologiei. Evident, lucrurile au mai evoluat intre timp si discutiile contradictorii au primit raspunsuri (favorabile si nefavorabile pentru amblele tabere).
Desi telefonul meu suporta incarcare rapida pe fir (66W/Huawei Nova 8i), folosesc un incarcator pe 10W folosit cu succes si pe un IPhone SE (2016) si niciunul din telefoane nu a sughitat, dar nici nu m-am grabit sa incarce mai repede. Si le-am incarcat (mai rar) si pe timpul zilei (in special la condus).
la 15-02-2023 12:11 PM
Multumim pentru sfaturi, Daniela!!!
Si eu incerc sa alternez incarcarile, cand cu un incarcator rapid, cand cu cel standard.
O mai comit sa folosesc telefonul pana se inchide :), dar el nu ajunge la 0%, ci la 2-3%.
15-02-2023 03:29 PM - editat 15-02-2023 03:45 PM
Foarte bine prezentate recomandările în ceea ce privește bateria telefonului!
Mulțumim pentru sugestii!🙂
Aș mai adăuga pe lângă cele menționate faptul că pentru a folosi cât mai eficient bateria, este recomandat să activăm economisirea acesteia din setările telefonului pentru limitarea activității aplicațiilor care consumă multă energie. De exemplu, uneori, când sunt "pe avarii" și nu am acces la o priză din apropriere și nici baterie externă nu am la îndemână, activez funcția "Economizator baterie ultra" care:
la 15-02-2023 03:54 PM
As avea o steluta la modul intunecat: este mai util la ecranele cu AMOLED. Sunt in teste pe un ecran LCD si inca nu stiu sa dau un raspuns daca este utila functia sau nu.
Legat de Always on Display: pe un ecran AMOLED este identic cu modul intunecat. Negru nu consuma (practic, pixelii nu sunt activi pe culoarea respectiva). Ar fi util activarea functiei in cazul in care nu vrei sa aprinzi ecranul pentru a vizualiza notificarile.
15-02-2023 04:22 PM - editat 15-02-2023 05:35 PM
Din experiență, îți spun că pe telefoanele cu ecran LCD pe care le-am avut nu am găsit funcția AOD în setări.
Cel mai probabil, motivul este faptul că AOD consumă mult mai multă baterie pe un ecran LCD decât pe cel AMOLED/OLED.
Ecranul AMOLED/OLED este mult mai eficient decât unul LCD în ceea ce privește consumul de energie.
la 19-02-2023 11:36 AM
Mulțumim pentru informații!
la 13-04-2023 07:06 PM
#easterhunt: interesant articolul Daniela, la fel și acel🥚detaliu despre baterie.
13-04-2023 09:09 PM - editat 13-04-2023 09:10 PM
Răspunsul este nu...ouă? Adica... n🥚ă? :))
Fun fun la #easterhunt.
la 14-04-2023 12:15 PM
#easterhunt
🥚
la 14-04-2023 12:22 PM
Într-adevăr, foarte util articolul!
#easterhunt
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor