anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Mituri și adevăruri despre bateria telefonului mobil

DanielaH
Moderator

Este deja un fapt: trăim lipiți de telefonul mobil care a devenit esențial în viața noastră. Și bineînțeles, dacă depindem de el, epuizarea bruscă a bateriei poate fi cel mai rău scenariu imaginabil.

Cu siguranță am auzit cu toții că este dăunător să lăsăm mobilul încărcat toată noaptea sau că nu este recomandat să încărcăm bateria la 100%, dar oare toate acestea sunt adevărate sau doar un mit? Haideți să le luam pe rând.

Este necesar să lăsăm telefonul să se descarce complet?

Să ne gândim la acel moment frumos în care scoatem un smartphone nou din cutie (cui nu-i place un mobil nou-nouț?😄) și, după ce începem să-l butonăm, apare întrebarea: să-l folosim până când este complet descărcat? Sau îl putem pune la încărcare imediat? Ei bine, nu, nu este necesar să-l lăsăm să se descarce (și nici să îl încărcăm la 100%). Acesta este un mit moștenit de pe vremea când bateriile sufereau de „efectul de memorie” al telefoanelor mobile mai vechi (cu baterie NiCd și NiMH). În prezent, tehnologia bateriilor Li-Ion și LiPo nu mai este afectată de acest efect.

La ce procent de baterie se recomandă încărcarea mobilului?

Aici există păreri diferite, dar majoritatea sunt de acord că bateriile funcționează cel mai bine în intervale de încărcare intermediare, în mod normal între 20% și 80% din capacitatea lor. Peste și sub aceste niveluri bateriile suferă un “stres” mai mare și durata lor de viață utilă este scurtată.

Este rău să încărcăm telefonul când încă mare are baterie?

Răspunsul este nu 🥚. De fapt, nu este convenabil să așteptăm să se descarce complet (mai ales dacă avem baterii cu litiu polimer). Lăsarea bateriilor la zero este un lucru pe care îl facem doar atunci când dorim să calibram bateria, procedură care se realizează cel mult o dată pe lună.

Și îl încărcăm până la 100%?

Tot nu. Pentru că este indicat să nu trecem peste 80% încărcare, deoarece dacă o facem prea des vom forța și degrada celulele ionice ale bateriei.

Este adevărat că frigul sau căldura afectează durata de viață a bateriei?

Da. Ca la orice dispozitiv electronic, este important să evităm temperaturile extreme, fie că sunt ridicate sau scăzute. Căldura și frigul afectează bateriile, atât în ceea ce privește autonomia, cât și sănătatea lor. Temperatura ideală de funcționare este în jur de 25°C, așa că sub și peste acest nivel telefonul va funcționa mai rău.

Se poate folosi mobilul în timpul încărcării?

Este un alt mit destul de răspândit, probabil pentru că nu există un răspuns foarte clar. Pe de o parte, terminalele moderne sunt pregătite să funcționeze fără probleme în timpul încărcării, cu singura particularitate că, din moment ce consumă energie din cauza utilizării, durează mai mult să se încarce. Pe de altă parte, dacă îl folosim în timpul încărcării, vom provoca o creștere a temperaturii (adăugând-o pe cea care apare la încărcare peste cea a procesorului când funcționează). Acest lucru ar putea influența uzura bateriei, așa că în principiu ar fi indicat să nu folosim mobilul în timpul încărcării decât dacă este absolut necesar.

Este rău să lăsăm bateria încărcată toată noaptea?

Ei bine, încă o dată ne aflăm într-o dilemă. Pe de o parte, este adevărat că telefoanele mobile moderne includ sisteme inteligente de gestionare a bateriei care întrerup procesul atunci când se ajunge la o anumită cantitate de încărcare pentru a preveni supraîncălzirea bateriilor. Cu toate acestea, admisia constantă a tensiunii ar putea afecta celulele. Prin urmare, deși nu ar trebui să fie o problemă, este indicat să evităm această practică și să profităm de faptul că majoritatea terminalelor au deja sisteme de încărcare rapidă.

Este dăunător să abuzăm de încărcarea rapidă?

Legat de cele de mai sus, deși este foarte confortabil, nu este și convenabil să abuzăm, ci să alternăm încărcătorul rapid cu unul care încarcă la putere normală.

Și cum rămâne cu încărcarea wireless?

Acesta este un sistem de încărcare mai puțin eficient, fie că se face prin inducție magnetică, fie prin rezonanță, și care produce o creștere destul de puternică a temperaturii în telefon. Prin urmare, acest lucru poate afecta sănătatea bateriilor prin scurtarea duratei de viață a acestora. Deci nu, mai bine nu abuzați de încărcarea fără fir.

Ar trebui să cumpărăm o baterie portabilă pentru telefonul mobil?

Desigur. Este un dispozitiv mic și simplu care ne poate scăpa de necazuri, mai ales când călătorim și autonomia telefonului nostru mobil este scurtă. Dar nici aici nu trebuie abuzat, deoarece utilizarea continuă ar putea afecta sănătatea bateriei. Pe de altă parte, este important să achiziționăm dispozitive de calitate deoarece bateriile externe tind să devină foarte fierbinți atunci când sunt utilizate.

Merită să schimbăm bateria mobilului?

Dacă ne gândim la înlocuirea bateriei telefonului nostru trebuie să luăm în considerare o serie de factori. Primul lucru de făcut este să luăm în calcul cât de vechi este telefonul și dacă autonomia lui corespunde cu ceea ce este normal pentru vechimea lui. Dacă telefonul este relativ nou și performanța lui este totuși adecvată, dar singura problemă este o autonomie redusă, atunci poate merită să-l schimbăm.

Dar, cu excepția cazului în care bateria s-a umflat (deci clar trebuie schimbată), înainte de schimbare, este recomandat să o calibrăm. Procedeul constă în încărcarea bateriei la 100% și apoi folosirea ei până când se stinge din cauza epuizării bateriei. În acest fel ne asigurăm că nivelul de încărcare indicat de mobil este corect și, prin urmare, putem avea încredere că acesta nu se oprește prematur.

 

Voi cum folosiți bateria telefonului mobil? Ce alte sfaturi aveți pentru noi?

20 Răspunsuri 20

delfinas
#StarMember & April's Problem Solver

#easterhunt 🥚

Anca07
#StarMember

#easterhunt

 🥚

Jay
Campion certificat

#easterhunt 🥚

Miha_Z
#StarMember

#easterhunt🥚

RafaHelper
#StarMember

#easterhunt 🥚

Vrajitoarea
Cunoscător

#easterhunt