Pe langa Nokia si OnePlus, iti pot recomanda si Motorola si Sony. Amandoua cu soft aproape stock Android. La Sony imi amintesc ca puteai sa dezinstalezi chiar tot ce-ti instala el acolo. Dar macar erau chestii utile. Iar unele dintre chestii chiar le-am pastrat. Cum ar fi de exemplu Navigon (soft de navigatie). Iar Motorola, din cate am vazut pana acum, nu vine cu niciun fel de bloatware. Astfel incat iti lasa libertatea sa alegi tu ce vrei sa folosesti.
Iar daca vrei soft-ul de la Google, asa cum a fost el conceput, fara niciun fel de aplicatii preinstalate, dar si fara unele chestii utile pe care producatorii le-au inclus in varianta lor de Android, ai telefoanele Pixel de la Google. Ele sunt "etalonul" pentru ceea ce inseamna un soft curat, in ceea ce priveste Android-ul. De retinut ca telefoanele Pixel nu au suport pentru VoLTE si VoWIFI la noi in Romania. Cel putin nu inca. Asa ca, daca vrei si serviciile astea, iti recomand mai degraba un Motorola. E o combinatie foarte reusita intre soft curat + cateva customizari utile, + VoLTE & VoWIFI. Si sunt in general la un pret super decent.
Din pacate nu pot sa-ti raspund la intrebarea ta: de ce nu sunt specificate. Unii producatori le considera parte din "experienta" pe care vor sa o ofere utilizatorilor lor. Plus ca au tot interesul sa-si promoveze "marfa" proprie. Adica aplicatiile facute de ei. Chiar daca Google are deja unele care fac acelasi lucru, poate mai bine, poate mai putin bine, si, in mare parte, se pot descarca oricand de pe Play Store.
Si eu, cand foloseam Samsung, ma intrebam acelasi lucru. De ce nu scrie nicaieri ca telefonul vine cu o caruta de aplicatii de care nu am nevoie, pe care n-o sa le folosesc niciodata, si, din pacate, pe care nu le pot dezinstala?
Deci da, ca idee, daca vrei soft curat, cam astea sunt brand-urile spre care e bine sa te orientezi: Google Pixel, Motorola, Nokia, OnePlus, Sony.
Daca vrei VoLTE si VoWIFI (foarte utile cand ai semnal 4G, dar 3G-ul este mai slab, sau cand nu ai semnal mai deloc, dar ai WiFI) iti recomand Motorola. Nokia stiu ca nu prea avea suport, iar Sony nu am mai avut de mult, asa ca nu stiu daca si-au mai updatat suportul in ultima vreme. Ultima data cand am avut Sony, VoLTE-le nu prea era la mare cautare la noi.
Client Orange