anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Ce costuri implică instalarea unui Smart Home?

Romeo_
Senior certificat
Recent a intrat cineva in casa vecinului meu (locuieste la parter, a intrat pe geam fortandu-l). De atunci ma gandesc serios sa montez un astfel de sistem, dar vreau sa stiu cat costa si ce costuri implica (abonament)? Suntem in siguranta folosindu-l? Va multumesc!
1 Soluţie acceptată‚

FaraUnID
Campion certificat

Solutia Smart Home de la Orange nu a fost intretinuta in ultimul timp (citisem la un moment dat un review al unui utilizator care mentiona faptul ca cel mai recent update al firmware-ului de pe centala lui de alarma dateaza din 2017) si este incompleta. Am sa revin la acest aspect si o sa ma si justific.

 

Costurile instalarii unui sistem de alarma, fie el smart sau standard, sunt direct proportionale cu suprafata pe care vrei sa o asiguri si cat de complex vrei fie acel sistem de alarma. In principu costurile se ridica la cat vrei tu sa platesti ca se te simti in siguranta.

Stai la bloc, stai la casa, ai garaj, ai alte anexe, ai curte, vrei si automatizari, etc.

 

La modul general vorbind ai avea nevoie de un minim alcatuit din:

- O centrala de alarma;

- O sirena ce poate fi de interior sau exterior;

- Contact magnetic pe usile si geamurile exterioare. Daca esti putin paranoia poti monta contact magnetic pe fiecare usa din casa, dar nu prea vad rostul;

- Senzori de prezenta sau cum sunt cunoscuti in popor senzori de miscare;

 

Daca vrei ce va mai complex, poti integra senzori de fum, senzori de temperatura, senzori de gaz, senzori de inundatie, sistem CCTV, yala cu amprenta biometrica, sistem de iluminat bazat pe senzori de prezenta, automatizari usi garaj, automatizari porti acces, termostat inteligent, buton panica, etc. Posibilitatile si combinatiile sunt numeroase.

 

Din cate spui tu deduc faptul ca stai la bloc. Cu exceptia cazului in care stai la parter, nu vad rostul instalarii contactului magnetic pe geamuri. Adica sansele ca cineva sa-ti intre pe geam intr-un apartament situat la etajul 2 - spre exemplu - sunt destul de mici.

 

Asta inseamna ca la centrala de alarma ai avea nevoie de contact magnetic pe usa de intrare si senzori de prezenta, dupa care poti ingloba si restul: CCTV, fum, inundatie, temperatura, termostat, butoane de panica, etc.

 

Este destul de greu de facut o estimare nevand foarte multe informatii despre obiectivul care urmeaza a fi protejat si ce anume doresti tu. Ca si cum ai spune ca vreu sa-mi cumpar un telefon nou, cat ma costa sau vreau sa-mi fac abonament pentru mobil, cat ma costa?

 

Dupa cum spuneam, solutia Orange Smart Home este incompleta deoarece TERMINATIA FINALA A UNUI SISTEM DE ALARMA TREBUIE SA FIE IN DISPECERATUL UNEI FIRME DE PAZA AUTORIZATE. Pe tine nu te ajuta cu nimic faptul ca primesti notificare de la senzorul de fum sau contactul magnetic de pe usa e la intrare dublat de senzorul de miscare, daca tu esti in momentul respectiv la 300 de km de locuinta. In aceste situatii "Mainile sus, Politia" nu ajuta cu nimic daca in locuinta este un inceput de incendiu. In asemena situatii hotii te muta cu tot cu locuinta si nu o sa poata interveni nimeni.

 

Din aceste motive atat recomandarea mea cat si specialistilor in domeniu este accea ca acel sistem de alarma sa fie conectat si montorizat de catre un dispecerat autorizat. Firmele de paza asigura monitorizare 24/7, monitorizare dublata de echipele operative care pot interveni la obiectiv in cazul unor semnale de alarma.

 

Cel mai indicat ar fi sa apelezi la serviciile unei firma autorizate, firma ce va trimite un tehnician la tine acasa care va evalua obiectivul, va identifica punctele vulnerabile si in functie de particularitatile obiectivului la care se adauga cerintele tale si bugetul disponibil va oferi solutia optima pentru tine. Avantajul achizitiei, instalarii, punerii in functiune si monitorizarii sistemului de catre o firma de specialitate este acela ca se poate opta pentru plata in rate a echipamentului + ca beneficiezi si de asistenta gratuita din partea lor.

 

Pentru un apartament cu 2 camere, monitorizarea nu ar trebui sa depaseasca 100 lei / lunar pret la care se adauga si costurile echipamentului care pot varia in functie de producator si numarul de senzori adaugati si complexitatea acestora.

 

Daca vrei ceva de capul tau, o solutie start identica (,) cu ceea ce ofera Orange este vanduta de Altex la pretul de 1800 lei fara a fi obligat sa platesti un abonament lunar. https://altex.ro/smart-kit-uri-centrale-smart-home/cpl/filtru/order/price/dir/asc/ Avantajul solutie Fibaro originale, adica cea le la Altex este dat de faptul ca este intretinuta direct de producator si nu trebuie sa stai dupa Orange sa-ti furnizeze update-uri, atunci cand au ei chef si daca au chef.

Vizualizare soluţie în postul original

15 Răspunsuri 15

Ascary
Campion certificat
Romeo poti folosi un sistem de la Orange Smart Home,abonamentul costa 10 euro pe luna si are cam tot ce iti trebuie pentru siguranta casei. Senzori de inundatie,senzori de incendiu,senzori de miscare,sirena,camere de supraveghere si senzori de efractie. Toate echipamentele sunt de la Fibaro in afara de camera de supraveghere si hubul de conectare. Hubul,sau pe romaneste vorbind centrala la care se leaga tot echipamentul trimite alerte pe telefon si pe email in caz ca una din alarme se declanseaza. Sistemul este ok,contractul este pe un an de zile. Centrala o primesti gratuit insa senzorii trebuie sa ii achizitionezi contra cost. Sunt cam scumpi. Eu nu am optat pentru sistemul Orange smart Home,insa am cumparat senzorii de la Orange intr-o perioada cand acestia erau mai ieftini. Hubul folosit de mine este Samsung Smarthings si inroleaza tot echipamentul,adica toti senzorii fara camere de supraveghere.Trimite notificari pe telefon sau email doar ca nu am nevoie de un abonament pentru asta. Sistemul de supraveghere interior si exterior este cumparat de la Google si este mult mai performant decat sistemul de supraveghere de la Orange. Functioneaza ireprosabil si in timp real. Recunoaște fețele membrilor familiei,stie cand pleci sau vii acasa.Sistemul creeaza scene in caz de efractie,adica poate porni sirenele,aprinde luminile in casa sau cele de la exterior,poate suna la politie,la un serviciu de paza sau la un vecin in functie de cum il setezi,astea in afara de notificarile pe telefon. Stocheaza timp de o luna in cloud toate inregistrarile pe care le poti viziona bineinteles si ulterior. Imaginile sunt clare,full HD,iar sharingul nu are delay. Dupa parerea mea este cel mai performant sistem de supraveghere pentru utilizatorul obisnuit. Atata doar ca echipamentele Google,camere,senzori de usi,senzori de incendiu etc sunt mai scumpe ca ale competitorilor insa stii cum e,calitatea se plateste 🙂 . O sa mai citesti si parerile celorlalti colegi si in cazul in care te hotarasti sa mergi pe Samsung Smarthings si Google Nest,te pot indruma mai departe in instalarea si folosirea acestora. Pentru toate sistemele iti trebuie o conexiune la internet.Sigur,exista si varianta mai ieftina de la Orange Smart Home si ti-as sugera sa citesti si reviewurile acestui sistem. Daca esti în siguranță cu un astfel de sistem? Eu zic ca da. Gandeste-te cum e sa intri pe furis intr-o locuinta,sa se aprinda luminile in toata casa,o sirena sa tiuie chiar daca o smulgi din perete sau o scufunzi in apa,iar din difuzoarele camerei de supraveghere o voce sa urle la tine,"Mainile sus!" iar peste catva timp sa mai bata si cineva la usa,vecinul alertat sau mai rau,Politia? 🙂 Iti las un link cu serviciul Orange Smart Home ,descriere si costuri https://www.orange.ro/servicii-fixe/smart-home/

TheSpecialist
Maestru
Salut! Eu folosesc un sistem de supraveghere dual. Am un DVR la care am atașat 4 camere de supraveghere, cu stocare interna pe un HDD. Am configurat sistemul când casa era încă în construcție și am avantajul ca am ascuns toate cablurile ca să nu mă încurce. Pe lângă acesta mai am un set de 5 camere conectate prin Wi-Fi, cu stocare pe telefon (ultimele 30 ore aproximativ). Acesta din urma este legat la routerul Orange 4G, care sta într-o cutie în afara casei, cu alarma proprie și care înglobează și un UPS, în cazul în care se ia/îmi taie curentul electric. Doua din camerele Wi-Fi sunt și ele alimentate prin UPS, astfel încât după pana de curent am autonomie cam 2 ore. Ambele sisteme pot fi accesate de la distanta, de pe telefonul mobil, prin aplicații dedicate. Se pot seta notificări în caz ca se detectează mișcare. Pe lângă toate astea am și sisteme de alarma, unul profi conectat la o firma de paza( cu armare generala, armare parter, buton panica, tot meniul) și mai am încă un sistem individual, intern pe care l-am montat inițial doar pt geamuri și uși. Ambele se comporta impecabil, nu declanșează alarma la fluturi pe senzori, animale mici sau perdele care flutura de la vânt. De asemenea, locuind într-un cartier "tânăr" fără vegetație prea înaltă încă, aria de acoperire a camerelor video se intersectează cu cele ale vecinilor, pe principiul dacă nu vad eu, vezi tu. Pare un pic de Fort Knox dar am avut în anii anteriori spargeri la greu în cartier și ne-am pregătit corespunzător.

Ascary
Campion certificat
Bun sistemul The Special list. Cred ca faci ceva trafic cu 9 camere de supraveghere. Nu stiu cat consuma fiecare camera de a ta insa la mine doar o singura camera consuma cam 130 GB pe luna asa ca trebuie sa am grija sa opresc camerele cand sunt acasa si sa le pornesc cand sunt plecat. Tot pe un router Orange le am conectate si eu si bineinteles routerul prin UPS-ul centralei termice. Avantajul la Orange Smart Home este ca poate trimite notificari chiar daca conexiunea de internet cade,hubul trimitand notificari GSM. Totusi se pare ca camerele lor de supraveghere se cam blocheaza iar unele notificari se primesc cu intarziere. Adevarul ca si sistemul lor e cam vechi,2010 daca imi aduc bine aminte.

TheSpecialist
Maestru
@Acary, sa știi ca traficul e neglijabil. 4 camere sunt pe router de Telekom, iar cele 5 Wi-Fi sunt pe Orange. Au și memorie interna și pe telefon trimit înregistrări doar cu mișcarea.

FaraUnID
Campion certificat

Solutia Smart Home de la Orange nu a fost intretinuta in ultimul timp (citisem la un moment dat un review al unui utilizator care mentiona faptul ca cel mai recent update al firmware-ului de pe centala lui de alarma dateaza din 2017) si este incompleta. Am sa revin la acest aspect si o sa ma si justific.

 

Costurile instalarii unui sistem de alarma, fie el smart sau standard, sunt direct proportionale cu suprafata pe care vrei sa o asiguri si cat de complex vrei fie acel sistem de alarma. In principu costurile se ridica la cat vrei tu sa platesti ca se te simti in siguranta.

Stai la bloc, stai la casa, ai garaj, ai alte anexe, ai curte, vrei si automatizari, etc.

 

La modul general vorbind ai avea nevoie de un minim alcatuit din:

- O centrala de alarma;

- O sirena ce poate fi de interior sau exterior;

- Contact magnetic pe usile si geamurile exterioare. Daca esti putin paranoia poti monta contact magnetic pe fiecare usa din casa, dar nu prea vad rostul;

- Senzori de prezenta sau cum sunt cunoscuti in popor senzori de miscare;

 

Daca vrei ce va mai complex, poti integra senzori de fum, senzori de temperatura, senzori de gaz, senzori de inundatie, sistem CCTV, yala cu amprenta biometrica, sistem de iluminat bazat pe senzori de prezenta, automatizari usi garaj, automatizari porti acces, termostat inteligent, buton panica, etc. Posibilitatile si combinatiile sunt numeroase.

 

Din cate spui tu deduc faptul ca stai la bloc. Cu exceptia cazului in care stai la parter, nu vad rostul instalarii contactului magnetic pe geamuri. Adica sansele ca cineva sa-ti intre pe geam intr-un apartament situat la etajul 2 - spre exemplu - sunt destul de mici.

 

Asta inseamna ca la centrala de alarma ai avea nevoie de contact magnetic pe usa de intrare si senzori de prezenta, dupa care poti ingloba si restul: CCTV, fum, inundatie, temperatura, termostat, butoane de panica, etc.

 

Este destul de greu de facut o estimare nevand foarte multe informatii despre obiectivul care urmeaza a fi protejat si ce anume doresti tu. Ca si cum ai spune ca vreu sa-mi cumpar un telefon nou, cat ma costa sau vreau sa-mi fac abonament pentru mobil, cat ma costa?

 

Dupa cum spuneam, solutia Orange Smart Home este incompleta deoarece TERMINATIA FINALA A UNUI SISTEM DE ALARMA TREBUIE SA FIE IN DISPECERATUL UNEI FIRME DE PAZA AUTORIZATE. Pe tine nu te ajuta cu nimic faptul ca primesti notificare de la senzorul de fum sau contactul magnetic de pe usa e la intrare dublat de senzorul de miscare, daca tu esti in momentul respectiv la 300 de km de locuinta. In aceste situatii "Mainile sus, Politia" nu ajuta cu nimic daca in locuinta este un inceput de incendiu. In asemena situatii hotii te muta cu tot cu locuinta si nu o sa poata interveni nimeni.

 

Din aceste motive atat recomandarea mea cat si specialistilor in domeniu este accea ca acel sistem de alarma sa fie conectat si montorizat de catre un dispecerat autorizat. Firmele de paza asigura monitorizare 24/7, monitorizare dublata de echipele operative care pot interveni la obiectiv in cazul unor semnale de alarma.

 

Cel mai indicat ar fi sa apelezi la serviciile unei firma autorizate, firma ce va trimite un tehnician la tine acasa care va evalua obiectivul, va identifica punctele vulnerabile si in functie de particularitatile obiectivului la care se adauga cerintele tale si bugetul disponibil va oferi solutia optima pentru tine. Avantajul achizitiei, instalarii, punerii in functiune si monitorizarii sistemului de catre o firma de specialitate este acela ca se poate opta pentru plata in rate a echipamentului + ca beneficiezi si de asistenta gratuita din partea lor.

 

Pentru un apartament cu 2 camere, monitorizarea nu ar trebui sa depaseasca 100 lei / lunar pret la care se adauga si costurile echipamentului care pot varia in functie de producator si numarul de senzori adaugati si complexitatea acestora.

 

Daca vrei ceva de capul tau, o solutie start identica (,) cu ceea ce ofera Orange este vanduta de Altex la pretul de 1800 lei fara a fi obligat sa platesti un abonament lunar. https://altex.ro/smart-kit-uri-centrale-smart-home/cpl/filtru/order/price/dir/asc/ Avantajul solutie Fibaro originale, adica cea le la Altex este dat de faptul ca este intretinuta direct de producator si nu trebuie sa stai dupa Orange sa-ti furnizeze update-uri, atunci cand au ei chef si daca au chef.

Ascary
Campion certificat
The Special List la mine traficul e asa de mare (130GB/luna/camera) fiindca streamingul este in format HD si full HD. Sigur pot alege din aplicatie si format SD (480p) insa calitatea imaginii este inferioara iar fețele nu se disting la o distanta mai mare. Pentru camerele mele este nevoie de un minim de 2Mbs pe upload. Am luat si eu un SmartWifi Telekom si am sa-l folosesc pentru camere ca sa nu consum prea mult din cel inclus in abonamentul Orange. Imi doresc un SpeedDome pentru exterior insa deocamdata mai astept fiindca cele de calitate sunt cam scumpe momentan. Mereu au fost 🙂 Camerele le ai legate prin DVR sau fiecare este cu IP-ul sau? ____________ Romeo,asa ca un pret informativ pentru un sistem de supraveghere si antiefractie bun,cred ca pentru inceput un 2000-2500 de lei ar fi ok,apoi pe parcurs in functie de buget il upgradezi. Am uitat sa iti zic ca pentru sistemul Google Nest iti trebuie si un abonament lunar de 5 euro in care poti inrola vreo 20 de camere. Abonamentul este pentru stocarea in cloudul Google a continutului video. Notificarile ,email sau telefon le primesti gratuit. Streamingul live este tot gratuit,doar stocarea se plateste.Camerele Nest nu au sistem de stocare independent ci doar pe server. Trebuie sa fii atent fiindca daca iti propui sa iei camere de supraveghere de la Orange,acestea nu functioneaza decat cu hubul Orange,nu le poti inrola in nici un alt hub in afara de Vera. Celelalte echipamente comercializate de Orange pe tehnologia Z-Wave merg fara probleme in orice hub cu Zigbee si Z-Wave. Avantajul la Google nest este ca nu ai nevoie de un hub pentru inrolarea echipamentelor. Fiecare senzor sau camera merge independent reunindu-se toate in aplicatia dedicata Nest. Doar termostatele Nest au nevoie de centrala (heat link). Sigur ca tot sistemul se poate inrola daca vrei in Google Home de unde la fel poti controla toate echipamentele. Google Home accepta si SmartThings-ul de care am mai vorbit.

Romeo_
Senior certificat
Locuiesc intr-un apartament cu doua camere,la parter,nu detin nimic in exterior.Am geamul de la camera,cel de la balcon,cel de la bucatarie si usa pe care intru 😉 Caut ceva simplu de folosit care sa ma protejeze de persoanele nedorite.

FaraUnID
Campion certificat
Bun, si care ar fi bugetul tau pentru aceasta investitie? Doresti cu monitorizare in dispeceratul unei firme de paza si implicit plata unui abonament lunar sau fara monitorizare?

Ascary
Campion certificat
Romeo iti trebuie senzori de ferestre,cate ai tu 3-4 si un senzor la usa. Poti sa nu pui camera de supraveghere pentru inceput. Ia un hub SmartThings si senzorii de ferestre-usi de la Fibaro. Echipamentul este wireless si nu trebuie sa gauresti nimic. Ca si costuri undeva la 1500 de lei pentru tot. Montajul ti-l faci singur. Te ajut eu cu indicatii privind inrolarea si deschiderea sistemului. Nu ai nevoie de nici un abonament. Asa ca un sfat general. Fereste-te de produsele ieftine,asa zisele "chinezarii". Te lasa cand ti-e lumea mai draga.:)

Vio73
#StarMember
Costuri vor fi cu senzorii, sistemul de supraveghere, internetul, etc. Eventual, se poate lua și un pachet de la Orange.

Ascary
Campion certificat
Orange Smart Home are doua avantaje: unul ca Orange ofera hubul central gratuit (am impresia ca un Vera sau Vera Lite) si al doilea avantaj ca iti poate trimite notificari si daca pica internetul fiindca hubul are inrolata si o cartela SIM GSM. Sigur, hubul trebuie sa fie legat la un UPS, altfel aceasta facilitate nu functioneaza. Dezavantajul este pretul un pic cam mare al abonamentului, un 5 euro ar fi fost mai decent si poate ar fi atras mai multi clienti. Trebuie sa scoata si Orange de undeva costul hubului :), in rest pentru un utilizator nu prea pretentios sistemul Orange este suficient de ok. Ar fi fost mult mai ok hubul de la Fibaro daca tot comercializeaza senzori Fibaro. Are o interfata mai prietenoasa.

Romeo_
Senior certificat
Nu am un buget anume,am vrut sa vad cu aproximare cam ce costuri sunt.Fara monitorizare,sa am filmarea ca dovada in caz de efractie.

FaraUnID
Campion certificat
Un minim necesar de echipamente pentru tine ar fi urmatorul: - centrala alarma aka smart hub; - 1 x contact magnetic pe fiecare geam + inca unul pe usa de la intrare; Pe partea de supraveghere video ai urmatoarele optiuni: - fie optezi pentru un sistem CCTV prin care sa montezi camere video in exterior, pe fatada blocului, indreptate pe geamurile tale + o camera in exterior pe usa de la intrarea in apartament; - fie optezi pentru senzori de miscare ce incorporeaza si camere de supraveghere in ei si montezi cate 1 senzor in fiecare camera din apartament; - fie optezi pentru camere individuale Smart IP pe care sa le inrolezi in centrala de alarma; Daca ma intrebi pe mine, mai ales dupa incidentul cu vecinul tau, ar trebui ca toti vecinii de pe scara blocului sa puneti mana de la mana si sa investiti intr-un sistem video de supraveghere de tip CCTV profesional instalat la nivel de bloc, de catre o firma de specialitate.

Ascary
Campion certificat
Ce ai mai facut Romeo cu sistemul de supraveghere,ai ales ceva pana la urma?