anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Orange Pay vs. BT Pay vs. ING Pay vs. RaiPay ?

eda2k
Cunoscător
Salut,
După ce am utilizat Orange Pay mai bine de 2 luni, am fost informat că și banca mea oferă serviciul de plăți prin NFC. Deja eram puțin neliniștit - voi folosi 2 aplicații de plată cu NFC, sau va trebui să aleg ? După instalare și activarea plăților, butonez aplicația băncii. Am fost neplăcut surprins de lipsa unor facilități, obișnuit deja cu Orange Pay.
În urma unei liste Pro/ Contra, am ales să utilizez în continuare aplicația Orange Pay.
De ce ?
Notificările în timp real, după fiecare utilizare primesc SMS cu informații concrete, inclusiv soldul rămas (aplicația băncii nu oferă niciun feedback).
Securitarea - Orange Pay necesită ca smartphone-ul să fie deblocat (aplicația băncii necesita doar ca ecranul să fie activ la plăți de până la 100 ron și deblocat la plăți de peste 100 ron).
Securitate 2 - Orange Pay este "legat" de un card pe care eu îl alimentez după cum doresc (aplicația băncii oferă acces direct la toate fondurile disponibile, atât pe cardul de debit cât și pe cel de credit).
Securitate 3 - Orange Pay poate fi setat să se deblocheze cu amprenta ( aplicația băncii doar cu PIN).
Pro pentru aplicația băncii - cardul poate fi înrolat în aplicatie prin NFC.
Nu știu ce diferențe sunt între Orange Pay și celelalte aplicații oferite de BT sau ING.
Momentan Orange Pay este cu un pas în fața concurenței (cel puțin față de banca mea).
Nu știu cum se comportă celelalte aplicații - BT și ING ? Dacă are cineva aceste facilități, ne poate împărtăși experiența ?
19 Răspunsuri 19

teacher_
#StarMember
Eu îți pot spune BT pay cum funcționează. Ai control total asupra sumei pe care o ai in cont la orice ora. BT are parteneriat cu Garmin și FitBit, astfel că se pot efectua plăți cu smartwatch-ul. Ai mesaj la absolut orice retragere, poți face plăți la utilități, și plăți recurente.... Merge și NFC la telefoanele compatibile.... Pentru plățile online trebuie să îți dai acordul, îți vine mesaj cu codul pin pe care trebuie să îl introduci... Eu sunt super mulțumit de BT pay, funcționează cam peste tot, este ușor de manevrat și partea buna este că BT exista cam peste tot prin țară. Suma plătită lunar este una mică (4 lei), și ai in control tot ceea ce ține de contul și de banii tai, oricând, la orice ora. Nu e nevoie se te opresti din conversatie sau sa inchizi alte aplicatii pe care le folosesti in acel moment pe telefon. E suficient sa deblochezi telefonul si sa-l apropii de POS, fara sa deschizi aplicatia. Este nevoie de autentificare suplimentara cand faci plati peste 100 de lei. In plus, nu percepe niciun comision pentru platile cu telefonul. Mai mult, sistemul de securitate mai face ceva... Daca încerci să suni bancă și nu răspund, te suna ei înapoi în maxim 2 ore.... Și încă ceva... Daca vrei să trimiți sau sa primești de la cineva bani cu BT pay, doar il selectezi din agenda și alegi suma pe care vrei sa o.trimiti/primești. Daca mai ai nelămuriri, îți stau la dispozitie.

Laura_cio
Senior
Și eu am BT și sunt foarte mulțumită: plăti, transfer intre conturi BT și nu numai, totul foarte rapid. Primesc notificări pe telefon și mail.

eda2k
Cunoscător
@teacher_: Codul PIN pentru plățile online ține de securitatea Visa. Interesant cum poți trimite bani unei persoane - nu este necesar ca persoana respectivă să fie client BT ? Cum funcționează această facilitate ? Autentificarea suplimentară pentru plăți peste 100 ron este prin PIN sau prin amprentă (mă refer strict la plățile prin NFC, nu card) ? Momentan plățile prin NFC nu sunt comisionate - nicio bancă nu percepe comision. Mulțumesc! @laura.cio: Întrebarea mea are în vedere plățile prin NFC, nu mobile banking ... Mulțumesc oricum de feedback!

teacher_
#StarMember
@eda2k. Cei către care trimiți bani prin SMS trebuie sa fie clienți ai BT. La fel și când soliciți bani. Poți trimite bani către orice client al unei banci, BT sau alta banca, pe baza de IBAN, dar doar din aplicație. Poți să alegi și modalitatea de trimitere, instant, normal sau urgent. Iar securitatea suplimentara o alegi tu, în funcție de ce ai tu pe telefon, parola, amprenta sau model...

Neaplicabil
Client ING aici. ING pay functioneaza perfect atat pe Android cat si pe iOS. Primesc push-uri cand se fac tranzactii, pot sa le autorizez folosind amprenta (sau FaceID pentru iPhone X) si functioneaza cat se poate de bine. N-am avut nicio problema. In schimb nu pot sa compar cu nimic altceva pentru ca nu am incercat. So...iti pot spune cum e la mine si comparatia o faci singur. 🙂

eda2k
Cunoscător
@arsradu, @teacher_ : Puteți seta din aplicația de mobile banking sau de plăți NFC, o anumită limită zilnică/ lunară, pentru plățile pe internet, comercianți (NFC) sau retrageri de la ATM - suma maximă și numarul maxim de tranzacții ?

Neaplicabil
Din cate stiu eu, limita la tranzactiile de genul asta este limita cardului. Pentru NFC/contactless, poti sa faci maxim 10 tranzactii fara PIN, 100 RON/tranzactie. Se poate modifica din HomeBank (site sau aplicatie, nu conteaza, e in mare parte aceeasi interfata) suma maxima ce poate fi folosita la plati cu POS sau online (pe zi). Nu am gasit undeva sa poti modifica si numarul lor. In interfata veche imi amintesc ca parca era o optiune si pentru asta, dar se poate sa gresesc. In orice caz, poti suna oricand la relatii clienti si-ti poti modifica/customiza numarul de tranzactii dupa bunul plac.

teacher_
#StarMember
Da, la bt pay poți seta atât limita de plăti, cât și sa cheltuiești, în funcție de câți bani ai. Limita maxima este setata de tipul cardului pe care îl ai. Pt cardurile de credit este o limita, și pentru cele de cumpărături alta limita. Tu poți sa setezi ce limita dorești.

eda2k
Cunoscător
@arsradu, @teacher_: Pentru plata prin NFC, trebuie să ai deblocat telefonul, sau doar să fie ecranul activ ? La RaiPay poți face plăți de până la 100 ron, prin NFC, fără să deblochezi smartphone-ul, doar ecranul să fie activ. Mi se pare riscantă această metodă...

teacher_
#StarMember
Și la BT trebuie doar sa fie ecranul activ la plati sub 100 de lei. Nu este riscantă, daca ai parola solida. Nu s-au înregistrat până acum cazuri ieșite din comun, sau probleme deosebite.

eda2k
Cunoscător
@teacher_ : Eu mă gândesc doar la furt - 10 (maxim) tranzacții sub 100 de lei, fără autentificare, însemnă că pot fi păgubit de 999 lei (maxim). Până blochezi cardul/ plățile - ești bun de plată ! Sau cel puțin aplicația de plată NFC să aibă o opțiune pentru asta ...

teacher_
#StarMember
Da, dar cine îți fura telefonul cum îl deblochează, mai ales dacă e cu amprenta, și ai setat ca ecranul sa se închidă după câteva secunde? Sau sa presupunem că îl fura fix atunci când tu platesti. Îți ia fix 2 minute sa suni la BT, de regulă răspund atunci, pe moment. Fii fara grija, e destul de sigur. Chiar am căutat cazuri, nu prea am gasit. Trebuie să fii aerian rău să ti se întâmple.

Neaplicabil
@eda2k, telefonul trebuie sa fie deblocat la momentul efectuarii tranzactiei.

eda2k
Cunoscător
Și la RaiPay - pentru plăți de până la 100 de lei, trebui doar ca ecranul să fie pornit - consider că acest aspect constituie o problemă de securitate. @teacher_ : Plățile prin NFC cu mobilul sunt la început, dar după un timp, infractorii vor încerca să fructifice orice breșă de securitate ... Dacă eu/ colegul de birou/ copilul/ oricine îți sustrage smartphone-ul, putem face plăți în numele tău. Și din punct de vedere juridic - dacă nu e furt - "cineva" îți "împrumută" 3 minute telefonul și face 3 plăți. Cum demonstrezi că nu ai fost de acord cu plățile ? Dacă nu e nevoie de parolă/ autentificare biometrică ?