anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Selectie manuala de retea pentru a evita costurile din roaming in apropierea granitelor

NicolaeL
Angajat Orange

Vi s-a intamplat vreodata sa gasiti la serviciul Cronos sau pe facturi costuri din apeluri / internet in roaming desi in perioada mentionata nu ati iesit de pe teritoriul tarii? Aceasta problema apare cel mai adesea in randul utilizatorilor de servicii mobile care locuiesc in apropierea granitelor.

Am observat ca au fost cateva astfel de situatii si aici, in comunitate si tocmai de aceea m-am gandit sa va propun o solutie la indemana prin care sa evitati pe viitor astfel de neplaceri.

 

Telefoanele au setate ca si mod standard de selectare al retelei modul automat, ceea ce inseamna ca, in caz ca sunt probleme de retea, telefonul va cauta singur o alta retea pe care sa se conecteze. Pentru utilizatorii care se afla in apropiera granitelor, exista o posibilitate foarte mare ca telefonul sa se inregistreze pe o retea dintr-o tara vecina iar de aici provin si neplacerile despre care am vorbit mai sus.

 

Mai jos o sa va prezint pasii prin care sa puteti face selectia manuala a retelei astfel incat telefonul vostru sa ramana conectat doar pe o anumita retea.

 

Pentru telefoanele cu Android:

1. Selectam din meniu "Setari" / "Settings"

2. Accesam apoi "Conexiuni", "mai multe…" sau "mai multe retele" (in capturi modelul de telefon folosit este un Samsung Note 9)

3. Accesam "Retele mobile"

4. Selectam apoi "Operatori de retea" si mai departe "Selectare manuala". 

 Dupa cateva secunde, va aparea lista cu operatori disponibili pentru selectare.

 

bd6331a6ed66e540_android_3_cautare_manuala_retea_33.png   3b3067997ec6e509_android_4_cautare_manuala_retea_50.png 

 

 

Pentru iOS, pasii sunt urmatorii:

1. Accesam "Configurari" / "Settings"

2. Apoi accesam "Retea Celulara" / "Mobile Network"

3. Selectam "Selectie retea" / "Nework selection", debifam butonul "Automatic" iar ulterior va aparea lista cu operatori disponibili

 

966fa7d2d8fc44d5_ios_3_cautare_manuala_retea_33.png   fe9adbb0e3aa5457_ios_4_cautare_manuala_retea_50.png

 

Voi folositi aceasta solutie?

12 Răspunsuri 12

Ascary
Campion certificat
Competent tutorialul Nicolae,bine structurat :) Astfel cei care au nevoie aceste setari sa nu mai intampine probleme. Au mai fost raspunsuri la situatii asemanatoare,insa acest tutorial este de departe cel mai bun. Multumim!

delfinas
#StarMember
Dar nu e mai simplu sa intri in Setari-Date mobile și să dezactivezi roamingul de date?

NicolaeL
Angajat Orange
Salut, Ar fi o solutie doar in ceea ce priveste serviciul de internet, in schimb nu ajuta si pentru partea de voce. 😄

Ciucuras
Cunoscător certificat
Mulțumim pentru sfaturi și ca ne-ai prezentat cum sa facem. Eu am pățit sa am cost suplimentar în apropiere de granița. În vara aceasta, când m-am aflat în apropiere de granița am închis datele mobile, asa cum a sugerat Delfinas.

delfinas
#StarMember
Da, e adevarat ca ideea mea ajuta doar in cazul datelor mobile, dar astea sunt cele mai problematice, mai "parsive", nici nu te prinzi cand te "fura". Pana primesti un mesaj ca ai trecut in alta retea, deja ai ramas fara 50 de euro. Oricum, bune tutoriale! Poate asa intelege mai multa lume cum se dezactiveaza roamingul, mai ales cand esti in tara si printr-o zona de granita. Ar mai fi varianta dezactivarii roamingului din my Orange https://www.orange.ro/myaccount/services/roaming .

Vio73
#StarMember
Foarte bine că incercați să le explicați tuturor cum stă treaba cu roaming-ul în apropierea granițelor! Foarte bun tutorialul!

Razvan
#StarMember
Da, foarte bun tutorialul, de fapt, de mulți ani, se recomandă, ca cei care locuiesc în apropierea granițelor, mai ales non-ue, să treacă telefonul pe modul manual, ca să nu mai caute singur de capul lui, semnal.

sabinus
Începător
Dar de ce nu restrictioneaza Orange automat internetul când treci accidental în rețele din țări non-SEE ? Să se poată activa doar intenționat. Eu unul nu sunt dispus să plătesc 50 euro dacă am călătorit doar în state UE dar telefonul este "deturnat" de rețele de pe granița ale unor țări non-UE. Și nici nu e normal să selectezi manual rețele de fiecare dată când te apropii de granițe. Ce te faci în cazul în care ești pe feribot între Italia și Grecia și telefonul se înregistrează în Albania în timp ce dormi? Aș vrea un răspuns pertinent

FLo1
#StarMember
@sabinus: Abonament sau prepay? Oricare ar fi ele, ai opțiunea de roaming pe care o poți activa/dezactiva atât din MyOrange dar și din meniul *100#. Pe de altă parte la prepay nu trebuie să-ți activezi opțiune cu roaming dacă stai acasă sau cu "all world" dacă ramâi în Europa. Ai înțeles ideea, cu siguranță. LE: Să nu uităm că restricții la utilizare resurse în roaming (dar nediferențiate pe SEE sau all world) are si smartphone-ul.

sabinus
Începător
@Flo1 nu este chiar așa. Am roaming activat de mult dar tarifele Internet pentru Zona5 în țări intercalate în spațiul SEE sunt capcane care ar trebui dezactivate cu implicarea Orange. Repet: au trecut 12 minute de la primirea mesajului de înregistrare în Albania (pe feribotul care nu avea nicio escală în această țară) și până la limita de 50 euro impusă de Orange. Nu 50 ci 0 euro ar trebui să fie această limită pentru spațiul non-SEE și să poată fi extinsă la cerere expresă

delfinas
#StarMember
Sabinus, Orange nu este bona noastră! E obligația noastră să ne păzim de extra cost, să ne blocăm datele mobile când suntem în zone în care nu suntem siguri pe ce teritoriu suntem, e foarte simplu. Dacă Orange ar bloca automat accesul la date mobile în roaming, deși clientul își dorește să aibă în continuare acces, tot clientul va face scandal că îi este restricționat accesul. Când ești pe feribot de ce îți mai trebuie date mobile, mai ales că știi că poți trece pe lângă o țară non UE? E treaba ta exclusivă de a avea grijă de accesul la date mobile și cel mai bine ar fi să nu lași selectarea rețelei pe automat, ca să previi extra cost nedorit.

FLo1
#StarMember
@sabinus: "Experiențe împreună" era lingușeala unuia din operatorii naționali. Revenind, pentru că sunt limitate, eu în SEE activez datele mobile doar la nevoie, și într-o săptămână abia ajunge "porția" primită de 12€ la prepay. Având activat permanent cred că în 2-3 zile eram cu resursele incluse zero. Nici la abonament nu ar fi mai strălucitor. Deci grijă pe unde umbli și la cine te.... conectezi.