anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Roaming în România la graniță

Mădălin
Cunoscător certificat
Dacă serviciile de localizare sunt foarte precise de ce ne aflam in roaming la 10 km de graniță?
Multora dintre noi ni s-a întâmplat să mergem în apropierea granițelor și să vedem că facem cost suplimentar sau nu avem acces la servicii.
De ce ne conectam la antene de peste granita dacă serviciile de localizare au o precizie de câțiva metri iar operatorul știe că nu am traversat granita.De ce suntem taxați diferit chiar daca suntem în apropierea granițelor cu o țară europeană. Problema persista de ceva ani .
42 Răspunsuri 42

Miha_Z
#StarMember
Interesanta problema ridicata de tine. Si eu sunt curioasa de acest aspect. Am noroc ca n-am patit niciodata ca mobilul sa se conecteze la antenele de peste granita.

Costy
Explorator entuziast
Pentru evitarea costurilor suplimentare este indicat să selectați rețeaua manual (nu automat) din setările telefonului atunci când sunteți în apropierea graniței și nu intenționați trecerea ei.

Razvan
#StarMember
Deoarece undele radio nu țin cont de granița fizica, ele se propaga pe distante mai mari în funcție de puterea emisiei și frecvență. Astfel semnalul rețelei de telefonie se propagă pe distante mai mari în banda de 800/900/1800 MHz. Pentru evitarea costurilor în zona de graniță, fie selectezi la telefon la căutare rețea manual sau dezactivezi roamingul.

Mădălin
Cunoscător certificat
Da Răzvan , dar localizarea se face prin triangulație astfel tu fiind în spațiul comunitar ești în 99 % din situații mai aproape de 2 antene naționale și 1 de la vecini. Momentan ai cel mai bun răspuns însă sunt sigur că mai există și altele care mă vor face să înțeleg mai bine situația.

Vio73
#StarMember
Se mai întâmplă. În apropiere de graniță, mai dai scanare manuală a rețelei, ca să nu existe surprize neplăcute. Semnalul poate fi prins de la distanțe considerabile, n-au treabă cu gps-ul!

Razvan
#StarMember
La țară, stau la 30 km de granița și în anumite zile, cu propagare bună a undelor, prind rețeaua de la bulgari.

FaraUnID
Campion certificat
Daca semnalul de la vecini este mai puternic decat semnalul operatorului tau, in zona respectiva iar telefonul este setat sa se inregistreze in mod automat in retea, atunci acesta se va lega la celula GSM a operatorului din tara vecina. Am patit-o in Romania, in zona Stefanesti din judetul Botosani ca telefonul meu sa intre pe roaming Moldova. Localizarea este o cu totul alta mancare de peste.

Vio73
#StarMember
Fiind în apropiere de graniță , poți avea oricand surprize neplăcute.

Laura_cio
Senior
ANCOM ne atenționează in legătura cu acest aspect și ne sfătuiește sa nu ne setam telefoanele sau tabletele pe conectarea automata a rețelei operatorului de la granița cu țara respectiva. Ba chiar, a publicat o lista cu localitățile privind situațiile de roaming involuntar in zonele de frontiera. http://www.ancom.org.ro/uploads/links_files/Raport_roaming_2016.pdf

Mădălin
Cunoscător certificat
Totuși e o problema tehnica sau o convenție intre operatori ca triangulația sa se facă invers că și cum ai fi chiar peste granita...

delfinas
#StarMember
La granița cu Ucraina, in zona Suceava, Orange are semnal cel mai aproape de graniță, apoi, ciudat, Digi și cel mai departe de graniță are Vodafone. In schimb, peste graniță, la Bănceni, la vreo 30 de km de România, la mănăstirea românească, Vodafone are semnal dacă mergi in "țintirim”, cum ii zic localnicii cimitirului. 🙂 E un semnal instabil, dar e ceva. Așa că semnalul nu e perfect circular, nu are aceeași rază de jur împrejurul stâlpului. Uneori e rău, dar uneori e bine, depinde de unde privești lucrurile

Romeo_
Senior certificat
Pentru a nu fi taxat / Sa ai costul tau marit / Selecteaza manual / Operatorul dorit / Fiindc-antena cu ei raza / Nu se poate controla / Si-o sa ai mai mari “surprize” / Cand o sa primesti factura ;)))

Arsaluis
Junior entuziast
Absolut de acord cu Razvan, pentru ca undele radio nu au nevoie vize pe pasaport. Si problema asta nu este numai in Romania sau doar in SEE. Am experimentat-o de curand.

dana_12
Începător
Problema este cu tarile non-UE. Cred ca problema se poate solutiona simplu printr-un SMS, care oricum se trimite, la care sa razpunzi cu mesajul "Da". In felul acesta iti exprimi acordul si nu mai este roaming accidental sau cum vor ei sa il denumeasca. Eu cred ca nu exista interes si le convine aceasta situatie. Tocmai am reziliat cele 2 contracte pe care le detin de 15 ani, din acest motiv. Urmeaza cele de la munca si cele ale parintilor. E singurul mod in care imi pot manifesta dezacordul cu aceasta practica.