anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Cum functioneaza roaming-ul pe whatsapp?

Diana_2206
Junior

Salutare, comunitate!

Am și eu o întrebare, poate mai stupida de fel. Am un abonament la Orange care nu are nici roaming-ul activat, nici resurse care pot fi folosite în roaming (mi s-a făcut o oferta la abonament la un preț mai mic și pentru ca nu am folosit pana acum roaming-ul, nu mi l-au mai inclus în oferta). 

 

Eu voi pleca pentru 5 zile în Ungaria și ma gândeam sa iau o cartela cu opțiunea de roaming (deci, practic, cu nr nou, care are opțiunea de net în roaming), pentru ca telefonul meu suporta dual SIM. 

Întrebarea mea e: Îmi pot fi afectate conversațiile de pe whatsapp în momentul în care eu bag cea de-a doua cartela? Am prieteni care au procedat la fel și mi-au spus ca lor le-a mers sa trimită mesaje pe whatsapp fără probleme, deși ei nu aveau roaming-ul activat pe nr lor de telefon pe care au asociat și contul. Practic, cartela cu roaming se transformase intr-un fel de router, pentru ca ei trimiteau mesaje de pe nr de telefon pe care nu aveau resurse de roaming. Îmi da un pic cu virgula chestia asta și as vrea ceva lămuriri, pentru ca nu stiu cum funcționează. În mod normal, stiu ca trimiți mesaje de pe nr tău de telefon, dar dacă roaming ul nu e activat (și nici nu vreau sa o fac pentru ca as fi taxata în funcție de consum), practic nu poți trimite. E ca și cum nr tău devine indisponibil. Cu toate astea, cum e posibil sa ai cartela cu opțiunea de roaming în telefon (deci implicit un alt nr de tel de pe care folosești netul) și sa poți trimite mesaje pe contul de wapp asociat nr de telefon pe care practic nu îl poți folosi? 

Am încercat sa fac back up la conversații, în caz de orice, însă și acolo întâmpin probleme și nu vrea sa mi-l facă, asa ca vreau sa îmi iau masuri în caz de orice. 

Sper ca e clar mesajul. Mulțumesc anticipat! 

1 Soluţie acceptată‚

arsradu
#StarMember

Salut,

Whatsapp are nevoie primordial de internet. Deci, atata timp cat are de unde sa-l ia (date mobile sau wifi), o sa functioneze normal. Nu are legatura numarul de telefon pentru ca nu te vei loga cu numarul nou de telefon.

Ai grija doar ca datele mobile sa fie setate pe SIM-ul 2 (prepay-ul pe care il vei cumpara pentru asta). In rest, totul functioneaza la fel.


Singura problema ar putea sa apara daca te deloghezi sau apare vreo problema la logare. Pentru ca Whatsapp o sa incerce sa trimita SMS de verificare pe numarul pe care ai contul. Si…fara resurse de roaming, nu il vei putea primi. 

Asta e unul dintre motivele pentru care nu imi place Whatsapp. E mult prea legat de un nr de telefon, cand nu are nevoie efectiv de el pentru functionare. Are nevoie doar de internet. 

Deci da, teoretic ar trebui sa fie ok. Dar pentru orice eventualitate, ar fi bine sa ai si alte variante de comunicare la indemana. 

Client Orange

Vizualizare soluţie în postul original

14 Răspunsuri 14

arsradu
#StarMember

Salut,

Whatsapp are nevoie primordial de internet. Deci, atata timp cat are de unde sa-l ia (date mobile sau wifi), o sa functioneze normal. Nu are legatura numarul de telefon pentru ca nu te vei loga cu numarul nou de telefon.

Ai grija doar ca datele mobile sa fie setate pe SIM-ul 2 (prepay-ul pe care il vei cumpara pentru asta). In rest, totul functioneaza la fel.


Singura problema ar putea sa apara daca te deloghezi sau apare vreo problema la logare. Pentru ca Whatsapp o sa incerce sa trimita SMS de verificare pe numarul pe care ai contul. Si…fara resurse de roaming, nu il vei putea primi. 

Asta e unul dintre motivele pentru care nu imi place Whatsapp. E mult prea legat de un nr de telefon, cand nu are nevoie efectiv de el pentru functionare. Are nevoie doar de internet. 

Deci da, teoretic ar trebui sa fie ok. Dar pentru orice eventualitate, ar fi bine sa ai si alte variante de comunicare la indemana. 

Client Orange

Eu nu ma voi deloga de pe whatsapp în tot acest timp și voi încerca, oricum, sa limitez accesarea lui și sa îl folosesc pentru cazuri extreme, ca să nu ii para suspecta activitatea. 

Totusi, legandu-ma de ceea ce ai menționat tu, se poate deloga asa, din senin, dacă nu l-as mai folosi pentru 5 zile? Sau la ce te referi mai exact aici? Pentru ca oricum, imediat ce ma întorc în tara, eu nu voi mai folosi cartela și o voi scoate oricum din telefon. 

Întrebarea mea era mai mult strict în direcția în care ar exista eventuale interferente cu sim-ul meu pe abonament (pe care am și contul de wapp) în momentul în care bag cartela prepay, pe partea de mesaje pe wapp. Adica nu as vrea sa influențeze nr meu pe abonament exact ca și cum as pune cartela cu același nr pe un tel nou și mi-ar dispărea conversațiile.

Mulțumesc mult, pana atunci, pentru info oferite! Acum mi-e ceva mai clar cum funcționează wapp-ul, pentru început:)))))  

@Diana_2206: Ca și complerare la cele menționate de Radu, poți parcurge acest ghid pentru a înțelege mai bine "grija" și comportamentul resurselor numărului în roaming. 

Revenind strict la whatsapp, dacă ai acolo (la hotel sau unde mergi) acces la wifi și nu ai nevoie de roaming în rest.... nu te mai complica cu prepayul nou. Altfel, nu are contul de whatsapp existent cu noul număr de prepay care ți-ar asigura niște resurse în roaming. În lipsa roamingului pe abonament, poți chiar dezactiva SIMul până la întoarcere, fără a afecta contul de whatsapp. În plus, dacă tot vrei SIMul prepay pentru roaming, ar fi bine să-l utilizezi și în țară o perioadă înainte de plecare /activare opțiune cu roaming de 12€/16€. Revino pe topic pentru alte detalii. Numai bine.

Salut! 

Voi avea nevoie de roaming pentru deplasatul cu Maps, ca altfel nu se poate:))

Referitor la opțiunea de roaming de 12/16 euro, cu cât timp inainte ar trebui sa o bag în telefon? 

E prima data când urmează sa folosesc roaming-ul ever, ca pana acum nu am ieșit din tara și nu știu f multe detalii în legătură cu modul de activare, folosire și gestionare de pe telefon. M-ar ajuta și astfel de info.

Mulțumesc pentru cele explicate pana acum!

@Diana_2206: În acest caz, ar fi bine să activezi și să folosești resurse naționale de pe opțiunea care se va activa odată cu primul apel. De ce? Pentru a avea resurse utilizate național, iar ulterior volumul de resurse utilizate în roaming să nu depășească volumul resurselor consumate național. Am explicat detalii aici. Revenind, care va fi durata de ședere? În funcție de volumul resurselor și durata de valabilitate (21zile / 28zile) alegi fie opțiunea de 12euro/ sau cea de 16euro. De asemenea, dacă ai activat și utilizat deja o opțiune națională înainte, activarea opțiunii pe SIM-ul respectiv o poți face și cu 1-2 zile înaintea plecării, astfel încât, pentru eventuale surprize să poți lua măsuri aferente, iar durata valabilității opțiunii în roaming să fie cât mai extinsă. Dar, revin: cu cât utilizezi mai multe resurse național, cu atât vei putea utiliza mai multe resurse în roaming (bineînțeles, în limita impusă de utilizarea în SEE a resurselor oferite de opțiunea activată).

Dacă am omis vreun detaliu, revino pe topic. Numai bine.

Am spus în postare ca voi fi plecată doar 5 zile, deci clar ma încadrez în oricare din variantele cu opțiuni de roaming. 

Dar revenind la ce ai menționat tu: nu pot pur și simplu sa bag cartela înainte și sa nu folosesc resursele? Asta îmi va afecta mărimea resurselor alocate în roaming? Ma gândesc sa iau opțiunea de 12 euro, pentru ca e arhisuficient pt cât sunt plecata, însă nu prea le am cu mutatul dintr-o parte în alta la SIM (adică sa tot schimb SIM-ul în funcție de ce fac: sun, vorbesc, stau pe net în tara). 

De asemenea, odată ce introduc cartela prepay cu opțiunea de roaming, trebuie sa fac ceva în mod special în afara de a selecta din setări ca voi folosi datele mobile de pe sim 2 și ca trebuie sa activez manual și opțiunea de roaming date de pe tel (pentru că din nou, nu am plecat deloc din tara și clar nici pe telefon nu e activata optiunea)? O prietena mi-a spus ca doar si-a dat un restart la telefon și atat, fara sa sune pe undeva ca să i se activeze practic cartela cu roaming. 

Scuze pentru multiplele întrebări, dar sunt complet paralela de cum funcționează roaming ul și fiind și prima data când îl folosesc vreodată, nu îmi sunt foarte clare explicațiile de pe net sau alte forumuri.

Pentru setup de roaming, ai doua chestii de facut:
1. activare optiune de roaming (sau credit, dar asta presupune activarea serviciului de roaming manual). E mai complicat si mai costisitor. Deci, mergi pe varianta cu optiune de roaming.

2. din telefon, Settings > Network and Internet > SIMs > Orange > Roaming (sau Data Roaming la unele telefoane) > ON.
Asta iti va da acces la datele mobile si in roaming.
Evident, Mobile Data (din aceeasi sectiune) trebuie sa fie si el pe ON.

Cam atat pe partea de setup.

Client Orange

Sorry că te corectez Radu: Pentru roaming NU sunt setări de cont de făcut atât timp cât se activează opțiune cu roaming. Singura obligație: un restart. Dar DA, ”Date mobile în roaming” trebuie activate din telefon, și DA, ”Date mobile” active, dar pe SIM-ul de prepay, nu oricare SIM (by default posibil să fie pe abonament).

@Diana_2206: Prima grijă după activarea SIM-ului prepay cu opțiunea dorită, comută datele mobile pe SIM-ul prepay. Nu te va afecta, nu va știi nimeni, însă te va ajuta în roaming. 😉 

Neata Flo!

Eu n-am zis nimic de setari de cont. :)) Sau...? Ziceam doar de activare optiune de roaming (sau serviciu de roaming, in cazul consumului din credit).

Dar da, data roaming trebuie activat pe SIM-ul pe care ai nevoie de el, evident. 🙂

Client Orange

@Diana_2206: Dacă vrei, pentru mai multă siguranță, încearcă să achiziționezi/activezi SIM-ul dintr-un SHOP Orange, cu 15zile înainte de plecare și poate ți se activează direct opțiune cu roaming. Personal.... am îndoieli, dar aș aprecia un feedback în acest sens.

Cât privește montarea / utilizarea SIM2, este la fel de simplu ca pașii făcuți la SIM1: telefonul va știi că are 2 SIM-uri și te va întreba (sau te va lăsa să alegi) de pe care SIM dorești să efectuezi apelul / să consumi datele. Odată cu SIM-ul 2 inserat, îți recomand puțin trafic de date în special de pe SIM2 (adică Prepay-ul). NU este nevoie de apeluri la Serviciul clienți, vei primi automat setările pe telefon la activarea SIM-ului.

Încă un detaliu: Chiar și cu hărți offline salvate (ar fi recomandat de altfel, pentru mai puțin trafic de date în roaming), INTERNET-ul de date mobile va fi necesar NU pentru descărcarea datelor, ci pentru poziționarea și reconfigurarea traseului. GPS-ul de pe telefon NU se comportă similar cu cel de AUTO (de exemplu), iar orice schimbare de traseu va necesita acces la date mobile pentru reconfigurarea traseului până la destinația stabilită inițial.

Mulțumesc mult pentru toate informațiile, amândurora. Îmi este ceva mai clar acum. Voi merge intr-un Shop Orange ca să cum o astfel de cartela și, în caz de, chiar ii voi ruga sa ma ajute în acest sens cu toate setările necesare, ca să fiu totusi sigura ca nu am vreo problema. 

Voiam sa inserez cartela oricum cu o zi-doua înainte, ca să îmi iau o marja de eroare în caz de orice, si asa voi face. La partea de trafic în roaming sper totuși sa nu se aplice mențiunile făcute în funcție de cât trafic național consum, pentru ca și dacă as sta toată ziua pe telefon pe datele naționale de pe cartela cumpărată, tot n-as ajunge la 10 GB consumați... Prietena despre care am menționat anterior doar si-a dat acel restart și a selectat datele mobile sa fie de pe sim 2(adică de pe cartela, si ea fiind tot la abonament ca mine), fără sa consume din resursele naționale. Și nu a avut probleme în acest sens. Dar pentru un răspuns mult mai sigur, ii voi întreba și pe omuleții de la Orange în legătură cu asta, ca sigur nu e prima data când aud întrebările astea. 

Mulțumesc mult încă o data pentru toate informațiile oferite! Sa ne auzim cu bine! 

@Diana_2206:  Sper să reușești să achiziționezi un SIM direct cu opțiunea de 12euro și nu uita să utilizezi date mobile de pe SIM-ul prepay, inclusiv până în ziua plecării în roaming. Restul sunt mici detalii care se mai pot stabili ulterior. Nu vor fi probleme în acest sens. Te așteptăm cu feedback aici pe topic. Numai bine.

Mmm....Google Maps (si nu numai) functioneaza si cu harti offline (descarcate in prealabil). Deci....nu e obligatoriu sa ai date mobile. Dar e adevarat ca pentru informatii in timp real (trafic sau pedestrian de exemplu), e nevoie intr-adevar de o conexiune de date.

Optiunea de roaming se poate activa si in ziua placarii, nu asta e problema. Cu toate astea, dupa cum zicea si Flo, ar fi bine sa achizitionezi cartela si sa activezi o optiune nationala...pana atunci. Daca iei o cartela cu credit oricum o sa-ti activeze o optiune cu resurse nationale, din acel credit.

Alternativ, poti sa iei o cartela fara credit. Sau poti sa-ti ceri creditul inapoi daca iei una cu credit (cu mesaj cu textul CREDIT (majuscule obligatoriu) la 321).

Ideea e daca activezi si o optiune nationala pana in ziua plecarii (dar atentie ca optiunile nationale nu sunt compatibile cu cele cu roaming) sau o activezi direct pe cea cu roaming (dar asta inseamna mai putina valabilitate in roaming). Deci...cum vrei.

Client Orange

Salut din nou,

Nu interfereaza. Si nu vor aparea mesajele whatsapp ca venind de pe numarul de prepay sau ceva.

Nu stiu dupa cat timp ar putea sa i se para “suspect” si sa ceara o relogare. Cu siguranta daca te deloghezi tu, va trebui sa te reloghezi. Si fara roaming pe nr tau, nu o sa primești sms-ul cu cod de autentificare. Deci nu vei putea intra in cont.  Dar asa cum nu i se pare suspect cand te conectezi de pe wifi, tot asa nu are de ce sa i se para suspect ca ai date de pe un alt SIM. Nu are legatura numarul din slotul 2 cu logarea ta pe Whatsapp. Nu te loghezi cu numarul ala. In plus, esti deja logata. Deci, teoretic, nu ar trebui sa fie probleme. 

Client Orange