anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Cum putem ajuta sistemul de învățământ online din mediul rural?

sawrl
Începător
Stiu ca intr-un timp a fost o companie marca Orange prin care se donau GB de net in acest sens. Hai sa facem mai mult! Poate ne ajuta Orange cu ceva echipamente de sporire a semnalului in zonele rurale unde copiii nu au cum sa participe la orele din cadrul scoala online - fie semnal slab, fie lipsa telefon / tableta...
12 Răspunsuri 12

DanielaH
Moderator
@sawrl, bine ai venit în Comunitate și mulțumim pentru postare! Am mutat topicul deschis de tine în categoria "Despre Comunitate", subcategoria "Responsabilitate sociala".

Razvan
#StarMember
Da, fiecare dintre membrii comunități să posteze din localități cu semnal slab/inexistent/rețea 4G încărcată de la Orange.

Vio73
#StarMember
Bun venit în Comunitate! E un subiect foarte bun, care este de luat în seamă. Sper ca Orange să ajute cât mai mult și în acest sens. Și eu sunt profesor în mediul rural și am copii care ar avea nevoie de ajutor. Sperăm ca până în toamnă să fim mult mai pregătiți decât acum, în caz că este nevoie să revenim la învățământul online! Orange are cu siguranță capacitatea de a face lucrurile mult mai bine și să ajute cât mai mult, acolo unde este nevoie!

FaraUnID
Campion certificat
Povestea celor 2 Romanii: - O Romania (aparent) supre tehnologizata, in care totul de intampla in online-ul de mare viteza si unde cetateanul sa etaleaza cu terminale de 5000 - 6000 lei; - Adevarata Romanie = o Romanie chinuita, o Romanie in care cetateanul traieste la limita subzistentei, o Romanie in care cetateanul este lipsit de acces la resurse, o Romanie cu noroiul pana la genunchi si WC-ul in fundul curtii; Problema cu accesul precar la educatie in mediul rural, trebuie ridicata la nivel de institutii abilitate: Autoritatile Locale si Ministerul Educatie. Desi exista fonduri europene nerambursabile pentru acest sector, nimeni nu se inghesuie sa la acceseze si toti stau cu mana intinsa, asteptand sa vina cineva, sa faca ceva.

imch
Cunoscător certificat
@FaraUnID, ai dreptate partial, in sensul ca, da, exista fonduri ce pot fi accesate, dar acestea nu pot fi accesate de oameni ci de autoritati, institutii, companii. Si ai dreptate spunand ca acestea nu le acceseaza, pentru ca este mult prea mare deranjul (putem discuta o groaza aici, dar nu e momentul si ma tem ca, la fel ca multi altii m-ar enerva prea tare neputinta de a-i impinge de la spate), din nefericire ramane ca oamenii obisnuiti sa incerce sa faca ceva, dupa puterile lor. Eu salut aceasta initiativa si sugerez, inclusiv identificarea unor ONG-uri care is desfasoara activitatea in zonele (geografice si functionale) potrivite si care ar putea ajuta cu echipamente si know-how.

FaraUnID
Campion certificat
De asta am si mentionat faptul ca problema trebuie ridicata la nivel de institutii abilitate. Intrebare: - De ce institutiile abilitate nu acceseaza acele fonduri? Raspuns: - Pentru ca in functii de conducere sunt oameni numiti polcitic si care nu sunt rupti de realitate, si pentru banii proveniti din fonduri UE sunt mai greu da "capusat" prin contracte cu dedicatie pentru firmele de partid. Plus ca, in cazul banilor europeni trebuie sa poti justifica, in orice moment, fiecare leu cheltuit. Din acest motiv autoritatile fie ele centrale sau locale nu prea se inghesuite la fonduri europene si prefera sa stea cu mana intinsa la actele de caritate provenite din mediul privat.

imch
Cunoscător certificat
De-ar fi atat de simpla problema! Din pacate "conducerea numita politic" nu este raspunsul universal valabil. Situatia este mult mai complexa si porneste de la reguli rigide, dar interpretabile (ceea ce face ca rambursarea sa tina mult prea mult de noroc si mult prea putin de performanta), trece prin "supply chain", daca ii pot spune asa, intarzierile specific romanesti si filosofia lui "las' ca merge si asa" nu sunt benefice acestor fonduri, ajunge la auditurile dificile prin faptul ca nu vin la timp si sunt doar pe mentalitatea "cautare de greseli". Se ajunge la situatii absurde prin care, datorita unei diferente de 50 de bani la un bilet de avion (datorita schimbului valutar) s-a refuzat rambursarea unei intregi transe. In acest context, putini mai sunt cei care au curajul sa apeleze la astfel de fonduri, mai ales ca e greu sa identifici (si in mediul public si in cel privat) parteneri de nadejde. Sa nu fiu inteleasa gresit: incompetenta si reauavointa sunt extrem de bine reprezentate (desi sa stii ca se pot sifona lejer si banii astia, ca au astia asa niste capacitati sa fure cu legea in mana de nu iti vine sa crezi!), dar din pacate, chiar si cei care vor sa faca ceva se ineaca in oceanul de obstacole.

FaraUnID
Campion certificat
Nu tine neaparat de proceduri, cat tine de oameni. Pentru ca oamenii aplica procedurile. Am sa-ti dau un exemplu cat se poate de concret, exemplu care, din punctul meu de vedere, ar trebui sa fie lectie de curs in manualele scolare de economie, sau macar studiu de caz. Criza economica mondiala din 2008, 2009, 2010 - Polonia nu a trecut prin asa ceva. Polonia nu stie ce este aceea criza economic-finaciara din simplul fapt ca au avut acces la fonduri europene nerambursabile (ca si Romania) si au avut OAMENI, SPECIALISTI capabili sa absoarba acele fonduri. Au primit bani nerambursabili si i-au aruncat in piata pentru a sustine economia si investitiile. In acest fel Polonia a trecut la pas si fluierand prin acea criza. Ce facea guvernul Boc in acea perioada? Taia salarii, pensii, sporuri, bonusuri, anunta concedieri masive si facea imprumuturi bancare uriase cu dobanzi pe masura. Unde se afla Polonia in momentul de fata si unde ne situam noi?

imch
Cunoscător certificat
Evident ca tine de oameni, pentru ca inclusiv procedurile tot de oameni sunt facute. Tine de viziune economica si sociala si creare de instrumente valide si flexibile (noi inca suntem la capitolul acoperit dosul de hartii, ca sa fie bine). In mod evident ne lipseste viziunea (sau vizionarul), ne lipseste disciplina sa punem o viziune in practica si, in ultima instanta ne lipseste responsabilitatea sociala si constiinta faptului ca este greu sa ne fie individual bine, cand colectiv ne este rau. Acestea se pare ca vor continua sa ne lipseasca. Dezamagirea si frustrarea ta sunt indreptatite (si ale mele, ca tot pe-acolo sunt si eu). Dar, ce solutii avem luand in calcul datele problemei? Sawrl s-a gandit sa faca ceva. Excelent! Eu ii urez succes si promit sa incerc sa ma gandesc la modalitati de a contribui. Iar tie iti propun sa ne oprim aici cu dezbaterea legata de fondurile europene (pana la urma amandoi suntem de-acord ca e o deficienta crasa in utilizarea acestora in tara noastra) si sa ii lasam pe cei ce pot contribui la propunerea lui sawrl sa se manifeste :-). De-acord?

FaraUnID
Campion certificat
Cat priveste problema lipsei de semnal dintr-o comuna: Procedural trebuie sa discutat cu primarul si juristul primariei din comuna respectiva, iar cei din urma trebuie sa faca demersuri pe langa operator pentru instalarea unei antene in comuna. Nu vrea operatorul X, mergeti si discutati cu operatorul Y. Daca va ajuta Y, toata lumea se poate porta catre el. Daca ne reportam la lipsa tabletelor sau a telefoanelor inteligente, iarasi la nivel de autoritati locale trebuie identificate solutii, pentru ca de aia au fost alesi - sa reperzinte locuitorii comunei si interesele acestora. In mai toate comunele de la noi exista persoane juridice care au diferite afaceri (mai mari sau mai mici). Exista o lege a sponsorizarii - si aici se poate discuta despre lacune - si exista posibilitatea legala a redirectionarii unui procent din impozit care diferite ONG-uri, atat in cazul persoanelor fizice cat si in cazul personaleor juridice. Ideea este sa vrei, dar e mult mai simplu sa stai cu mana intinsa asteptand sa vina banii de undeva.

Vio73
#StarMember
Să sperăm că până prin toamnă se mai rezolvă din problemele astea, iar dacă vine un nou val (așa cum se preconizează), suntem mai bine pregătiți la acest capitol.

madalina_puiu
Începător

Salut,

 

"Fiecare gest conteaza" este campania Orange lansata la inceputul lunii aprilie pentru sustinerea comunitatii in Contextul COVID 19.

Am oferit intai resurse pentru zona medicala, unde era prioritar, apoi pentru continuarea educatiei in online. Aici toate detaliile - oran.ge/FiecareGestConteaza

 


Impreuna cu Salvati Copiii si cu Fundatia Orange, am oferit tablete si net, webinare de formare pentru profesori si acces fara consum de trafic de date (pentru clientii Orange) pe platforma http://www.digitaliada.ro.

 

 

csr@orange.ro  Scrieti-ne daca vreti sa includem scoli noi in campanie. Pana pe 20 iunie activam 2 luni gratuite de net nelimitat pentru elevi si profesori (care sunt abonati sau utilizatori de cartele PrePay Orange).