anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Despre punctul G al internetului mobil în Brașov

Anonim
Neaplicabil

Brașov, anul de grație 2023, ziua 20, orele 18:00

Lași copiii la ora de înot de la Aro Palace și apoi încerci să-ți ocupi timpul cumva... iar unul din piticii mei atunci când n-am nimic util de făcut e să testez vitezele internetului mobil acolo unde mă aflu în acel moment sau, cum ar spune cei mai puțin pudici, să caut punctul G al internetului mobil de la Orange.

Și nu vreau să mă întind mult la vorbă ci să vă spun doar atât: lângă Primăria Brașov oricât m-am străduit n-am reușit să obțin cu un cinstit 4G decât 14Mbps... 100 de metri mai încolo (mai mult sau mai puțin) pe aleea din parcul central Nicolae Titulescu aflată peste drum de fostul palat al telefoanelor (actualul Hotel Radisson Blu) pe un cinstit 5G am avut constat în jur de 700 Mbps.

Cum explicați această anomalie G-omagnetică? Am fost tot timpul outdoor... ca să nu avem discuții ca cele primite, printre altele și de la reprezentanții Orange, că indoor 5G nu pătrunde.

7 Răspunsuri 7

Pololică
#StarMember

5G, raportat la 4G, asemenea 4G raportat la 3G, este mai sensibil la zona unde este pozitionata antena. O sa dau ca exemplu extrem frecventele mmW (undele milimetrice) pe care operatorii americani le folosesc: daca intre antena si aparat se afla un copac infrunzit, viteza va scadea mai mult decat simtitor decat daca acel copac nu ar avea frunze pe ramuri.

Legat de receptie: unul din factorii pe care chiar tu i-ai mentionat este distanta (acea suta de metri). Tot cu titlu de exemplu (de data asta de la mine de la bloc): in interiorul curtii (in fata blocului), am obtinut in 4G o viteza de 8-10Mbps, iar in spatele blocului (in balcon, cu geamul deschis si telefonul ... afara) aproape 20Mbps. Evident, am avut si varfuri cu 5-6Mbps mai mult, dar, in general cam pe la 8-10/18-20Mbps aveam. Sper ca s-a inteles ca aveam o cladire (blocul) la mijloc intre cele teste (curtea blocului, respectiv balconul din spatele blcului).

Mergand pe premisa celui de al doilea exemplu, pot presupune rezonabil ca intre distanta intre bazin si parc mai sunt constructii care "genereaza" obstacole sau pozitionarea antenelor nu este ideala sa acopere si zona bazinului (desi, daca ma iau dupa viteza [700Mbps] am o vaga presimtire ca frecventa 5G este una inalta).

Anonim
Neaplicabil

@Pololică între cele 2 puncte de testare nu există nici o construcție... dar între primul punct și al doilea punct e vegetație... o mică pădurice aș putea spune...

Oare vegetația să fie cauza acestor viteze? În al doilea punct am avut spațiu deschis către toate clădirile unde ar fi putut fi instalate antene, inclusiv către vârful Tâmpa (deși nu cred că m-aș fi conectat la o antenă de acolo).

Și-apropo de antene... în urmă cu 20 de ani instalam niște antene radio pe același site folosit de operatorii de telefonie mobilă și ca să fie reglată corespunzător țineam legătura prin telefon cu cei din studio. Știi ce se întâmpla când eram sus "între antene"? Semnal zero... efectiv nu puteam iniția o convorbire...

Fiind doar vegetatie, nu ar trebui sa aiba un impact asa mare, doar sa nu fie orientate spre alte zone, sau puterea cu care emit antenele sa fie scazuta.

https://www.youtube.com/watch?v=gTxf9X5QzPk

Poate clipul explica mai bine (tipul are mai multe videoclipuri cu teste).

Anonim
Neaplicabil

@Pololică orientarea mea a fost mereu spre... presupun că spre zona 5G... sau practic cu fața spre Tâmpa...

mihai_13
Maestru

"Chestia" cu "lungimea" de unda 🙂  (o celula   2G bate 10km  3G bate 5km    4G 2,5km  5G 500metri)  este doar un exemplu dus la extrem datele nu sunt reale dar poti face analogii 🤣 

 

Anonim
Neaplicabil

@mihai_13 cred că în momentul de față vorbim mai mult de 3CA pentru a obține viteze 5G decât de folosirea unor frecvențe specifice.

Iată ce-am găsit https://www.orange.ro/help/care-sunt-frecvenele-utilizate-de-orange-romnia-pentru-retelele-2g-3g-si-...sau https://radio-waves.orange.com/ro/retele-si-antene/5g/implementarea-tehnologiei-5g/

Emanu900
Explorator

Un 5G pe banda N78 bate mult mai mult decat 500m datorita tehnologiei Massive MIMO.

Orange a început de ceva timp sa folosească noile frecvente castigate in urma licitației de anul trecut, in speta cea de 700 Mhz aka banda B28 (corespondent 5G N28) si 1500 Mhz aka banda B32 (corespondent N75) insa cu mici mențiuni -> in zonele RAN Huawei (a se citi stații de telefonie), in marea majoritate a tarii, se instaleaza si activeaza doar componenta 4G a acestor benzi si aproape la fel (momentan) in unele orașe care au trecut la RAN Ericsson doar banda B28.

Practic, daca telefonul cunoaste agregare cu aceste benzi le va folosi si astfel va creste calitatea acoperirii plus cea a vitezelor de internet folosite.

Niste teste recente in Iasi de ex. unde rețeaua este Huawei, pe unele statii upgrade la B28 si B32 telefonul imi sta pe 3CA B7 2600 Mhz + B3 1800 Mhz + B32 1500 Mhz in timp ce in Bacau unde avem Ericsson cupleaza in 4CA B7 2600 Mhz + B3 1800 Mhz + B20 800 Mhz + B8 700 Mhz. Nu intru mai in detalii legate de 4CA vs 3CA insa momentan asa s-au acordat licentele pe partea de Huawei (posibil sa fie de test pana prin toamna) iar pe Ericsson s-a mers pe alt config fiind lipsa banda 1500 Mhz.

Topicul vad ca e deschis pe Brașov, oras cu RAN Huawei ce a primit de puțin timp acest upgrade de frecvente insa pe puține statii, întrucât momentan se tot testează calitatea oferita prin acest upgrade. Totuși orasul e cat de cat ok acoperit in banda N78 pe 5G ce ofera viteze de 1 Gbps daca totul merge struna in 'spate' si telefonul duce.

Intr-un viitor apropiat, zonele Ericsson vor primi update la componenta 5G a acestor benzi (inițial N28 intrucat doar aceasta frecventa pare a fi instalata, nu si B32/N75), iar cele Huawei e posibil sa ramana mult si bine doar cu 4G dat fiind problema pe plan mondial intre Huawei si US.