anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

5g în toată România

Lucica2020
Junior

Când o să cad 5G în toată România

8 Răspunsuri 8

Vio73
#StarMember

Salutare!

Dacă te referi la extindere, toată lumea așteaptă cu interes, dar nu se întâmplă încă, din păcate.

Au cumpărat spectru cel mai mult și sperăm să îl folosească. 

Să fie cât mai repede și cu noroc.

FLo1
#StarMember

Salut @Lucica2020! Extinderea se face treptat, în funcție de un plan de investiții și solicitări zonale. Dacă îți amintești, cu ceva ani în urmă și 4G-ul a trecut printr-un proces similar. Când și terminalele vor predomina pe piață și la utilizatori, cu siguranță extinderea va fi grăbită.

arsradu
#StarMember & March's Problem Solver

Salut,

Răspunsul cel mai scurt ar fi: probabil, in următorii câțiva ani.

Dar, după cum zicea si Flo, depinde de anumiți factori, printre care si cererea din zona respectiva. Deci, cel mai probabil, vom vedea 5G întâi in zonele urbane (orașe mari etc), si ulterior si in cele rurale. In funcție de locul in care te afli, asta înseamnă ca vei avea acoperire 5G mai devreme sau mai târziu. Daca nu ai acoperire in orașul tău, nici nu-ți recomand să-ți achiziționezi un telefon cu 5G (deci daca îl voiai oricum; ce vreau sa spun e sa nu ți-l iei pentru 5G, daca n-ai si acoperire in zona ta) sau să-ți faci un abonament cu 5G. Pentru ca nu vei putea beneficia de el.

Dar da...daca vrei un răspuns scurt si la obiect: in următorii câțiva ani (probabil vreo 2-3, aș zice eu).

Tind sa cred ca vom avea 5G la prepay înainte sa ajungă 5G-ul in toată România. Nu de alta, dar experiența de la 4G, cam așa tinde sa sugereze. Încă sunt zone neacoperite. Total neacoperite. Deci...da. Mai durează. Dar...presupun ca o sa vedem. :)) 

Client Orange

ramadri
Începător

Eu as intreba...pe cand 3G la Orange...nu de alta dar dupa 2 ani, Bucuresti la cca 7km de centru sa am 1-3Mb (da da cu b mic) in 2023, e mai mult decât penibil. 5G de la Orange... ce e aia? N-am vazut ever peste 8Mb

Vio73
#StarMember

Depinde și ce dispozitive folosești! La periferia Bucureștiului, ar trebui să ai măcar 4g+, dacă nu chiar și 5g! Dar pentru 5g, mai trebuie pe lângă acoperire să ai și abonament dedicat 5g și dispozitiv care să suporte această tehnologie.

 

Note 20, S22 Ultra, Z Fold 3, Flip 4, Iphone 12, 13 ... you name it, i had it. Evident abonamente 5G.... insa eu le-as numi 2G ca sa reflecte realitatea.

Vitezele alea de 5G le-am vazut doar in centru la Unirii, in rest o mizerie. Evident locatiile au variat de la București, Valea Prahovei, Constanța, etc. 

Orange practica false advertising 

Dacă la Orange nu ai viteze, eu nu știu ce să mai zic. Poate sunt ceva probleme pe contul tău și trebuie să îi contactezi, pentru a-ți da o resetare de cont. Uite, îți pun un test de zilele trecute, de la mine din oraș, pe 4g+.

Pololică
#StarMember

In toata tara va fi in urmatorii 10 ani (asta pastrand modul de implementare a vechilor tehnologii, adica 2G, 3G si 4G).

Totusi, omiti un aspect: licentele pentru 5G abia au fost scoase de cateva luni si implementarea in teren este de durata (momentan, ce vezi 5G sunt frecvente 4G convertite pentru "perioada de proba" 5G, adica, in termeni mai tehnici, NSA=Not Stand Alone).

Legat de viteze: ce stii de frecventele folosite? Cu cat o frecventa este mai inalta, cu atat calitatea pe distante lungi este mai mica (cel mai bun exemplu: mmWaves. Sunt cele mai inalte frecvente folosite momentan si vitezele prinse sunt, de asemenea, cele mai mare, DAR pe cele mai mici distante si orice obstacol va interfera, chiar si frunzele unui copac aflat intre terminal si antena). Se aplica si reciproca, cu cat frecventa este mai joasa, cu atat calitatea pe distante lungi se pastreaza.

Tot in categoria bine de stiu: frecventele inalte sunt folosite pentru viteze, frecventele joase sunt folosite pentru distanta. Din pacate, nu merg mana in mana (dupa cate vezi, nu am folosit viteza si distanta la comun). Evident, vor veni pe parcurs CA si pe 5G (asa este 4G+ pentru CA/Carrier Agregation, adica telefonul se conecteaza la mai multe antene pentru internet), dar mai intai va trebui implementat versiunea 5G cea mai eficienta pentru acoperire, si abia apoi se vor monta antene ajutatoare pentru sustinerea vitezei.