anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Tu AI sau n-AI? Despre trendul "AI" adaugat in toate.

arsradu
#StarMember

Salut,

Nu, nu vorbesc despre "ai-ul" ardelenesc, nici despre Adobe Illustrator, ci despre Artificial "Intelligence" (or lack there of), confundata de foarte multi cu ceva "Alien Intelligence" si care, ca si usturoiul mai sus mentionat, pare sa fi fost adaugat in ultima vreme, ca un condiment indispensabil, in tot ce inseamna tehnologie.

AI this, AI that. Totul e AI, si AI-ul e in tot.

Voi folositi functii "AI"? Fie la telefon, fie in gadget-urile de acasa? Considerati ca exista intr-adevar "inteligenta" in AI sau e doar o baza de date imensa, de unde cu ajutorul unor algoritmi, se alege o functie sau alta, ca sa simuleze cat mai bine inteligenta umana? Altfel spus, este AI-ul intr-adevar "destept" sau doar "citit"?

Pentru ca, din punctul meu de vedere, cele doua sunt diferite. Si, cu toate ca una reprezinta un adjuvant, si o posibila fundatie pentru cealalta, nu consider ca sunt sinonime. Si am intalnit destul de multi oameni cititi care iau decizii foarte neinspirate in situatii comune. :)) Deci, volumul de date acumulat nu e o garantie in sensul asta.

Revenind, eu unul consider AI-ul o unealta foarte utila (cateodata), cu potential mare atat de creatie cat si de distrugere. Si cred ca i se acorda poate un pic prea multa atentie si prea multa putere, lucru care mi se pare destul de riscant. De asemenea, consider ca in momentul asta se foloseste un pic prea mult, si poate in contexte nepotrivite, termenul de AI. Nu tot ce e smart e neaparat "AI". Nu tot ce beneficiaza de imbunatatiri software este neaparat AI. Altfel spus, nu e "magie", e tehnologie si munca.

Ma uitam zilele trecute pe YouTube si cineva era foarte entuziasmat de noua functie a camerelor de pe telefoanele Samsung, cu AI. Si eram curios, ce anume e atat de "AI" in toata chestia asta? In ce fel s-a folosit AI-ul pentru acea functie? In ce fel e diferita orice fel de procesare software fata de aceea cu "AI"? Pana la urma, sunt tot algoritmi si calcule la baza. Din nou, nu e "magie", e matematica mai mult decat orice. Sunt in continuare biti. 1 si 0. Nu e tehnologie extraterestra, e munca unor dezvoltatori.

Voi ce parere aveti? Numai mie mi se pare ca, in ultima vreme, se foloseste acest acronim mai des decat ar trebui? Si ca este mai mult un "buzz word" pentru a ridica valoarea perceputa a unui lucru in contextul stimularii vanzarilor decat orice altceva?

Client Orange
13 Răspunsuri 13

FLo1
#StarMember

Este ”trendul” prezentului: dAI....AI. Adică ”vorbești” de ”AI” ca să dAI bine. Dacă n-AI.... nu dAI bine. Și de aici întreg paradoxul unui popor vorbitor de ingliș peste noapte. Pe de altă parte, din fragedă pruncie specia umană a fost educată ca acolo unde nu pricepe ceva să considere că e magie (aka <voia Domnului>). Deci dacă e tehnologie prea SMART pentru a fi înțeleasă atunci e .... unsă cu AI. De aceea până și pâinea cu AI e mai căutată și mai de valoare decât una nedospită și fără TOAST. Să continui? Nu cred că are rost dacă ați prins ideea.

Concluzie: pentru mine vorbim de AI acolo unde decizia și funcționarea unor ”jucărele” este mai mult decât o influență externă, mai mult decât o funcționare ”programată” pe baza unor liste / șiruri de date / evenimente despre care să ai impresia că au fost rezultatul unor inteligențe. De ce? Pentru că o serie de ”IF” nu poate avea ca rezultat un AI ci o impunere (traductor - în electronică, releu pentru cei mai electrici) de a acționa ceva la un anumit eveniment, în mare parte electric. Mai multe detalii nu are rost detaliat aici ca să nu fie prea ”ingliș lenguigi”.

Exact. Cam asta e si parerea mea. 🙂

Cu toate astea, se pare ca, de cand cu ChatGPT, totul a devenit "AI". Cu toate ca inclusiv ChatGPT nu e altceva decat un robotel (chatbot), invatat sa ofere raspunsuri la diverse intrebari, sau sa "inventeze" chestii care suna bine dar care se prea poate sa fie factual gresite, bazat pe o baza de de date imensa (LLM).

Adica, e un fel de motor de cautare, mai conversational decat Google Search, sau Google Assistant, sau Alexa, sau Siri. Si cu siguranta mult mai predispus la distorsiunea realitatii decat toate la un loc. Adica...e util, dar n-as zice ca e tocmai "AI". Si nu mi-as baza lucrarea de licenta sau de doctorat pe el. Poate pentru o compunere la Romana ar fi bun. Insa nu si pentru un referat la Istorie. Asta daca nu vrei sa te trezesti cu Stefan cel Mare, calare pe o racheta, undeva in viitor.

Pe acelasi principiu, putem sa-l promovam si pe Djingo la rang de AI. Si sa zicem ca Orange ofera suport clienti "cu AI". Mda...si Tic-Tac dupa, sa nu-i miroasa gura. :)) Cred ca daca ar avea simtul umorului, si el ar rade copios de chestia asta.

Deci da...cred ca e un inceput interesant, dar pana la AI in adevaratul sens al cuvantului/cuvintelor...mai e un pic de munca.

Client Orange

Unora li se pare ”amazing”... adică ce poate fi mai smart ca ”operatorul” decât un ”bot” care asemeni unui motor de căutare, pe baza unor ”itemi” (cuvinte de pornire) returnează o ”poveste” cât mai actuală și cuprinzând acea temă. Este de fapt întreg procesul de care stă la baza învățământului mileniar: ”Spune-mi ce vrei ca să știu ce să-l întreb pe chatGPT”. Ce mare descoperire... până și Google în mileniul 3 a învățat să glăsuiască, nu doar să returneze texte scrise de alții. Dar asta nu-l face mai SMART. Când o să îmi dezvolte povestea cu experiențe personale (nu ale altora) atunci poate începe să se ”smărtuiască”. Până atunci e doar un ”find text in database”. 

Luci_TLM
Cunoscător

Felicitari Radu pentru abordarea acestui subiect delicat!

Eu cred ca pentru a folosi AI in mod responsabil si totodata etic, e nevoie de o colaborare si o reglementare adecvata care sa asigure beneficiile si sa previna dezavantajele AI. In plus, pentru dezvoltatori si atat pentru end-useri, e nevoie de o informare, de o constientizare si o educatie continua, care sa ne ajute sa intelegem si astfel SA NE ADAPTAM la impactul AI asupra vietii si societatii in care traim.

DAR! DAR:

sincer AI si in general informatizarea mult prea agresiva, pentru mine inseamna prea putine lucruri pozitive si enorm de multe lucruri negative-NOCIVE deja in prezent si in viitorul apropiat, pentru om. AI e un trend bagat incet incet pe gat cu motivul de a ne ,,obisnui" cu manipularea si controlul nostru de catre marile puteri si in final, in viitor, tendinta ar fi sa se elimine ,,marile" puteri si institutiile care cu ceva zeci de ani in urma erau cu adevarat in folosul cetatenilor, toate acestea pentru a lua nastere o putere globala care va altera aproape in totalitate viata noastra de zi cu zi si asa amara pentru multi oameni. Unii vor spune ca exagerez dar din pacate nu cred ca exagerez.

Sunt constient de riscurile pe care le implica AI, cum ar fi erorile informatice in pierderea datelor, confuzii, pierdere masiva a locurilor de munca, a intimitatii si a controlului. Pentru efecte pozitive eu cred ca AI trebuia dezvoltat in baza unei legislatii foarte bine pusa la punct, fara incalcarea drepturilor fundamentale ale cetateanului, astfel ca AI in dezvoltarea sa, sa asigure cu adevarat beneficii si sa previna folosirea sa in scopuri negative.

Nu am de unde sa stiu daca aceasta tehnologie AI e doar la inceput ca dezvoltare. Poate deja e dezvoltata mai mult decat credem noi in special in mediul militar si acum AI ne e servita pe tava incetul cu incetul. In ambele variante, viitorul nostru nu pare a fi stralucit daca ne lasam condusi doar de 1 si 0 binar.

Bine ar fi sa nu am dreptate astfel incat inteligenaa artificiala sa fie o tehnologie cu potential enorm in sens bun, dar tare imi este teama ca ea este deja si va fi cu mult prea multe riscuri semnificative pentru omenire.

 

Luci_TLM
Cunoscător

Buna dimineata Radu. Buna dimineata FLo1. Multumesc pentru aprecieri. Asteptam in plus, opinia altora despre aceasta super promovata doamna ,,AI". Curaj, pentru ca e un subiect care ne afecteaza incet, incet pe toti! 

Va las ca mi se prajeste omleta pe plita prea tare. Cred ca am uitat sa selectez ,,Fry using AI". Poate trebuie sa-i dau acum ,,Fry again like 80s style." Adica ,,Nevasta!! Adu-mi te rog inca trei oua din camara!"

AI eggs.jpg

 

Luci_TLM, din câte văd în imagine, par cam neprăjite, deci cred că AI ... poșat-o! 🙂

Dada ,,FLo1". AI said ,,Hey man! [AI] cannot complete frying process using your local pan because there is a ,,no name or fake" pan cooking device. Try something like this from ,,Tefal, Buyer, Franke". Otherwise, please DISCONNECT ME and go buy some chips for today! 😅

Ai uitat: "here are some great offers for you, if you want to buy a great frying pan"

Client Orange

O intrebam pe DanielaH ce tigai ne recomanda?

Glumesc. Poate se supara. Acum fara gluma, eu sunt multumit de cele de la Tefal atata timp cat sunt fabricate in Franta

András
Explorator

Salutare!

Recent am vazut o prezentare foarte buna si mai pe intelesul tutoror a ce inseamna in prezent AI-ul, dar acopera si putin a ce poate deveni. Din pacate prezentarea este in engleza, dar pentru cine acesta nu reprezinta o problema, o poate viziona aici.

arsradu
#StarMember

Si pentru ca imi place foarte mult Dan Cadar [Zona IT] si mi se pare ca are foarte mare dreptate cu clipul asta, vi-l las si voua mai jos in caz ca vreti sa aruncati o privire. 

Client Orange

S-a "legat" de IA/AI cam la toate telefoanele care au avut implementata tehnologia asta. Clipul asta nu l-am vazut (nu stiu, dar cred ca nu m-a atras subiectul IA).

E bine sa existe [tehnologia], dar, fiind mai de moda veche, mai trebuie putina munca de convingere privind aplicabilitatea mai intensa in domenii mai sensibile (poate medicina, constructie, aviatie, etc). Nu zic ca nu ajuta, dar... nu sunt inca lamurit sa-mi pun linistea pe un program informatic.