anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Orange Romania si Cursul De Referinta

FaraUnID
Campion certificat
Sau din seria cum sa-ti oferim cu o mana si sa-ti luam inapoi cu ambele......
Intentionam sa plasez o comanda in magazinul online Orange si sa profit astfel de reducere de 19% oferita prin programul Hot Summer https://comunitate.orange.ro/questions/2385410-programul-orange-hot-summer-2020 dublata de faptul ca in momentul de fata detin si un voucher ce ofera o extrareducere de 10%. In total o reducere teoretica de 29% ceea ce nu e rau.
Urmez procedura standard, ales produs -> pus in cos -> adaugat voucher -> actualizat cos -> plasare comanda efectiva si..... hopa, ochiul meu obseva mentionat minuscul Curs de Referinta 1 EUR = 4,9161 RON.
Cum in ultimii ani nu am trait in pestera, sub o piatra, intru pe site-ul BNR si vad cursul valutar 1 EUR = 4.8430. Retineti faptul ca Orange flutura drapelul ca in cazul preturilor in EURO acestea sunt raportate la cursul BNR din ziua emiterii facturii.
In cazul meu, la o valoare factura de 276 euro, doar din diferenta de curs valutar Orange a adaugat discret cca 34 Lei la pretul final al produsului si asta pe langa faptul ca produsele din magazinul online au preturi peste medie.
Poate foarte multa lume vede o diferenta nesemnificativa, dar, daca privim lucrurile in ansamblu, faceti si voi un calcul al profitului obtinut de Orange (din plata abonamentelor si a reincarcarilor prepay efectuate lunar precum si comenzile efectuate in magazinul online) doar prin aceasta magarie, a umflarii cursului de referinta.
Acest topic vine in completarea acestui topic https://comunitate.orange.ro/questions/2395720-christmas-july in care discutam despre falsele reduceri din cadrul campaniilor promotionale de tip "Black Friday" si despre acest Hot Summer pentru prosti!
26 Răspunsuri 26

Vrajitoarea
Cunoscător
Din data de 20 ianuarie 2020, Orange România foloseste un nou curs de schimb valutar de referinţă pentru procesele de vânzare şi facturare, respectiv valoarea rezultată ca media cursurilor de vânzare EUR/RON publicate pe site-urile băncilor BRD, Banca Transilvania și ING Bank în ziua lucrătoare anterioară zilei emiterii facturii, la ora 15:00. Pe pagina https://www.orange.ro/termeni-si-conditii/ la sfarsit se gaseste si un calculator si se poate verifica/ vedea cursul valutar utilizat la o anumita data.

Jay
Campion certificat
Cred ca de la începutul anului se lucreaza cu alt curs decât bnr.. Parca am vazut ceva si in comunitate acum ceva timp.. Am găsit.. topic deschis de Răzvan.. https://comunitate.orange.ro/questions/2231103-modelul-telekom-romania-orange-implementeaza-cursul-valutar-preferential Si info.. https://www.orange.ro/help/cum-se-calculeaza-cursul-valutar-pentru-facturile-orange-11188

FaraUnID
Campion certificat
Modul acesta infect de stabilire a preturilor ma duce cu gandul la inceputul anilor '90 si la bisnitarii care faceau planton in perimetrul hotelurilor si marcaj om-la-om in cazul turistilor straini care intentionau sa schimbe valuta in lei romanesti. Intre acei bisnitari si Orange Romania nu este nici cea mai mica diferenta. Puteau la fel de bine sa puna din prima 1 EUR = 10 lei si nu ne mai pierdeam in zecimale. In cazul abonamentelor, pe langa faptul ca pretul este exprimat in euro, facturarea se face la cursul de referinta din data emiterii facturii si nu la cursul de referinta la momentul semnarii contractului. Faptul ca pretul produselor in online-ul Orange este cu mult peste media din piata este un aspect, faptul ca te trag in piept pana si cotatia cursului valutar este tiganie curata, iar faptul ca vin si ne scot ochii cu reduceri extraodinare prin campanii de tip Hot Summer este cel mai abject mod de business posibil.

Vrajitoarea
Cunoscător
Chestia asta cu cursul valutar nu e o noutate si uneori mi se pare aiurea ca se regaseste in contractele de vanzare-cumparare pentru imobile, unde diferenta de cateva zecimale se simte bine de tot

FaraUnID
Campion certificat
Si mai vezi si reclama care ruleaza pe tv ca "inovam impreuna" sau "de la tine am invatat cum sa te prostim"

Vrajitoarea
Cunoscător
La Orange azi e 4.9161, la Vodafone 4.9104, iar la Telekom 4.93. Din cate am vazut eu doar la Digi e cursul BNR, la Vodafone si Telekom sunt mai jos variantele de calcul. Cursul Euro valabil pentru luna în curs este media cursurilor valutare de vânzare a primelor cinci bănci sistemice din România din ultima zi de joi a lunii trecute (pentru facturarea bunurilor achiziționate și a avansului bunurilor achiziționate cu plata în rate), respectiv din a doua zi lucrătoare anterioară datei emiterii facturii (pentru serviciile și ratele bunurilor achiziționate). Aceste cursuri pot fi regăsite și pe paginile de internet ale băncilor menționate. https://www.vodafone.ro/myvodafone/curs-valutar/index.htm Cursul de schimb care va fi folosit pentru calculul facturii tale începând cu data de 15 Aprilie 2019 este cursul publicat de către Ing Bank România pentru persoane juridice In comunitate a fost discutata schimbarea cursului valutar la momentul schimbarii pozitiei Orange aici https://comunitate.orange.ro/questions/2231103-modelul-telekom-romania-orange-implementeaza-cursul-valutar-preferential

Miha_Z
#StarMember
Exceptand cursul Euro care este facut dupa placul fiecarei firme de telefonie, eu am o alta dilema. De ce din suma de 306 Euro, scazandu-se reducerea de 102 Euro se ajunge la 276 Euro???

Jay
Campion certificat
Probabil nu se vede tot calculul.. :D Am facut si eu o simulare.. nu prea pare sa lipseasca ceva.. si, diferenta se mentine si la suma in lei..

FLo1
#StarMember
Pe langa faptul ca are tarife maximale, sa mai ai si un curs din care sa ai profit? Eu v-am mai spus ca Orange a stricat etica bussinessului cu mult inainte. Eu cred ca plata o face prin IFN-ul de OM. De aici pretul in lei la cursul acesta, intrucat e un curs de vanzare al bancii.

Vio73
#StarMember
Din păcate, politica aceasta este întâlnită la majoritatea operatorilor.

FaraUnID
Campion certificat
@Miha Z Daca tot au curs valutar de bisnita la coltul strazii, de ce nu ar avea si propriile formule matematice? Lucrurile sunt extrem de clare: Din punct de vedere al multinationalelor, Romania este o tara bananiera si, prin urmare, suntem tratati in mod corespunzator. Adica Romania este tara in care multinationalele fac absolut tot ceea ce in tari precum Germania, Franta, UK, Austria, Elvetia nu pot face datorita legislatiei din statele respective si amenzilor uriase aplicate. Prin urmare vin si refuleaza la noi. Poate apare un angajat Orange sa ne explice dupa ce formula matematica 306 - 102 = 276. @Vrajitoarea Faptul ca atat Vodafone, cat si Telekom au adoptat tactica de bisnitar aflat la coltul starii spune totusi ceva despre adevarata "concurenta" de la noi si despre acordurile tacite dintre furnizorii de servicii. In Romania "concurenta" nu face altceva decat sa se protejeze reciproc, iar singurul care are de suferit este clientul final. Traim in republica bananiera Romania si ne comportam ca atare!

Miha_Z
#StarMember
@FaraUnID eu consider ca statul ar trebui sa se implice si sa stabileasca un singur curs de referinta pe care sa-l foloseasca toate firmele. Ca nu ok aceasta practica a lor. Poate intr-o zi are chef o firma sa puna cursul 1 Euro - 6 Ron si noi vom fi nevoiti sa platim, ca doar avem contract incheiat cu ei si nu-l putem incalca. 😞

Miha_Z
#StarMember
Mie mi-a sarit in ochi diferenta mai mare de ~ 70 Euro- 350 Ron care ti-au pus in plus si nu acea diferenta "nesemnificativa" de care vorbeai de 34 Ron. Pana la urma sunt niste bani care se aduna si din pacate din cauza cursurilor preferentiale, nu avem ce face si ajungem sa-i platim.

FaraUnID
Campion certificat
Eu inca astept un angajat Orange sa-mi explice de ce si dupa ce formula 306 - 102 = 276. Aceeasi practica de bisnitari o intanlim in magazinul online, in cazul produselor care nu sunt momentan pe stoc sau care nu mai revin pe stoc. Paginile aferente produselor respective sunt indexate in Google, pentru a prosti consumatorul sa efectueze click pe rezultatele de cautare si de a atrage trafic in mod artificial pe site. O combinatie discreta dar ilegala intre Clickbait + Black hat SEO face trafic nejustificat pe site. In acest fel se merge pe principiul ca daca tot l-ai prostit pe fraier sa efectueze click si l-ai adus pe site, poate fraierul plaseaza si o comanda. Această practică am sesizat-o cu ceva timp in urma atat catre ANOPC cat si către ANCOM iar ei au spus că stiu despre ce este vorba, ca urmaresc de cave timp aceste practici si ca vor face o investigație in acest sens. Si tot acele institutii mi-au confirmat faptul că aceste practici reprezinta o metodă de concurență neloială. Aceeasi poveste si cu reclamele minicnoase din Adwords: Clickbait + Black hat SEO