anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

În ce condiții SIM-urile de la Orange au pentru internet IP-ul public?

FLo1
#StarMember
În ce condiții SIM-urile de la Orange au pentru internet IP-ul public?
Este o condiție obligatorie ca SIM-ul să fie de date?
Indiferent dacă SIM-ul este de date sau voce, IP-ul este unul public sau nu? De exemplu SIM-urile din routere-le pentru internet mobil oferite de Orange.
Pentru cei care nu sunteți ”familiarizați”, ”IP Public” nu înseamnă ”IP regăsit în , ci este un IP care să îl poți accesa din exteriorul LAN-ului propriu. De asemenea, dacă poți cu router-ul tău accesa informații din internet, aceasta nu în seamnă că poți accesa DIN ALTĂ LOCAȚIE (externă LAN-ului propriu) prin internet vreun DEVICE conectat la router-ul tău.
1 Soluţie acceptată‚

Anonim
Neaplicabil
Nu se mai aloca IP-uri publice clientilor de pe mobil din lipsa de IPv4. Se putea inainte pe PJ, contra unei taxe lunare si se activau pe abonamentele data-only. :) Clientii cu abonamente de voce + date nu au avut aceasta posibilitate, iar la PrePay nici atat, nu reprezinta interes. La Vodafone am avut IP fix si stiu ca cineva reusise sa il activeze si pe un contract de voce, dar nu mai ofera nici ei. Tu acum esti dupa un NAT al Orange-ului pe orice SIM/abonament si asa vei ramane. Sper ca te-am lamurit. 😄

Vizualizare soluţie în postul original

10 Răspunsuri 10

FLo1
#StarMember
Revin cu o precizare: Oricum IP-ul nu e static. Deci vorbim depre IP dinamic, dar PUBLIC. Dacă este doar un simplu IP dinamic, atunci nu e cu mai mult decât un IP din spatele unui router clasic, de forma 192.168.x.x. Bineînțeles, nu vă așteptați ca IP-ul care nu este public să fie de forma menționată.

teacher_
#StarMember
Eu am astfel de dispozitiv, de internet mobil, și mereu când căutam adresa ip-ului, îmi dădea o adresă din București. Sunt curios și eu cum funcționează si ce fel de IP este

Salut! Intr-adevar, IP-ul public este acel IP folosit in internet de catre dispozitiv, ce poate fi dinamic sau static. In cazul conexiunii de date mobile Orange standard, cu apn net, IP-ul este public si dinamic atat pentru abonamente de date (de exemplu Home Net 4G), cat si pentru abonamente de voce (de exemplu abonamentul Smart 15).

FLo1
#StarMember
Mulțumesc @Orange Assistant. Totuși consider necesar pentru completarea informației cu detaliile: 1. Există vreo restricție a IP-ului ca fiind PUBLIC, in funcție de valoarea abonamentului de date/voce? Sau este valbil indiferent de tipul abonamentului? 2.Se aplică și la prepay? 3. Dacă IP-ul este public se confirmă că nu există probleme privind accesul din exterior a acestui IP (de ex. configurat în router ca DMZ sau Virtual Server)?

FLo1
#StarMember
@teacher: Nu sunt convins de natura ”publică” a IP-ului. Motivul? Și la mine în cazul SIM-ului cu care am testat era în extrema opusă a țării ca și locație geografică. Iar pe de altă parte, accesul la IP din router pare să nu fie ”de găsit”, adică un fel de ”fake” ( a se înțelege IP intern)

Anonim
Neaplicabil
Nu se mai aloca IP-uri publice clientilor de pe mobil din lipsa de IPv4. Se putea inainte pe PJ, contra unei taxe lunare si se activau pe abonamentele data-only. :) Clientii cu abonamente de voce + date nu au avut aceasta posibilitate, iar la PrePay nici atat, nu reprezinta interes. La Vodafone am avut IP fix si stiu ca cineva reusise sa il activeze si pe un contract de voce, dar nu mai ofera nici ei. Tu acum esti dupa un NAT al Orange-ului pe orice SIM/abonament si asa vei ramane. Sper ca te-am lamurit. 😄

Colegii nostri ne-au comunicat raspunsurile pentru intrebarile adresate de tine, astfel:

1. Nu exista o restrictie in functie de tip abonament, toate IP-urile cu care dispozitivele ies in internet sunt publice
2. Da, este valabil si pentru sim-urile PrePay
3. IP-ul fiind public poate fi folosit pentru accesare din exterior si poate fi configurat in router ca DMZ sau Virtual Server, dar fiind dinamic, exista riscul ca acesta sa se schimbe. Prin urmare, pentru accesare dispozitive de la distanta se recomanda fie conectarea prin IP fix, fie prin folosirea unui serviciu reverse DNS.

 

Editat 11.05.02021:

Erata: Conexiunea standard de date mobile Orange prin APN net nu ofera un IP  ce poate fi accesat din extern. Pentru clientii persoana juridica se poate activa contra cost un APN privat (non standard) care sa aloce IP dinamic ce poate fi accesat si din extern.

FLo1
#StarMember
Intrucat simt o NECONCORDANȚĂ între rezultate obținute, mesajul membrilor din Comunitate și mesajul oferit de Orange Assistant, revin cu câteva explicații vis-a-vis de acestă poveste: IP-ul detectat ca fiind folosit de SIM-ul Orange este unul OK, dar diferit de IP-ul extern real care este oricum inaccesibil. Totuși, mesajul despre IP-ul care-l oferă Orange este unul de forma: NetName: PRIVATE-ADDRESS-ABLK-RFC1918-IANA-RESERVED NetHandle: NET-10-0-0-0-1 Parent: () NetType: IANA Special Use OriginAS: Organization: Internet Assigned Numbers Authority (IANA) RegDate: Updated: 2013-08-30 Comment: These addresses are in use by many millions of independently operated networks, which might be as small as a single computer connected to a home gateway, and are automatically configured in hundreds of millions of devices. They are only intended for use within a private context and traffic that needs to cross the Internet will need to use a different, unique address. Comment: These addresses can be used by anyone without any need to coordinate with IANA or an Internet registry. The traffic from these addresses does not come from ICANN or IANA. We are not the source of activity you may see on logs or in e-mail records. Please refer to http://www.iana.org/abuse/answers Comment: These addresses were assigned by the IETF, the organization that develops Internet protocols, in the Best Current Practice document, RFC 1918. >>>> Concluzie: IP-ul oferit de Orange este atât de ”public” încât îl gestionează cât să poată oferi servicii de acces internet pentru clientul final, dar IN NICI UN CAZ servicii de HOSTING la clientul final.

FLo1
#StarMember
@teacher_: Profesore ai explicația simplă pentru faptul că IP-ul tău nu este unul PUBLIC. Caz concret: IP alocat unui abonament pe fibra (și nu într-un caz singular) arată corect locația de acces. În cazul SIM-ului de Orange, te trezești cu IP-ul prin București și mai departe chiar prin străinătăți. Deci DA, cum ”experiența” lui @Orange Assistant a relatat, ”IP-ul este public” în speranța că nu vrei să accesezi LAN-ul intern din exteriorul router-ului tău. Altfel, este doar o poveste de-a datul cu părerea despre servicii pe care oricum rețeaua numărul 1 nu le pune la dispoziție nici măcar contr cost pentru plătitorul de taxe și biruri colorate în portocaliu. Bine că știm să ne lăudăm că suntem cei mai tari.... ”the life is...(b)orange” ....not as you think.

AdinaBanea13
Începător

Buna ziua, la mine spre exemplu apar interfețe diferite pe Ip ul orange- atât pe IPv4 cât si in varianta IPv6. In concret am pdp_ip0/ utun1 pana la utun6/ iosec0 ..ipsec4 ( tunnel). Este foarte bizar in condițiile in care aici se vorbește de lipsa alocării ip’urile , cu atât mai mult cu conexiunile mele sunt point to point, cu Ip alocat direct si permanent. Poate ma ajuta cineva sa descifrez toate acestea, mulțumesc