anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Internet fix 2300 - 2500 - se merita?

rszvsn
Junior entuziast

Buna ziua. Cateva nelamuriri in legatura cu abonamentul de 2.5gbps. Mentionez ca am sunat la "tehnic" presupun, nu mi s-au dat date concludente, am fost si in magazin si la fel nu au stiut ce sa imi spuna, mai mult cineva nici nu stia de abonamentul asta. 

Am net momentan 1gbps de la Orange + net 1gbps de la Digi. Lucrez de acasa si nu imi permit sa raman fara net. Cum din cand in cand pica ba unul ba altul (rar, dar pica) trec automat pe al doilea operator. (fail over).

Vreau sa fac upgrade la reteaua de acasa insemnand tot routere / switchuri / placi retea PC. (deja am inceput cu PCurile upgrade placi de retea la 2.5gbps). 

Informatiile de pe site pentru netul de 2.5gbps sunt inexistente. Nu se intelege ce echipament primesc daca fac upgrade-ul sau daca este doar o schema de marketing, cum a mai fost cu cel de 1800 - 1 port care da 1gb si un alt port care da tot 1gb. Dar amandoua in acelasi timp nu puteau nici macar 500. (ceea ce nu era prezentat clar pe site cand am facut abonamentul).

Mentionez ca desi 1gbps e acum "viteza" prind undeva la 600mbps maxim pe cablu direct conectat, fara intermediari. Sa ma astept macar la 1.5gbps in zilele bune de la Orange?

Cateva informatii scurte de partea din retea care ar conta:
ONT Orange -> router asus dual wan
ONT Digi -> router asus dual wan (acelasi)
Router Asus -> Sistem mesh wifi (3 dispozitive imprastiate prin casa)
Router Asus -> Switch -> via LAN dispozitivele importante
Sistem mesh wifi -> dispozitive NEcritice (tv, telefoane, xbox samd)

1. Vreau sa stiu daca ce ati primit si alti abonati de la orange, se pupa cu nevoile voastre dar si ale mele de mai sus. Presupun ca ONTul va fi schimbat cu unul care are cel putin un port de iesire 2.5gbps + 2 sau 3 mesh units care suporta si ele 2.5gbp prin cablu sau wifi.
Presupun corect sau gresit aici?

2. Unitatile mesh, pot fi configurate doar ca Access Points? Nu am nevoie sa folosesc functia de router/switch de la Orange in special nu vreau ca ONTul sau Mesh Unit sa tina DHCPul. Acesta vreau sa il controlez eu. 
Sunt unitatile astea blocate sa functioneze in conexiune direct LAN cu ONTul? Sau pot functiona si individual ca un sistem mesh standard, caruia nu ii pasa de unde ia net, cablu sau wifi, il ia si il da mai departe?

3. Unitatile mesh accepta si net de la un ONT Digi? Presupunem ca pica Orange. Ca pica, mai des ca digi, intr-un caz exceptional nu mai am nici router sau switch sa fac fail over pe digi direct. Daca conectez ONTul Digi la unitatile mesh, functioneaza? Permite Orange Managementul unitatilor mesh cand vine vorba de setari pe modul Router?

4. Unitatile mesh, sunt individual routere? adica: daca una pica, pica toate? sau se poate defecta oricare din ele, si internetul continua sa functioneze (atat timp cat unitatea principala conectata prin cablu nu pica)?

In final Merita?
Sau mai asteptam cativa ani sa isi urneasca fundul Digi si sa vina odata cu netul ala mult promis de 10gbps? 
Later Edit: Are cineva modelel exacte de echipamente care vin pe 2.5gbps ONT + Meshuri? Sa le pot verifica specificatiile?

1 Soluţie acceptată‚

Trance
Începător

Salut,

Poti sa-ti raspund la cateva din intrebarile tale avand un setup similar.

Conexiunea 1: Fibra Orange 2300

Conexiunea 2: Fibra Digi 1000

Router personal: Asus GT-AXE 16000

Topologia mea: Orange + Digi -> GT AXE- 16000 in mod dual WAN (Digi setata ca si conexiune failover) -> Switch 2.5GB/s (TP-LINK TL-SG108-M2) -> CAT 6 ethernet -> device-uri etc cablate. La PC am placa de baza care are 2.5GB/s LAN si merge brici in topologia asta.

Wifi - merge si el f bine folosind routerul meu (am dezactivat wifi in router/modemul Orange si Digi). Pe partea de mesh nu pot sa-ti raspund ca nu folosesc.
Routerul Orange este intra-devar cel cu port WAN de 2.5GBs (cel putin astea noi care se dau acum). 

Bine de stiut pt cazul tau:
Routerul/modemul Orange nu poate fi trecut in mod bridge - decat router mode - DHCP-ul initial tot acolo ramane, dar pt mine nu a fost problema - folosind routerul meu Asus ca main DHCP si setat ca automatic IP/dhcp pe portul WAN de la Orange. Poti sa faci port forwarding si alte chestii in setarile ONT-ului Orange dar nu trecut in mod simplu bridge cum il am pe cel de la Digi.

Vizualizare soluţie în postul original

16 Răspunsuri 16

Vio73
#StarMember

Salutare!

Am internet de 2300 și de 1800 în locații diferite și zic eu că merită, mai ales dacă ai nevoie de viteze mai mari și ai dispozitivele necesare pentru aceste viteze.

Eu nu am laptop/ desktop capabil de viteze așa de bune, dar pe telefon am viteze destul de mari ( peste 1700-1800 Mbps).

Totuși, am văzut că există destui utilizatori care prind chiar 2100, 2200 Mbps pe anumite forumuri.

De exemplu: 

https://forum.softpedia.com/topic/1210367-orange-romania-lanseaza-internetul-la-viteza-18-gbps-natio...

Și sunt multe din astea! Mă gândesc că, dacă la alții se poate, cu siguranță se poate și la tine. Oricum vei avea viteze mari mari decât acum!

Baftă! 

Pololică
#StarMember

Salutare! 

Îți recomand să termini upgrade-ul la echipamentele tale și să vezi cum merge rețeaua (dacă ajungi la 1Gbps constant).

De meritat merită doar dacă consumi viteza aia, altfel nu. 

rszvsn
Junior entuziast

Viteza de 600 nu e din vina clientilor. Pe digi dar doar dupa ora 12 prind 1gbp aproape curat 990. Acelasi router intermediat, acelasi switch and so on. Orange are momente si momente. In general 600 700 prinde. Are si zile bune si proaste. Multumit. Nu pot zice ca e rau. Pentru ca respecta contractual acel 500 viteza normala, si garantatul care e si mai mic. 

Anonim
Neaplicabil

Salut,

Ar fi bine prima data sa îți achiziționezi toate echipamentele care pot atinge vitezele de 2.5 GB și să verifici daca poți creste măcar viteza de 600 MB care pare mica la conectarea pe cablu.

Îți poți face un abonament de 2.5 GB pentru a testa vitezele cu infrastructură din zona iar daca nu ești mulțumit poți renunța in 14 zile la contract.

arsradu
#StarMember & March's Problem Solver

Salut,

Foarte bine ordonat topicul tau, cu multe intrebari foarte bune. Din pacate, sunt destul de sigur ca nu sunt foarte multi care sa fi incercat ceea ce intrebi tu aici astfel incat sa-ti ofere un raspuns concret (si mai ales testat) la intrebarile tale.

Tot ce pot sa-ti spun, si asta doar din ce stiu de pe aici din comunitate, este asa:

1. da, routerul nou primit la abonamentele 2300 este un router cu port 2.5Gb/s

2. modelele folosite in combinatia router + mesh sunt urmatoarele:

  • ZTE F6605R pentru router
  • ZTE H3601P pentru Mesh (unul singur).

Pentru restul intrebarilor, din pacate nu am un raspuns pentru ca nu am sistemul respectiv, si nu am testat. As putea sa-mi dau cu parerea, dar as prefera sa n-o fac. 🙂

Client Orange

rszvsn
Junior entuziast

Multumesc Radule. ZTE H3601P vad ca il ofera si Digi. Vad multe plangeri pe forumuri. Dar na astea mai vin si defecte, iar nu toti utilizatorii epuizeaza toate optiunile de troubleshoot atunci cand "nu merge netu". 
Ca atunci cand a picat facebook, si lumea suna la operator ca de ce nu merge netul :))). 

Meshul fiind unul singur. Ma cam dezamageste. As fi avut nevoie de 3 noduri de wifi in casa. Culmea nu e casa mare, dar peretii de rigips si profile de metal omoara semnalul mai ceva ca caramida. Problema de structura sau alegerea materialelor presupun. Si asta stiu testand routere similare la prieteni care prind bine prin pereti iar la mine sunt in cusca faraday daca trec dintr-o camera in alta. 
M-am descurcat cu un sistem mesh pana acum cu WAN de 1gbps 3 noduri. Speram sa gasesc o "alternativa" oferita de operator macar similar de competenta. 

dragosbrm
Explorator entuziast

Salut! Am și eu abonamentul de 2300 mbps! Sunt foarte mulțumit, daca ai un cablu care poate să ducă 2GB/S atunci funcționează perfect! Trebuie doar conectat în portul de 2.5G din ONT.

Eu am ZTE F6605R, își face treaba foarte bine, iar pe S24 și iPhone 15 PM am 1800 mbps.

În ceea ce privește instalarea, a durat undeva la 20 de minute.

Înainte eram pe Digi și am renunțat pentru Orange. Nici nu se compară. Orange este cel mai bun! 

Sper că te-am ajutat! 

Viitorul sună bine la Orange!😃

 

rszvsn
Junior entuziast

Mersi Dragos. Presupun ca viteza de 1000+ o obtii in momentul in care esti conectat la Wifi-ul ONTului nu al extenderului?

arsradu
#StarMember & March's Problem Solver

Extender-ul este si el capabil wifi 6 (ax) din cate pot sa vad. Deci teoretic, daca e legat prin cablu la router, si nu sunt interferente foarte mari (poti dezactiva wifi-ul routerului pentru teste) ar trebui sa scoata si el viteze ok. Binenteles, pe wifi, intervine si problema dispozitivului de pe care te conectezi. Dar teoretic, cu un setup corespunzator, ar trebui sa scoata si el viteze peste 1000. Doar o parere binenteles. Trebuie testat. 🙂

Client Orange

dragosbrm
Explorator entuziast

Bineînțeles. Scuze că am răspuns târziu,dar nu am mai intrat😀

Trance
Începător

Salut,

Poti sa-ti raspund la cateva din intrebarile tale avand un setup similar.

Conexiunea 1: Fibra Orange 2300

Conexiunea 2: Fibra Digi 1000

Router personal: Asus GT-AXE 16000

Topologia mea: Orange + Digi -> GT AXE- 16000 in mod dual WAN (Digi setata ca si conexiune failover) -> Switch 2.5GB/s (TP-LINK TL-SG108-M2) -> CAT 6 ethernet -> device-uri etc cablate. La PC am placa de baza care are 2.5GB/s LAN si merge brici in topologia asta.

Wifi - merge si el f bine folosind routerul meu (am dezactivat wifi in router/modemul Orange si Digi). Pe partea de mesh nu pot sa-ti raspund ca nu folosesc.
Routerul Orange este intra-devar cel cu port WAN de 2.5GBs (cel putin astea noi care se dau acum). 

Bine de stiut pt cazul tau:
Routerul/modemul Orange nu poate fi trecut in mod bridge - decat router mode - DHCP-ul initial tot acolo ramane, dar pt mine nu a fost problema - folosind routerul meu Asus ca main DHCP si setat ca automatic IP/dhcp pe portul WAN de la Orange. Poti sa faci port forwarding si alte chestii in setarile ONT-ului Orange dar nu trecut in mod simplu bridge cum il am pe cel de la Digi.

rszvsn
Junior entuziast

Multumesc Trance. Mi-ai dat o idee foarte buna. Digi ca fail over. Pana acum foloseam dual wan dar in mod load balance. 
Desigur Asusul pe care il am nu ajunge la pretul celui pe care il ai tu :D. O sa strang ceva banuti sa iau ceva similar. Dual wan pe 2.5gb. (ma mananca sa arunc 1000 euro + pe ceva 10gb dar mie greu sa cred ca in 5 ani, cam cat rezista un router o sa vedem noi 10gb pe la vreun operator). 
Sa inteleg ca partea de router mesh de la orange, nu are intrare de wan de 2.5gbps ca sa pot profita si pe wifi de ce ofera operatorul. 
Continui ca pana acum upgradeul si dupa ce mai cumpar cate 1 cate 2 fac upgrade la abonament sigur. Ca nu prea am de pierdut nimic la o diferenta de 20 de lei. 

Routerul meu suportă WAN de 10gbps - e destul de future proof (fără wifi7 dar whatever) și nici nu costa 1000 Eur 🙂 

Pe partea de Mesh - pot sa-ti zic că doar portul Lan 1 la modemul Orange este 2.5 GB/s deci nu merge să scoți prin mai multe porturi 2.5 GB/s. 

Mâine sun la Orange să incerc să cer să-mi pună routerul în mod bridge, am înțeles că s-ar putea pana la urmă. Să vedem. 

rszvsn
Junior entuziast

Daca nu e mare deranjul. Anunta si aici daca reusesti si cum.