la 09-12-2024 09:22 AM
Salut,
De curand am facut upgrade de la fibra 2000 (cu ONT Sagecom - dezastru), la fibra de 2300 cu ONT ZTE si port 2.5 Gbps. Specificatii casa:
- ONT Orange - Port 1 2.5Gbps in WAN Asus AX88U (2.5 Gbps) + altele irelevante. Mentionez ca am suficiente dispozitive performante in casa ca sa pot testa internetul (Pixel 9 Pro XL, Macbook, Desktop super performant, laptop super performant, etc.).
Problema: Am avut net direct ORANGE de aproximativ 8 ani. Calitatea a scazut gradual in timp, am considerat ca daca fac upgrade o sa fie mai bine.
- Pe netul de 2000 Mbps am inteles ca de fapt nu poti obtine peste 1000 Mbps niciodata cu 1 dispozitiv, etc etc 2 in paralel whatever. Am renuntat la idee si nici ONT-ul Sagemcom nu avea port de 2.5 Gbps si nici nu suporta WAN Aggregation deci am platit 2000 Mbps si am beneficiat 2 ani de 1 maxim pentru ca folosesc infrastrucutra mea.
- Pe netul nou de 2300 si ONT ZTE am fost bucuros ca pot baga routerul in portul de 2.5 Gbps. Surpriza la viteze, exact, dar EXACT acelasi lucru. Speedtest cu Orange Romania SA arata 300 down si 800 up pe fir. Asta direct in ONT-ul orange, ca sa nu existe discutii despre echipamentul din casa, si asta pe fir, cu cablu certificat CAT6 (nu facut, cumparat), si placa de retea performanta de 10Gbps. In routerul meu AX88U (care arata ca primeste link de 2.5Gbps si vad asta si in interfata ZTE), aceleasi viteze. Am incercat la orice ora posibila, mai sus de 600 down si 900 up nu reusesc sa scot niciodata.
Am mai fost "lamurit" de faptul ca viteza maxima este "best effort" si minimul garantat este mai mic, insa in opinia mea degeaba se vand abonamente de "2300" daca in realitate nu depasesti niciodata gigabit nici in fir nici cu mama routerelor.
Am incercat si 2 dispozitive in acelasi timp si par ca impart banda de 1Gbps (si direct in ONT si in reteaua mea de dupa), si realistic am conexiune total similara cu DIGI 1 Gbps.
Va intreb daca si voi aveti probleme similare, ca eu sunt semi-satul sa imi setez asteptari ca pot beneficia de ce platesc. Sa sun la Orange din nou sa-mi iau placa cu viteza minima garantata? Si sa stau 10 minute sa explic cand am facut ultimul update de BIOS la laptop (am fost intrebat asta) - si la urma tot acelasi rezultat?
Sfat pentru Orange: inteleg ca romanul vrea ieftin si bun, insa e timpul sa faceti abonamente custom care duc viteze mari. Luati-mi banii, 2,3,4, 500 RON pe luna, dar dati-mi internet la viteza mare. Sunt constient ca reteaua incepe sa fie un dezastru, inainte aveam net de 1Gbps si mergea efectiv brici, mult peste DIGI. Acum am situatii in care calitatea scade asa de tare incat nu pot asculta muzica pe receiver pentru ca lucram 2 de acasa in masini virtuale.
Va multumesc mult.
la 09-12-2024 11:52 AM
Salutare!
Eu prind peste 1800-1900 Mbps cu ont ZTE 6605, prin wifi. Nu sunt acum acasă, dar am pus multe teste din astea și pun acum și aici, atât de pe telefon, cât și de pe laptop.
Baftă!
@Orange Romania S.A. 2024
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor