anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

SMS ambiguu marca Orange (Legea nr. 198/ 2022)

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver

Hello,

Am primit mai devreme urmatorul mesaj:

"Salut, te informam cu privire la intrarea in vigoare a Legii nr.198/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul comunicatiilor electronice si pentru stabilirea unor masuri de facilitare a dezvoltarii retelelor de comunicatii electronice. Noile prevederi legale impun anumite modificari in termenii si conditiile de utilizare. Pentru detalii verifica http://www.orange.ro/termeni-si-conditii";

Intrebari:
1. Cu ce ma/ne afecteaza acele modificari?
2. Ce se modifica mai exact in termeni si conditii?
3. De ce nu avem un link direct catre documentul care a primit modificari? Orange stie de short URLs, nu? Si atunci?
4. De ce nu avem un sumar, scris pe intelesul tuturor, cu ceea ce se modifica? Cand intri pe pagina, sa ai frumos sumar, scris pentru oameni, in limba romana, si eventual link catre documentul/documentele care au primit modificari.

De asemnea, trebuie sa insist cu o rugaminte: cand trimiteti SMS-uri de genul asta, nu mai puneti link catre pagina principala de T&C! Nu ajuta pe nimeni. La fel de bine puteati sa puneti link catre http://www.google.com. E la fel de inutil. Am atasat screenshot cu pagina respectiva. Daca vi se pare clara si usor de navigat, cu siguranta problema e la mine.

Puneti, daca se poate, link direct catre documentul care s-a modificat, si cel mai bine, faceti un sumar pentru clientii care nu au absolvit facultatea de Drept, nu au studii de specialitate si nu sunt avocati de profesie, ca sa inteleaga toata lumea despre ce e vorba in acel mesaj. Altfel, de ce il mai trimiteti catre toata lumea? Trimiteti doar clientilor care au posibilitatea sa-l si inteleaga.

Personal n-am inteles nimic din prima parte a mesajului. Ceva lege in domeniul comunicatiilor electronice pentru modificarea UNOR acte normative (nu stim despre ce e vorba), pentru stabilirea UNOR masuri (nu stim ce masuri) de facilitare a dezvoltarii retelelor...

Ca sa-l citez pe maestrul Toma Caragiu: "l-a cautat pe dr*cu' si l-a gasit pe ta-su."

Foarte vag, nimic concret.

Dar avem o concluzie: trebuie modificati T&C. Mersi. Si?! Ce ar trebui sa fac cu acel link? Nu ma ajuta cu nimic. Nu-mi detaliaza absolut nimic. Nu-mi explica absolut nimic. Unde vad exact ce s-a modificat? Sau ar trebui sa incep sa deschid fiecare sectiune, sa dau click pe fiecare link si sa-mi petrec restul anului facand doar asta? De ce oare va place sa va bateti joc de timpul si de nervii oamenilor? Intreb doar. Pentru un prieten.

NU e ok asa. Daca va apucati sa dati mesaje de genul asta, faceti bine si:
1. puneti link direct catre documentul care se modifica.
2. faceti un sumar pentru cei mai necunoscatori, ca sa inteleaga TOATA lumea ce anume s-a modificat si cum sau daca ii afecteaza in vreun fel.

NU E OK sa faceti update la T&C, un document pe care ar trebui sa-l inteleaga si sa-l respecte TOATA lumea, si sa nu va asigurati ca modificarile sunt usor de gasit si de inteles de toata lumea.

Daca nu se aplica tuturor, si doar cei care il inteleg, trebuie sa-l si respecte, atunci nicio problema. Eu n-am inteles nimic. Ca atare, nici n-o sa-mi mai bat capul. Nu am timp de asa ceva. Nu stau sa-mi petrec timpul dand click pe link-uri si cautand prin documente pentru ca Orange-ului ii e prea lene sa puna la vedere si pe intelesul tuturor ce a modificat in Termeni si Conditii.

Am mai cerut chestiile astea si cu alta ocazie. Observ ca nu prea intereseaza pe nimeni ca T&C sa fie si intelese de toata lumea.

 

Update DanielaH (Moderator) - mai multe informații găsiți aici - https://www.orange.ro/help/articole/ce-este-codul-europea...

Client Orange
25 Răspunsuri 25

DanielaH
Moderator
Mulțumim mult pentru postare și pentru feedback! L-am redirecționat către colegii noștri.

FLo1
#StarMember
Radule, ca utilizator nu te încălzește cu nimic, deci poți să relaxezi musculatura 😉 E un act normativ cu modificări pe partea de avize, lucrări și alte servicii în ceea ce privește ”discoteca” reglementată de ANCOM.

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver
Nu e vorba ca ma incalzeste sau nu cu ceva. In cazul asta probabil ca nu. Dar asta e un trend care vad ca persista de mult timp. Inclusiv chestii care privesc userii in mod direct, nu sunt detaliate si explicate pe intelesul tuturor. Tot asa, link catre T&C unde dai de o gramada de sectiuni si link-uri, care mai de care, dar nimic concret la ceea ce te intereseaza pe tine. Deci, ceea ce as vrea este sa fie scris clar, concis, pe intelesul tuturor, si sa nu trebuiasca sa cotrobai prin toate sectiunile ca sa gasesc documentul care a primit acele modificari.
Client Orange

Vio73
#StarMember
Salutare! Și eu cred că ar trebui ceva succint, care să scoată în evidență doar ce ne interesează pe noi sau cu ce ne afectează. Așa, să citesc o săptămână tot felul de chestii, mi se pare inutil și neproductiv. Mulțumim, Radu!

FLo1
#StarMember
Uite Radu un link de... inspirație: https://www.universuljuridic.ro/legea-nr-198-2022-pentru-modificarea-si-completarea-unor-acte-normative-in-domeniul-comunicatiilor-electronice-si-pentru-stabilirea-unor-masuri-de-facilitare-a-dezvoltarii-retelelor-de-comunicatii-el/ Ideea este că multe dintre informații le primești din .... obligație legislativă, nicidecum din prea mare asertivitate și empatie. Pentru emitent e mai ușor să te trimită la poveștile generale, iar cu asta s-a spălat pe mâini, fiind absolvit de ”lucrături pe la spate”, indiferent care ar fi fost ele.

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver
Da, Flo. 🙂 Stiu, am gasit si eu pagina respectiva. Nu asta era ideea. Ideea era ca acele modificari care au fost incluse in T&C sa fie usor de gasit, si usor de inteles. Atata tot. Un text legislativ e la fel de incalcit si greu de inteles pentru un neavizat, indiferent ca e afisat in varianta originala (legea in sine), sau in T&C. Ideea aici era sa avem o varianta usor de inteles pentru toata lumea. Da, ai dreptate, e un mod foarte usor pentru cineva de a se "spala pe maini". Ceva de genul: "noi v-am anuntat. Nu e vina noastra ca n-ati stat sa cautati peste tot. Sau ca n-aveti studii de specialitate." Si cu toate astea...textul respectiv nu se adreseaza doar celor cu studii de specialitate. Se adreseaza tuturor. Si atunci...nu ar trebui sa fie si pe intelesul tuturor? Ideea e ca se poate mai bine. Si pot sa iau ca exemplu, din nou (nu vreau sa deviez de la subiect, dar e doar un exemplu), ING-ul. La ING, mail-urile cu modificari de genul asta sunt intai sumarizate si scrise pe intelesul tuturor, dar daca te manca degetele si vrei neaparat sa vezi si textul original, au mai jos si link-uri catre documentele oficiale. Eh, ceva de genul asta as vrea sa vad si aici. Si din nou, inteleg ca in cazul asta, nu ma/ne afecteaza cu absolut nimic. Dar nu e vorba doar de textul asta. E vorba de a avea modificari pe intelesul tuturor si link-uri care nu duc pe o pagina generala, ci exact acolo unde ai nevoie.
Client Orange

bbogdan
Începător
Am primit si eu mesajul. L-am raportat ca posibil phish

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver
Bogdan, nu pare phishing, din cate am putut eu sa vad. Pare legit. Singura chestie e ca e foarte ambiguu. Iar link-ul duce intr-o pagina generala de T&C, nu concret pe ce anume s-a modificat si unde.
Client Orange

bbogdan
Începător
Nu imi era clar de ce apare oran.ge si nu orange fara punctul acela. Poate asa vin de regula mesajele cu punct, nu stiam daca e asa.

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver
Hmmm... la mine a ajuns link-ul intreg, cum il vezi si in mesajul meu initial. Cu toate astea, cred ca stiu la ce te referi, si da, e legit. E doar short URL-ul facut de Orange.
Client Orange

FLo1
#StarMember
Radule, știi bine, "în viață totul se plătește". Dacă prelucrarea T&C ar putea fi tarifată de către Orange, atunci fii sigur că ai fi fost instruit, informat și ascultat cu un tratament ca de "psiholog". ;))

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver
Lol... Ai si tu dreptate, Flo... Asa e. 🙂
Client Orange

delfinas
#StarMember
Și eu cred că e o pura formalitate, pe sistemul: "informația nu va ajuta cu mare lucru, dar noi trebuie să v-o dăm".

FLo1
#StarMember
@Radu: Știu că Orange (și nu numai) ar fi putut să prezinte ceva sintetizat, asemeni ”mențiunilor” cu care vin multe update-uri. Ca exemplu, putea menționa: ”Întrucât a apărut legea vieții referitoare la..... îți aducem la cunoștință că am modificat următoarele aspecte (capitole) din T&C: 1,2,3,4....n, astfel: 1.......; 2......;...... n...... Dacă ești de acord cu noile poți să..... sau NU :)) Este simplu sintetizat și o chestiune de copy/paste la toți cei implicați (afectați). Dar după cum ai văzut, nici la update-uri, nu toate vin cu acest log al modificărilor. Eu o consider o chestiune de cultură oranizațională / bucătărie internă a organizației.