anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Experţi în securitate: „telefoanele cu Android sunt mai greu de decriptat decât iPhone-urile”

FaraUnID
Campion certificat

 

iPhone-urile au fost considerate întotdeauna unele dintre cele mai bine securizate smartphone-uri de pe piaţă, iar Apple chiar se laudă cu protecţia datelor clienţilor săi, mergând atât de departe încât refuză să creeze o portiţă ascunsă pentru a permite autorităţilor să acceseze telefoanele confiscate de la infractori. Se pare însă că în ultimii câţiva ani, platforma Android a devenit ceva mai greu de accesat pe anumite modele, autorităţile americane spunând acum că este mult mai uşor să decripteze un iPhone decât un Pixel, Galaxy sau Huawei.

 

Vice a publicat un articol în care Barbara Guttman, cea care conduce echipa de investigaţii în domeniul digital din cadrul Institutului de Tehnologie Naţional american, vorbeşte despre uşurinţa cu care forţele de ordine pot accesa datele de pe smartphone-uri.

 

Se pare că orice dispozitiv Apple până la iPhone X este foarte uşor de accesat, soluţii „la cheie” precum Cellebrite şi Grey Key putând descărca toate informaţiile de pe acestea fără probleme. Aceeaşi situaţie există şi în cazul dispozitivelor cu Android mai vechi, acestea fiind criptate cu soluţii relativ simple. Fotografiile, mesajele, coordonatele GPS şi orice alte date de pe telefon pot fi astfel descărcate de forţele de ordine fără probleme în aceste situaţii.

 

În cazul modelelor mai recente însă, telefoanele dau mai multe bătăi de cap. De curând, autorităţile din SUA au declarat că au reuşit să decripteze datele de pe un iPhone 11 după 2 luni de investigaţii. Se pare că protecţia Apple este mai performantă decât pe dispozitivele mai vechi, însă nu imposibil de „spart”.

 

În acelaşi timp, pe partea Android, folosind Cellebrite şi alte soluţii similare, modele precum Google Pixel 2, Galaxy S9 sau Huawei P20 Pro sunt dificil de accesat, iar variantele noi din aceste „familii” au probabil protecţie şi mai bună. Modelele Pixel 2 şi Galaxy S9 nu permit extragerea datelor din aplicaţii social media, istoricul din browser sau datele de pe GPS, nici după ce protecţia este înlăturată. În cazul Huawei P20 Pro, autorităţile americane nu au reuşit să extragă niciun fel de date.

 

Desigur, asta nu înseamnă că sunt imposibil de spart. Eforturile depuse pentru spargerea unui iPhone 11 au demonstrat că investind destul de multe resurse într-o astfel de operaţiune, pot aduce rezultate.

Se pare că schimbarea s-a produs în ultimii câţiva ani, conform detectivului Rex Kiser, când platforma Android a început să primească capabilităţi de securitate avansate: „În urmă cu un an nu puteam să accesăm iPhone-uri, dar puteam să accesăm toate telefoanele Android. Acum nu mai putem să accesăm multe dintre modelele cu Android”.

 

Toţi cei intervievaţi în cadrul articolului Vice au confirmat însă că nu există portiţe ascunse în sistemele de operare iOS şi Android. De asemenea, Jerry Grant, un expert în cercetare din domeniul digital din New York, spune că cererile FBI-ului pentru crearea de backdoor-uri este „bullshit”, întrucât telefoanele sunt accesibile şi fără prezenţa unor căi ascunse în cod.

 

Sursa 1 - https://www.go4it.ro/telefoane-mobile/experti-in-securita...

Sursa 2 - https://www.vice.com/en_us/article/n7jevz/government-repo...

 

Daca sunteti curiosi cum arata si cum functioneaza un computer de tip „Kiosk” de la Cellebrite, dedicat descărcării de probe de pe smartphone-uri confiscate, urmariti clipul de mai jos.

6 Răspunsuri 6

Jay
Campion certificat
De-asta s-o fi supărat Trump pe Huawei.. ca n-au putut sa decripteze P20 Pro :)).. Păi, e o veste buna.. ca daca lor le este greu, poate altora le este si mai greu spre imposibil, neavând tehnologia si permisiunile autorităților..

TheSpecialist
Maestru
Și uite asa mai scade încă puțin rating-ul Apple....

Vio73
#StarMember
Asta e o veste bună pentru cei cu android și proastă pentru cei cu apple! Mulțumim!

FaraUnID
Campion certificat
@Jay Dupa cum se poate vedea si clipul postat, nu este chiar atat de greu de spart. Ideea este ca FBI-ul dorea sa creeze un precedent si un cadru legal pentru a face asta, prin a obliga producatorii sa introduca aceste portite prin care sa se poate ocoli sistemele de potectie si criptare implementate pe telefoanele mobile. FBI a facut mai multe solicitari oficiale catre Apple in acest sens si au fost refuzati. Obama s-a declarat fan BlackBerry si a fost vazut de nenumarate ori butonand telefoane BlackBerry. In momentul in care a devenit presedintele SUA, serviciile secrete Americane au ajuns la concluzia ca nu au absolut nici cel mai mic control asupra telefoanelor BlackBerry utilizate de Obama si asta datorita sistemului de criptare implementat de Canadieni pe telefoanelor lor. La toate acestea se adauga faptul ca serviciile BlackBerry utilizau EXCLUSIV serverele producatorului, operatorul de telefonie fiind doar un internediar. Prin urmare Secret Service-ul americane au solicitat celor de la BlackBerry chei pentru decryptarea schimbului de informatii ce gtrecrea prin telefonul lui Obama. Au fost refuzati politicos de canadieni, iar Secret Service-ul l-a lasat pe Obama fara BlackBerry din motive de securitate nationala, oferindu-i in schiimb un telefin care utiliza exsclusiv satelitii amartei americane. BlackBerry au fost printre putinele - sau poate chiar singurele - telefoane disponibile maselor care dadea frisoane autoritatilor, datorita sistemului de criptare a datelor implementat de canadieni si a faptului ca utilizau exclusiv serverele producatorului.

Ascary
Campion certificat
Si totusi BlackBerry nu a avut succesul scontat,nu in randurile utilizatorilor obisnuiti.

FaraUnID
Campion certificat
Asta pentru ca BlackBerry nu producea telefoane pentru turma. Terminalele BlackBerry aveau un public tinta clar si foarte bine definit: Segmentul Bussiness, Segmentul Corporate, Segmentul CEO, Segmentul Executive. Posesorii BlackBerry nu erau copii de 16 ani care rad tamp in timp de dau cu degetul pe ecran doar pentru simplul fapt ca au mai spart cateva bomboane.