anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Ce este un QR code?

MihaelaC
Community Manager
Community Manager

QR code este un cod care poate fi scanat de smartphone-uri și deschide în browser un site. Este o modalitate foarte ușoară și rapidă de a accesa anumite URL-uri de pe mobil prin scanarea codului cu ajutorul camerei foto.

 

Telefoanele cu iOS au scanare QR code încorporată, deci tot ce trebuie să faci este să deschizi camera telefonului și să o îndrepți către codul QR. În partea de sus a ecranului o să apară o notificare de tip pop up, iar pentru accesarea URL-ului tot ce trebuie să faci este să dai click pe acea notificare.

 

În cazul telefoanelor cu Android nu toate au încorporată funcția de scanare QR code, iar în acest caz poți folosi Google Assistant sau o aplicație dedicată precum QR Code Reader.

 

Eu de cele mai multe ori am folosit scanarea de QR code în metrou, când am văzut afișe cu astfel de coduri la produse sau servicii care mă interesau. Este mult mai simplu să faci un scan, decât să tastezi URL-ul în browser-ul telefonului.

 

Voi obișnuiți să scanați QR coduri? În ce situații?

 

LE - Vă recomandăm un articol detaliat de pe site-ul nostru aici https://www.orange.ro/help/articole/codul-qr-ce-este-cum-se-scaneaza-si-cum-se-genereaza

17 Răspunsuri 17

RafaHelper
#StarMember
Buna @MihaelaC, ‎ As vrea sa adaug ca prin coduri QR poti trimite orice informație, de la carti de vizita pana la parola de la wifi si chiar mesaje secrete. ‎ Eu il folosesc cand vreau sa iau rapid un contact de la cineva, sau vreau sa dau parola de wifi la oaspeți, doar le arat codul QR generat, ei il scanează si se conectează automat la wifi. Il mai folosesc cand il găsesc pe produsele alimentare, internet, reviste, afise, etc. ‎ Un cod QR e ca o cutie cu surprize, nu stii ce ascunde si trebuie scanat pentru a vedea :D ‎ Pentru telefoanele Huawei exista implementat in aplicația de Camera funcția de scanare cod QR si nu e nevoie sa descarci alta aplicație.

MihaelaC
Community Manager
Community Manager
Salut @rafa.bloger! Foarte bine punctat, iar asemănarea codului cu o cutie cu surprize este genială. Bună ideea cu parola de wifi, voi încerca și eu 🙂

RafaHelper
#StarMember
Am scanat si codul pus de tine, te duce chiar in comunitate 😉

Ascary
Campion certificat
Aproape toate produsele Google,SmartThings si senzorii Fibaro pe care ii comercializeaza si Orange in cadrul ofertei Orange Smart Home au lipite pe produs sau pe cutie un QR Code fara de care nu se pot imperechea senzorii,camerele si alte deviceuri smart cu huburile lor. Inainte vreme aplicatia sau softul dedicat cerea un serial care se afla scris pe cutie . Producatorii au renuntat la aceasta metoda "arhaica" 🙂 si au implementat metoda rapida prin citirea unui cod QR ,Quick Response adica,cu ajutorul telefonului mobil. Astfel softul stie tot despre gadgetul respectiv dupa scanarea codului.Insa cel mai mare beneficiu pe care il aduce aceasta metoda este acela ca am scapat de fake-uri. Astfel doar produsele originale pot fi inrolate in aplicatii.Brandurile care se respecta au prins ideea si au trecut la implementarea lor...cum s-ar zice,adio "chinezarii" :))

FaraUnID
Campion certificat

Codul QR este o gamă de standarde de codare cu formă de bare bidimensionale (cod matrice). Primul astfel de standard a fost creat în 1994 de către compania japoneză Denso Wave. QR este o prescurtare din engleză de la quick response („răspuns rapid”).

Creatorii codului au vrut să producă un decodor rapid. Codul QR este marcă înregistrată (trademark) a companiei Denso Wave, Inc. Deși aceste coduri nu sunt încă utilizate în multe părți ale lumii, ele sunt foarte frecvente în Japonia, unde acestea sunt cea mai populară formă de bare bidimensionale. Între timp s-au răspândit și în SUA, Canada, Germania și alte țări.

Sunt utilizate cu regularitate pe telefoanele mobile de tip smartphone, deoarece codurile QR pot reprezenta (în mod codificat) adrese de situri Internet (de tip URL); pentru acces rapid la un sit dorit utilizatorul trebuie doar să îi scaneze codul QR cu ajutorul camerei foto din telefonul său mobil. Un software cititor interpretează imaginea și descifrează codul, iar browserul telefonului îl direcționează pe utilizator către URL-ul în cauză. Simplitatea acestor legături de la lumea fizică spre lumea electronică, cunoscute sub numele de „hyperlinkuri fizice” (în engleză hardlink), explică popularitatea lor. Codul QR permite companiilor să câștige noi clienți. El devine foarte util atunci când adresele URL sunt lungi și tastarea acestora într-un browser pe telefonul mobil ar fi nepractică.

Un cod QR poate stoca un maxim de 7.089 caractere numerice și 4.296 de caractere alfanumerice. Există două tipuri principale de coduri QR: „Micro QR” și „Design QR”.

Sursa - Wikipedia.com

Site-ul oficial al creatorului codului http://www.denso-wave.com/qrcode/index-e.html

teacher_
#StarMember
Eu fac doar anumite plati prin codul QR, deși într-o vizită în trecut în Germania am văzut că toți plătesc aproape orice prin coduri QR.. Cred că pe viitor și noi, românii vom începe sa folosim și mai mult. Mulțumesc @rafa.bloger pentru info!

Anonim
Neaplicabil

Excelentă ideea cu parolă wifi sub formă de cod QR! Mulțumim pentru pont, @rafa.bloger! 😉

Pentru cei care vor să genereze gratuit un cod QR vă las un link:

https://ro.qr-code-generator.com/

Miha_Z
#StarMember
Eu am folosit aceste coduri la anumite aplicatii si jocuri. Au fost date in mai multe editii cartonase cu QR coduri la casele de marcat din Hypermarket-uri si contineau fie dinozauri pe care puteai sa-i vezi 3D, fie diverse figurine...

RafaHelper
#StarMember
Cu placere @teacher si @cocolosh! Am uitat sa specific ca biletul de autobuz il cumpar scanand codul QR plasat in fiecare autobuz.

TheSpecialist
Maestru
Asta cu cod QR pt parola Wi-Fi e geniala! O voi pune în practica cu proxima ocazie.

Vio73
#StarMember
Cel mai des folosesc QR code pentru a putea utiliza aplicația wathapp pe laptop, dar cu siguranță este foarte util în multe cazuri și va fi folosit din ce în ce mai des. Mulțumim frumos pentru precizări!

Neaplicabil
Codurile Quick Response sunt super utile cand vrei sa trimiti informatie sub forma unei imagini. Si eu folosesc QR code reader-ul (inclus in sistemul de operare, sau ca aplicatie dedicata) in foarte multe situatii. Printre cele mai uzuale in cazul meu, se numara si: 1. sa aflu mai multe detalii despre un film, in metrou, sau de pe orice afis publicitar care contine un QR code. 2. sa platesc calatoria in mijloacele de transport care suporta functia asta (de exemplu folosind aplicatia 24Pay) 3. sa pot continua sa vad o pagina care ma intereseaza pe telefon, dupa ce am inceput sa citesc pe calculator, de exemplu. Exista plugin-uri de browser care iti genereaza automat QR code pentru pagina pe care esti in momentul respectiv. Asa ca tot ce-ti ramane de facut, daca trebuie sa pleci si nu mai poti sa citesti de pe PC, este sa scanezi codul, si sa continui lectura de pe telefon. 🙂 Sau, daca nu vrei plugin, poti accesa un site de generare a codurilor QR, copy-paste link-ul acolo, si scan cu telefonul.

svetalex
Senior certificat
Eu nu am folosit niciodată opțiunea de scanare QR coduri pentru că nici nu știam cum se face :-). Am telefon Huawei si voi încerca cu proxima ocazie

Ascary
Campion certificat
Vezi seara pe TVR ca pun un cod QR pe ecran...asa de test :) Descarca din Google Play un scaner QR.