anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

ATENTIE - Tentativa Frauda Aplicatii Google Play Store

FaraUnID
Campion certificat

Compania securitate cibernetica Sophos a avertizat Google si implicit utilizatorii de dispozitive portabile cu sistem de operare Android despre o noua modalitate de frauda prin intermediul unor aplicatii listate in Google Play Store. Experții de securitate Sophos au descoperit o serie aplicații premium, inclusiv cititori de bază de coduri QR, busole și calculatoare care desi nu conțineau un cod malitios, au profitat la maximum de neatentia si naivitatea utilizatorilor pentru a-i abona tacit la functionalitatile premium ale acestora.

 

Mecanismul (hai sa-i spunem) Escrocherie:

1. Utilizatorul descarca aplicatia X ce oferea posibilitatea testarii functiilor premium in mod gratuit pentru o perioada stabilita de timp, de regula cateva zile - maxiumum o saptamana;

2. Pentru a testa functiile premium utilizatorul trebuia sa-si deschida un cont direct din aplicatie si sa asocieze o metoda de plata pentru contului respectiv. De regula un card bancar, DAR in cazul abonatilor Orange utilizatorul poate efectua plata prin intermediul numarului de telefon direct pe factura Orange;

3. Urma perioada de testare gratuita a functiilor premium, pentru ca la finalul acesteia, sa inceapa perioada de facturare;

4. Daca utilizatorul nu renunta la abonamentul premium in mod express sau daca dezinstala aplicatia inainte de a renunta in mod express la serviciile premium, acesta urma sa fie facturat in mod sistematic chiar daca aplicatie nu mai exista fizic instalata in telefon;

 

În conformitate cu termenii și condițiile Google, ar trebui ca mai intai să anulați subscriptia premium pentru un servicul / aplicatie înainte dezinstalarea aplicatiei pentru a evita facturarea ulterioară.

 

Cei mai mulți dezvoltatori sunt de buna credinta și presupun că din moment ce aplicatia a fost dezinstalata perioada de tesatare s-a incheiat iar acesta, utilizatorul, nu doreste sa beneficieze de serviciile premium.

 

Ideea este ca printre dezvoltatorii de aplicatii sunt si caractere infecte care expoateaza la maximum faptul ca utilizatorul nu a renuntat in mod express la serviciile premium ale aplicatiilor inainte de a dezinstala aplicatia prin "Anularea" abonamentului si incep sa factureze facilitatile premium dupa expirarea perioadei de test.

 

Desi nu pare o inselatorie de proportii deoarece vorbim despre aplicatii de Android ale caror preturi sunt, de regula in jurul a 1 - 2 - 3 dolari / lunar, clienții pagubiti identificați de Sophos s-au trezit facturati până la 240 de dolari pentru simplul fapt ca nu au efectuat click butonul „Anulare” subscriptie inainte de a dezinstala aplicatiile incriminate.

 

Sophos a furnizat catre Google, in prima faza o lista cu 25 de aplicatii care au fost retrase din magazinul de aplicatii, pentru ca ulterior cei de la Sophos sa identifice alte 15 aplicații dintre care unele au ajuns deja la milioane de instalari pana sa fie eliminate din magazinul de aplicatii.

 

Următoarele aplicații din Google Play Store folosesc această modalitate de a retrage bani din conturile utilizatorilor si pentru a umfla factura la telefon, prin intermediul subscriptiei ce ofera acces facilitati premium.

 

com.astrofun.android

com.banuba.beauty

com.bestvideostudio.movieeditor

com.faceditor.facex

com.fortunemirror

com.funcamerastudio.videomaker

com.jb.emoji.gokeyboard

com.jb.gokeyboard

com.jb.gosms

com.jb.screenrecorder.screen.record.video

com.jb.security

com.jb.zcamera

com.screenrecorder.recorder.editor

com.steam.photoeditor

com.video.master

com.videoeditor.videomaker.photos.music.pictures

com.videomaker.editor.slideshow.songs.record.album

nfrt.recoverfree

screen.recorder

screenrecorder.recorder.editor

screenrecorder.recorder.editor.lite

Si acum revin la ce am spus in alte ocazii aici in comunitate: In momentul in care instalezi o plicatie "ca primaru`" oferindu-i acces deplin in telefon, dupa un timp o sa deschizi un topic nou in comunitate prin care ne spui ca te-ai trezit cu factura incarcata cu 300 - 400 euro intr-o noapte.

 

Aviz si utilizatorilor care prefera sa plateasca serivciile Google cu numarul de telefon, pe factura Orange!

10 Răspunsuri 10

teacher_
#StarMember
Din păcate, tentativele de frauda in mediul online nu sunt puține. Cu ațât mai mult Play Store nu este ferit de asta. Nu prea instalez aplicații dubioase pe telefon și nici din genul care sa ceara prea multe aprobari...

TheSpecialist
Maestru
Mulțumim pt notificare! Într-adevăr, trebuie multa precauție la cum și ce instalam, chiar dacă provine din Google Play. Eu, indiferent cu ce program m-am jucat de-a lungul timpului, ca regula generala, mereu am șters contul creat, înainte de dezinstalare. Sunt mereu atent la permisiuni, chiar dacă îmi cere multe, ulterior merg în Setari->Aplicații și restricționez de acolo programul. Și întotdeauna, înainte de a instala un program, verificați ratingul lui și citiți review-urile. Puteți afla lucruri interesante.

Vio73
#StarMember & September Problem Solver
Tot timpul există probleme de securitate în mediul online. Mulțumim pentru atenționare!

Trixen_old
Cunoscător
Referitor posibilitatea de a plati achizitii din Google Play cu numarul de telefon: mie imi pare ca ma protejeaza. Asta pentru ca "Poți descărca jocuri și aplicații din Google Play™ în valoare de maxim 70 lei (fără TVA) fiecare, în limita a 225 lei (fără TVA) lunar." (https://www.orange.ro/aplicatii/aplicatii-android/) Tot e nasol, dar parca suna mai bine decat sute de euro.

Anonim
Neaplicabil
Din păcate sunt mulți utilizatori neatenți la aceste detalii. Nu am instalată niciuna din aplicațiile din lista prezentată mai sus. Și eu sunt atent la ce aplicații instalez și ce permisiuni are. Și, cum spunea @The Special List mai sus, din setările telefonului le restricționez. Asta vă recomand să faceți și mai ales să instalați aplicații/jocuri cu atenție.

Miha_Z
#StarMember
Multumim de informatii. Trebuie sa fim atenti ca se incearca obtinerea de castiguri frauduloase prin orice mijloace.

Jay
Campion certificat
Interesant.. mecanism.. Neatentia se plateste.. E un fel de furt cu acte in regula si, cu siguranta, multi cred ca dezinstalarea presupune ca ai terminat cu aplicatia respectiva, pana vine factura si s-a terminat distractia.. It's all fun and games until it's not.. Si eu ma uit la review-uri daca imi astrage cate o aplicatie atentia.. asa am aflat ca daca vreau sa stiu unde imi sunt celelalte abonamente, trebuie sa fie toate inregistrate in aplicatia de urmarire.. si, cum sunt telefoane clasice..

Vio73
#StarMember & September Problem Solver
Cam multe probleme cu plățile pe internet, dar există și multe avantaje. Puse în balanță, sunt mai multe avantajele decât dezavantajele. Dar trebuie multă atenție!

Ascary
Campion certificat
Corect mi s-ar parea ca sa testezi o aplicatie o perioada:10 minute,o zi,5 zile etc si apoi sa o platesti in cazul in care iti place si nu sa o platesti inainte si apoi in caz ca nu iti convine dupa perioada de testare sa iti returneze banii. Mie mi s-a intamplat sa cumpar aplicatii si sa nu mai primesc banii dupa ce am dezinstalat-o inainte de terminarea perioadei de test. Aceasta practica am intalnit-o si in magazinului lui Samsung si in Google Play. Enervant rau. Te face sa nu mai cumperi nimic. M-am invatat sa citesc comentariile inainte de achizitionare si daca vad mai mult de 3 comentarii negative spun pas 🙂

FaraUnID
Campion certificat
Cercetători din cadrul Sophos au descoperit o nouă serie de 23 de plicatii ce conțin coduri periculoase “fleeceware”, ce au ca scop păcălirea utilizatorilor și încalcă noile politici Google Play. “Noile reguli Google sunt create pentru a adresa alte forme de marketing înșelător, însă au unele unele portițe ce permit alte comportamente periculoase pe care unii le considera înșelătoare,” a scris cercetătorul Jagadeesh Chandraiah în blog despre raport. Cele 23 de aplicații foloseau diferite tactici pentru a fura banii utilizatorilor. Una dintre ele era “încercarea gratuită”, în care aplicațiile promiteau o perioadă gratuită a unui serviciu, fără să specifice cât de lungă e perioada sau câți bani luau de la utilizatori după încheierea ei. O altă metodă folosită de aceste aplicații se numește “înscrierea spam”. “Te-ai înscris într-un singur loc și te trezești că ești înscris la multe alte aplicații, pentru că aplicațiile fleeceware se promovează una pe cealaltă,” a declarat Chandraiah. “Uneori, utilizatorii sunt înscriși pe aplicații ce îi costă sute de dolari, fără să știe, prin apăsarea unui astfel de buton,” a continuat el. O altă tactică e scrierea termenilor și condițiilor în culoare gri pe fundal alb, așa că nu pot fi citite. Experții incurajareaza utilizatorii Android să fie atenți la ce fel de aplicații descarcă. LISTA CELOR 23 DE APLICAȚII PERICULOASE: - com.photoconverter.fileconverter.jpegconverter - com.recoverydeleted.recoveryphoto.photobackup - com.screenrecorder.gamerecorder.screenrecording - com.photogridmixer.instagrid - com.compressvideo.videoextractor - com.smartsearch.imagessearch - com.emmcs.wallpapper - com.wallpaper.work.application - com.gametris.wallpaper.application - com.tell.shortvideo - com.csxykk.fontmoji - com.video.magician - com.el2020xstar.xstar - com.dev.palmistryastrology - com.dev.furturescope - com.fortunemirror - com.itools.prankcallfreelite - com.isocial.fakechat - com.old.me - com.myreplica.celebritylikeme.pro Sursa - https://www.digi-world.tv/stiri/digital-tech/utilizatorii-android-in-pericol-din-cauza-a-23-de-aplicatii-ce-pot-fura-sute-de-dolari-29657