anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Apeluri internaționale în 1999 la Mobil Rom aka Dialog

Anonim
Neaplicabil

Fraților sunt bătrân, atât de bătrân că am moșit atât nașterea Dialog, Connex și Suntel... acesta din urmă avea cele mai micuțe terminale despre piață și dacă nu mă înșală memoria erau primele tentative de eSIM... nu, nu-l confund cu Zapp.

Și-mi amintesc de parcă a fost ieri lansările Dialog și Connex din cadrul CERF 1997 (Computers and Electronics Romanian Fair)... apoi în 1998 după ce-am terminat stagiul militar obligatoriu și-am început facultatea am strâns bursa câteva luni ca să-mi fac abonament Dialog cu telefon Sagem 850 (ceva cu MC cred) printr-un partener autorizat.

Nu mă întrebați ce abonament era, ceea ce știu sigur e faptul că era cel mai ieftin din oferta Dialog și până să apară abonamentul de 4 dolari fără nimic inclus cred că doar am fost sunat pentru câteva zeci de interviuri căci în timp ce era student îmi căutam activ de muncă și fără telefon nu aveai nici o șansă să te angajezi dacă nu aveai să fii confirmat că ai fost selectat pentru un job anume.

Deși am început să mă ramolesc și să-mi amintesc mai greu amănunte și chestii de finețe... nu-mi amintesc nimic, dar absolut nimic despre apeluri internaționale în 1999... știu doar că în 2003 când am făcut cesiune de contract de pe persoană fizică pe firmă ca să pot iniția apeluri internaționale era nevoie de o taxa de garanție deși n-aveam nici un fel de istoric negativ în această privință sau în oricare privință.

De aceea vreau ca cei care stați mai bine cu memoria sau chiar moderatorii și experții Orange de aici să ne povestească puțin cum era treaba cu apelurile internaționale în 1999: care era cel mai ieftin abonament care permitea apeluri internaționale, care erau tarifele pe regiuni geografice și ce valoare avea acea garanție?

Vă mulțumesc tuturor pentru ajutor!

7 Răspunsuri 7

Anonim
Neaplicabil

Eu din 1999 si pana in 2015 am avut doar vodafone, oricum in 1999 aveam 10 anisori deci clar nu cunosc cum erau taxate apelurile internationale din pacate 😄

Vio73
#StarMember

Salutare!

Chiar nu-mi mai amintesc deloc ! Am avut inițial pachetul Alo din 1998, iar apoi abonament de 4 dolari din 2000.

Pololică
#StarMember

Salut!

O sa trec peste taxa de activare (intre 20 si 50$) si abonamentul minim de 20$ (plus sau minus), destinatiile internationale erau destul de restranse la acordurile firmei mama (Dialog fiind cumparat la aproximativ 4 ani de la lansarea oficiala), iar tarifele, din cate tin minte, erau cam de 4-5 ori mai mari decat cele nationale. Pentru firme, tarifele erau destul de ok. La o tipografie la care am lucrat intr-o vara, patronul era etnic maghiar (n-am inteles daca se nascuse in Ungaria si venise cu familia in Romania, sau parintii se mutasera in Ungaria), dar l-am auzit intr-o zi vorbind despre tarife cu un agent la telefon si, mai mult sau mai putin in context, zicea ca ar vrea reducere tarifelor internationale deoarece sunt de 5 ori mai mari decat cele nationale.

Facand un calcul, tarifele nationale (la inceput de 2000) erau cam de 0.35$/E, deci as deduce ca tarifele internationale ar fi fost pe la 1.5-2$ minutul. Poate exista o arhiva cu tarifele de atunci.

svetalex
Maestru

Nu îmi amintesc mare lucru din perioada menționată de tine, pentru că eram destul de mică. Primul telefon l-am avut în clasa a 11-a (prin 2001 :)), un Nokia 3310 și îl foloseam în weekend-uri pentru că era o oferă cu un cent pe minut. În rest, dădeam doar beep-uri.

Legat de subiectul discuției, am citit un articol interesant acum ceva timp despre primul operator de telefonie mobilă din România:

https://madalincristian.ro/istoria-primului-operator-de-telefonie-mobila-din-romania-de-la-aparitie-...

Ai uitat de "primele 3 secunde gratis"...

Era riscant asta cu trei secunde, așa că o foloseam mai rar svetalex_0-1688020984856.png

 

Și la noi în casă primul telefon mobil de care îmi aduc aminte a fost tot în 2001 (pentru bunica) și era tot pe rețeaua Orange. Îmi amintesc și acum de cuvintele „Enter PIN” 🙂 .

Din păcate nu l-a folosit foarte mult timp pentru că tata l-a scăpat accidental în râu în luna mai a aceluiași an 2001, în plus contractul respectiv nu a fost reziliat la timp și peste ani, în iarna 2010, bunica a fost amenințată de un executor judecătoresc pentru cei aproximativ 100 RON care trebuiau plătiți la EOS KSI România la acea dată. Am mers eu personal să îi plătesc atunci, deși probabil amenințarea nu ar fi avut efect, dar bunica se speriase...