anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Orange România oferă baza sa de informații, cel puțin o parte din ea, către Facebook?

Neaplicabil
O descoperire relativ șocantă!
De curând, am avut o idee năstrușnică, în premieră: am creat un cont de Facebook folosind numărul de telefon al bunicii mele în vârstă de 87 de ani, bunică care nu a deținut niciodată un cont de Facebook și care folosește exclusiv un telefon cu taste de pe la vârsta de 70 și ceva de ani și până azi. Brusc, la sugestii, mi-au apărut profilurile persoanelor pe care bunica le-a apelat, profiluri conținând cu siguranță numerele de telefon ale persoanelor pe care bunica le-a apelat, pe unele dintre ele le și uitasem deja întrucât posibil să fi avut o oarecare interacțiune cu ele pentru o scurtă perioadă de timp, chiar în urmă cu 10-15 ani! Cum vi se pare acest lucru? Facebook are acces la apelurile efectuate de către clienții Orange!
1 Soluţie acceptată‚

FaraUnID
Campion certificat
Incerc sa fiu mai clar in exprimare...... 1. Utilizator A detine un telefon simplu fara acces la internet, numarul lui de telefon nu este asociat unui cont online; 2. Utilizator B detine smartphone cu acces la internet si tot ceea ce inseamna social media, plus ca are in agenda telefonica numarul Utilizatorului A; 3. In momentul in care Utilizator B si-a deschis cont pe Facebook, WhatsApp, Instagram, Messenger, aplicatia a extras toata agenda din telefonul Utilizatorului B (inclusiv numarul de telefon al Utilizatorului A) si a urcat-o in serverele Facebook; 4. La un moment dat in ecuatie intra Utilizatorul C care deschide un cont Facebook utilizand numarul de telefon al Utilizatorul A; 5. Facebook gaseste in baza de date numarul Utilizatorului A si-l asociaza cu persoanele din agenda respectiva, extrasa de la Utilizator B; 6. Daca persoanele din agenda Utilizatorului B sunt prezente pe Facebook vor aparea ca sugestii de prietenie pentru Utilizator C; Faptul ca un cont Facebook a fost inchis de utilizator, nu ofera nicio garantie asupra faptului ca datele asociate acelui cont au fost sterse si din serverele dezvoltatorului. Sa ne reamintim scandalul Facebook - Cambridge Analytica: Cum a fost posibil asa ceva? Simplu, pentru Facebook utilizatorul si implicit datele acestuia reprezinta doar o marfa scosa la vanzare pentru agentiile de marketing online si nimic altceva. Ai primit macar o data un SMS / e-Mail / apel telefonic nesolicitat aka spam? Daca da, de unde aveau respectivii numarul tau de telefon / adresa de e-Mail? S-a inatmplat sa te dezabonezi de la newsletter, dar sa primesti in continurare mesaje? Cum este posibil asa ceva? Am mai spus dar ma repet: Aplicatiile de genul acesta intra cu bocancii in viata utilizatorului si ajung sa cunoasca mult mai multe detalii despre acesta, decat utilizatorul in sine.

Vizualizare soluţie în postul original

25 Răspunsuri 25

Jay
Campion certificat
Eu nu cred ca Orange oferă acces la baza de date ci, ca la crearea profilului de Facebook, i-ai dat permisiuni aplicației la mai multe lucruri decât trebuia.. Eu am avut acum câțiva ani telefonul de serviciu trecut si nu am primit sugestii cu persoane din lista.. Bunica ta avea la apelurile efectuate numere cu care a interacționat in urma cu 10-15 ani?? Asa puține apeluri a făcut în 10-15 ani??..

Neaplicabil
E foarte simplu. Cartela ei a stat și stă permanent în telefonul ei cu butoane. Eu, din browserul Chrome al telefonului meu, am creat un cont de Facebook introducând în rubrica de creare a contului Facebook numărul de telefon al bunicii, pentru că Facebook a cerut număr de telefon. A trimis cod prin sms pe telefonul cu taste al bunicii. Eu, am introdus codul în rubrică, Facebook l-a validat și am creat astfel contul. Mă refeream că am recunoscut la sugestii până și persoane pe care le luase bunica în chirie acum vreo 15 ani de zile, când primea chiriași le cerea cât de cât anumite date despre ei, în ideea că poate va trebui să îi mai sune, etc. Așadar, știu ce spun! Ce permisiuni? Aici, nu intră în discuție niciun fel de permisiuni! Erau și profiluri de rude, de persoane din alte orașe pe care da, le-am cunoscut și le cunosc, bunica le-a apelat în trecut!

Jay
Campion certificat
Ceea ce spui nu este un argument suficient de bun pentru a susține acuzația pe care o faci.. Asa cum a păstrat bunica ta numerele de telefon, probabil ca si persoanele care au stat în chirie au păstrat numarul bunicii tale.. și, dacă au aplicatia facebook pe telefon si i-au dat acces la agenda de contacte.. sau au dat sincronizare agendei telefonice, facebook are acces la tot ce au în telefon..

FLo1
#StarMember
@Adriane, bun venit in Comunitate. Ma bucur ca te preocupa "experimentele". Dar nu cumva aveai nevoie si de o adresa de email? In address book-ul acelui cont de email chiar nu ai nici un contact adaugat? Atat ca numar de telefon, dar valabil si ca email. Pe de alta parte, in acel profil creat, "feisbucul" te ajuta pana acolo incat iti ofera contacte similare care au completat similar localitatea, strada, varsta, experienta (locuri de munca, studii). Deci nu e doar accesul la agenda telefonica. Ai folosit oare CHROME-UL la configurarea contului? Ai fi surprins cate stie CHROME-UL despre bunica ta: mai multe decat Orange si "feisbuc" la un loc. Analizeaza si revino cu detalii ale aplicatiilor folosite in care ai utilizat datele bunicii tale. Vei fi surprins de rezultat.

Neaplicabil
Tot nu ne înțelegem. Bunica a avut și are exclusiv telefon cu butoane, incompatibil de a se conecta la net! In 3-5-10-15 ani a mai schimbat telefoanele, cumparându-și tot telefoane cu butoane incompatibile de a se conecta la net! Niciodată nu a avut ce sincronizare să facă cu telefoanele ei preistorice, doar ce și-a mutat la câțiva ani SIM-ul cu același număr de telefon al ei în noul telefon! Dacă am găsit un profil al unei persoane apelate de către bunica acum 15 ani de zile să zicem de pe un Nokia 1112, de atunci și până azi a schimbat mai multe telefoane, tot cu butoane!

FLo1
#StarMember
@Adriane: Intelege, istoricul apelurilor nu are nici o treaba. E strict legat de accesul dat la continutul conturilor de email, de agenda telefonica existenta ACUM, nu de acum "10-15 ani". Iar daca agenda telefonica mai contine acele numere, sau similar (cum a spus Jay) acele persoane au cont de Facebook si contactul bunicii tale in address book-ul lor, atunci conexiunea este deja creata. E atat de simplu, ca e chiar uimitor. ___________ Daca e prea mult pentru "logica" atunci considera ca e o minune. De obicei luxrurile inexplicabile tehnic se pun in carca "miracolelor". Totul are o limita. Limita intelegerii proprii.

Neaplicabil
Ba are logică! Contul de Facebook l-am creat atunci folosind exclusiv numărul de telefon al bunicii. Și, niciodată nu i-am creat bunicii vreo adresa de email. Imediat cum s-a creat contul, Facebook a început să ofere acele sugestii. În plus, nimeni nu a tastat vreodată pe Google numele bunicii sau numărul ei de telefon! A fost, pur și simplu un experiment inedit! O bătrână anonimă ține lângă ea toată viața telefoanele rudimentare care țin în ele același număr de telefon al ei de pe care ea doar sună și este sunată, iar cineva (eu) crează un cont de Facebook introducând numărul ei de telefon către care Facebook trimite prin sms simplu un cod din câteva cifre pe care eu îl introduc în rubrica de sign up, creez cont și imediat Facebook îmi oferă sugestii binecunoscute de către mine și bunica! Odată, am luat un Free SIM Vodafone 0 Euro credit de la un magazin alimentar, l-am activat, am creat un cont Facebook cu el și imediat mi-au apărut sugestii bizare. Am aflat orientativ și cine l-ar fi folosit vreodată, înainte de carantinare, firește, că doar așa am ajuns să îl iau eu ca pachet sigilat: fusese al cuiva care apelase doar dubioși colorați din Timișoara! Așadar, și Vodafone face acest lucru! Restul operatorilor...nu am testat, nu știu.

Neaplicabil
Mă îndoiesc că vechii chiriași de acum 15 ani mai aveau acum un an în urmă, când am creat contul bunicii, numărul de telefon al bunicii în ce telefoane or fi folosind ei acum! Să fim serioși! Unii dintre ei au plecat chiar făcând și scandal acum 15 ani de zile! Bunica nu i-a mai apelat și nici ei pe ea! Le văd profilurile la sugestii, dar nu știu ce numere de telefon mai dețin acei foști chiriași, firește, câți își pun numărul de telefon public pe Facebook? În plus, de doi ani de zile, bunica stă la pat și singurele persoane pe care le are în agenda ei telefonică și pe care le apelează suntem eu și cu mama. Repet, telefonul bunicii și ex-telefoanele bunicii niciodată nu au putut sincroniza și nici nu s-au putut conecta vreodată la net! Am spus un an? Nu, contul bunicii l-am creat în Decembrie 2019, mai exact. Eu nu acuz Orange România la modul expres, e o companie decentă, Facebook și guvernele mondiale însă...NO COMMENT! Mă retrag definitiv, las pe oricine dorește să adauge experiențe sau simple păreri legate de tema acestui topic.

mihai_13
Maestru
Incurcate caile facebook/ orange 😉 ... am stat si m-am gandit la "povestea" ta, precum ai spus nu ai dat accept la agenda catre facebook dar cred ca asa zisa conexiune s-a facut in directie inversa, adica unele persoane aveau nr de tel al bunicii tale (mai curios este faza cu (,) chiriasi vechi, poate este o confuzie totusi) - si inca ceva (nu tin parte portocalei) cont de facebook am si eu dar am avut grija ca niciodata sa nu-mi scap agenda pe mana lor si nu am avut niciodata sugestii de persoane cunoscute - la fel si instagram cere acces la agenda si nu l-a primit din partea mea si nu am la sugestii cunoscutii mei din agenda- adevarul este ca nici nu are multa lume instagram.. - daca totusi portocala a dat (sa nu zic vandut) accesul la istoricul numerelor apelate sa stii ca nu ma mira 🙂

Vio73
#StarMember
Salutare! Nici eu nu cred că are vreo treabă ce spui tu, ci pur și simplu cu faptul că ai dat anumite permisiuni și datorită acestora ți s-a sugerat o anumită listă de prieteni pe care o avea telefonul în agendă. Cred că la fel se întâmpla și dacă foloseai sim de la altă rețea. Chiar poți să încerci varianta asta!

Jay
Campion certificat
Nu prea ne înțelegem @initiator, pentru ca nu vrei sa asculți argumente si nu citești ce scriem, tu ești pornit pe o singura idee si nu accepți ca este posibil sa n-ai dreptate.. Am spus ca persoanele respective au aplicatia facebook pe telefon si au dat permisiuni la agenda lor de contacte sau au sincronizat agenda lor, prin asta au dat acces facebook-ului la datele de contact din agendele lor.. NU am spus niciun moment despre telefonul bunicii tale, ca aparat, dispozitiv, ca a fost conectat la facebook.. ci ca asta au făcut ceilalti care au numarul ei si tu tot insiști ce ai făcut tu si ca telefoanele ei sunt cu butoane.. De unde stii ca nu mai au numarul bunicii, pentru ca au trecut 10-15 ani? Te-ai uitat în agenda lor? Toți am păstrat numere de telefon pe care nu le-am apelat de ani de zile.. si mulți dau permisiuni diverselor aplicatii, fara sa fie atenți..

RafaHelper
#StarMember
:)) e greu când pui tehnologie in mâinile unor începători. E simplu domnu, nu are legătură cu Orange. Folosind un număr de telefon ai dat acordul Facebook sa caute acel număr in agenda altor persoane care utilizează aplicația. Asa ai primit recomandări pentru persoanele cunoscute. Încearcă sa nu mai deschizi întrebări cu titluri de tabloide, viata este normală nu "șocantă".

FaraUnID
Campion certificat
- De curând, am avut o idee năstrușnică, în premieră: am creat un cont de Facebook folosind numărul de telefon al bunicii mele. INTREBARE 1: Bunica ta a fost informata despre aceasta idee nastrusnica si in premiera sau te-ai folosit in mod fraudulos de date ei? Pentru ca numarul de telefon intra in categoria datelor cu caracter personal si sub incidenta GDPR-ului! - Brusc, la sugestii, mi-au apărut profilurile persoanelor pe care bunica le-a apelat. 2. Ti-au aprut acele persoana care se converseaza frecvent cu bunica ta si al caror numar de telefon este asociat unui de Faceboook. Algoritmii de inteligenta artificiala si machine learning ale Facebook au asociat numarul de telefon al bunicii cu numarul de telefon al persoanelor care intercationeaza cel mai des cu bunica si au trimis sugestii de prietenie. Evident, si partea de geolocalizare a avut un cuvant e spus aici. - Cum vi se pare acest lucru? Facebook are acces la apelurile efectuate de către clienții Orange! 3. Da, aplicatia Facebook are, printre altele, acces la: 3.1 Locație - approximate location (network-based) - precise location (GPS and network-based) 3.2 Persoane de contact - find accounts on the device - read your contacts - modify your contacts 3.3 Identitate - find accounts on the device - add or remove accounts - read your own contact card

Neaplicabil
Doar mă bufnește și râsul! :)))) Am zis că nu mai revin, dar mă văd nevoit să o fac. 1) Firește că i-am spus, că doar la noi totul e în familie! Așa cum în Ianuarie 2020, adică după fix 30 de zile de la ștergerea programată contul bunicii a fost șters definitiv de către Facebook, sistemele automate bazate pe algoritmi ai lui nea Zăhărelberg luând cu ele și mai multe informații despre numărul de telefon al bunicii, de parcă atunci când i-am creat contul n-am văzut că dețin deja ceva informații, la fel de bine a existat un consimțământ din partea bunicii care mă bucur că uneori are reacția corectă să apese corect pe verde și nu pe altceva și al cărei număr de telefon vreau să îl și păstrez în viitor ca și număr memorial! Așadar, nu numai că a existat consimțământ, dar contul era așadar deja șters cu mult înainte de intrarea în vigoare a noii legislații europene din 15 Mai 2020! 2) Am scris de am făcut bătături că o viață întreagă numărul ei de telefon a stat și stă exclusiv în telefoane care nu se pot conecta la net, care nu pot sincroniza și care nu beneficiază de funcția de locație! Am spus foarte clar că Facebook doar a trimis un sms text pe telefonul ei rudimentar, am deschis acel sms și am introdus codul creând contul de Facebook de pe desktop! Ce sincronizare să existe între Mozilla unui PC de la alt domiciliu, cel al părinților și "trancanul" bunicii, atunci când am creat contul de Facebook introducând acel cod primit prin simplu sms în rubrica Facebook de sign up deschisă în Mozilla și imediat după crearea contului sistemele au început să îmi arate sugestii? 3) Vechii chiriași, chiar credeți că mai dețin numărul de telefon al bunicii în telefoanele pe care le dețineau acum 10 luni când am creat contul? Bunica nu i-a mai sunat de 15 ani, nici nu îi mai cunoaște și nici ei n-au mai sunat-o vreodată! Acum 15 ani, s-or fi apelat reciproc de pe Nokia 1112, astăzi acei chiriași or fi având IOS și Android iar bunica are tot "trancan"! Cu rudele apărute la sugestii da, bunica vorbește și azi telefonic! 4) Există posibilitatea să existe o înțelegere nu tocmai ortodoxă între companiile de telefonie mobilă și Facebook, nu că ar fi ceva neapărat grav, întreaga comunitate observ însă că apară acerb compania Orange România, când de fapt aceasta este scopul oricăror forumuri și comunități, să facă în așa fel încât un furnizor de diverse servicii să evolueze, să se corecteze, să performeze și să le ofere cea mai bună experiență de pe piață! Mai rămâne să îmi scrie cineva acum că SRI cunoaște deja ceea ce am gândit eu acum 4 minute, atunci când mă șamponam! :)))) Ceea ce am vrut eu de fapt să sugerez încă de la inițierea topicului este ideea că...uneori, anumite informații sunt stocate mult, mult prea mult timp în baza de date a anumitor siteuri, companii, etc!