anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Ce format de fișier de imagine este cel mai bun pentru a face poze cu telefonul?

DanielaH
Moderator

Este posibil ca întrebarea să nu fi apărut niciodată, deoarece pur și simplu ne limităm la deschiderea camerei și utilizarea formatului de fisier de imagine implicit. Dar dacă totuși ne întrebăm care dintre formatele disponibile în prezent este cel mai convenabil atunci când facem fotografii cu telefonul, atunci vorbim despre tipuri de fișiere cum ar fi JPEG sau GIF, sau despre altele care sunt mai puțin cunoscute, cum ar fi DNG sau HEIF.  

Alegerea unuia sau a altuia este foarte importantă, atât în ceea ce privește calitatea pe care o va avea imaginea dar și pentru spațiul pe care fotografia îl va ocupa în memoria telefonului. Haideți să le luăm pe rând.

JPEG (Joint Photographic Experts Group), formatul standard

Este formatul implicit folosit de toate telefoanele mobile și de majoritatea camerelor. A fost introdus în 1986, dar versiunea definitivă a formatului datează din 1994 și este folosită pe milioane de dispozitive. Motivul este că reprezintă un format de imagine care oferă un raport excelent de compresie. Cu alte cuvinte, face posibilă eliminarea informațiilor redundante dintr -o fotografie fără pierderea calității și comprimă foarte mult informațiile necesare pentru stocarea fișierului. 

Pentru a face acest lucru, algoritmii săi compară fiecare pixel al imaginii cu cei din jur și îi elimină pe cei redundanți. De asemenea, este important să știm că de fiecare dată când edităm o imagine JPEG, va avea loc o nouă compresie și informațiile care sunt “aruncate” sunt pierdute. 

DNG (Digital Negativ), formatul brut

Este un format folosit de obicei de profesiononiștii în domeniul fotografiei. El reprezintă un negativ digital și a fost dezvoltat de Adobe  în 2004 căutând să ofere un standard pentru fișiere fotografice de tip brut.

Motivul pentru care se numește fișier „brut” sau RAW este că salvează toate informațiile necomprimate și fără procesare. Acest lucru face ca fișierele să fie considerabil mai mari decât JPEG -urile (de ex 8.5 MB vs 2.04 MB), în schimb păstrează toate posibilitățile de editare ulterioară.

În mod normal o cameră foto sau telefon mobil, atunci când facem o fotografie, colectează toate informațiile de la senzor și o prelucrează aplicând o serie de parametri legați de luminozitate, culoare, focalizare etc. pentru obținerea unei imagini cât mai „finisate”, care este apoi salvată într -un format comprimat la o anumită dimensiune. Prin urmare, dacă alegem să le salvăm în RAW, fotografia rezultată nu va fi probabil la fel de atractivă. În schimb, avem un întreg univers de posibilități pentru a o edita ulterior și a obține cea mai bună imagine, inclusiv o putem salva la dimensiunea sa inițială. 

HEIF (High Efficiency Image File), cel mai nou

Ultimul format este cel mai recent, creat într -o nouă încercare de a înlocui popularul fișier JPEG de această dată de Apple, care îl include în iPhone-urile sale și din acest motiv a obținut un anumit grad de popularitate. Lansat în 2017 împreună cu iOS 11, el reprezintă un format de fișiere de imagine de înaltă eficiență. Acesta a fost dezvoltat de MPEG (Grupul Experts Picture Moving) și poate include imagini, sunet și text. Este formatul preferat pentru fotografiile animate populare cunoscute sub numele de fotografii live pe iPhone.

Care este cel mai bun format de fisier de  imagine pentru a face fotografii?

Întrebarea devine acum evidentă, ce format este mai bun? Pe care aleg să-mi fac fotografiile? Ei bine, totul depinde. Există mai multe aspecte de care trebuie să ținem cont: în primul rând destinația finală pe care o vom oferi fotografiilor noastre.

Dacă le facem ca amatori, cel mult pentru a le împrăștia pe rețelele de socializare, și nu intenționăm să facem printuri mari, formatele comprimate JPEG și HEIF sunt perfecte și ne permit să economisim spațiu.

Dacă avem un telefon care acceptă HEIF, acest format nu este o alegere nepotrivită, mai ales dacă dorim să economisim spațiu. Dar de reținut că este posibil să fim nevoiți să convertim fotografiile în JPEG mai târziu dacă le vom folosi pentru altceva. Din acest motiv, optarea pentru JPEG va fi întotdeauna o idee bună, cu mențiunea că imaginea se va degrada de fiecare dată când o edităm.

Dacă, dimpotrivă, avem „intenții artistice”, fără îndoială cel ales ar trebui să fie DNG (RAW). Este adevărat că va necesita un proces de editare ulterior (si un program de editare care sa suporte formatul RAW, cum ar fi Snapseed sau Adobe Lightroom), dar vom păstra toate informațiile pentru a putea corecta fotografiile în caz că ceva nu a mers bine. De asemenea ar trebui să recurgem la această opțiune dacă vorbim despre realizarea de fotografii în condiții mai mult sau mai puțin dificile (interioare cu lumină scăzută, locuri cu contraste extreme, scene de noapte etc.), deoarece acest lucru ne va permite să îmbunătățim foarte mult fotografia.  

Este clar, fiecare format are avantajele și dezavantajele sale, dar sperăm că ceea ce am expus mai sus ne va putea ajuta să avem mai multe informații și vom putea alege varianta care ni se potrivește cel mai bine atunci când facem fotografii cu telefonul.

DanielaH_0-1680083094149.jpeg

Voi ce tip de format folosiți 🐣?

18 Răspunsuri 18

Miha_Z
#StarMember

#easterhunt: 🐣

RafaHelper
#StarMember

#easterhunt  🐣

Vrajitoarea
Cunoscător

#easterhunt

adrian87n
Cunoscător

JPG.. popular, recunoscut 100% de toate dispozitivele....