la 03-06-2024 07:51 AM
Stimați membri ai Comunității, (probabil) cu toții avem cel puțin un card bancar. De ce avem nevoie de el? Apreciezi ceva anume mai mult la un card bancar, motiv suficient pentru care să ai nevoie de acesta? Și dacă DA, de nu nu un altul? Sau de ce nu ambele?
Mulți dintre noi, în viața de zi cu zi, utilizăm și gestionăm o multitudine de carduri (referindu-mă aici exclusiv la cardurile bancare – Mastercard sau VISA). Adică exclud aici cardurile de fidelitate ale magazinelor. Fie el ”de debit sau de credit”, ”card de salar sau de cumpărături”, ”fizic sau digital”, toate au un scop clar definit: să ne faciliteze procesul de plată (online - pe internet sau offline – la POS) al achizițiilor / cumpărăturilor noastre.
Așadar, pe lângă plățile cash (după caz), ce utilizați mai mult pentru plățile voastre și de ce? Utilizați un card de salar cu anumite facilități? Utilizați pentru cumpărături exclusiv un card de credit (nu debit) cu avantaje suplimentare (sau doar cu posibilitatea de plăți în rate)? Despre ce card este vorba și ce fel de avantaje apreciați mai mult la acesta?
Cardul utilizat de voi oferă anumite reduceri directe, sau reduceri în puncte ce pot fi convertite, sau alte avantaje de tip ”cash-back” (restituirea unui anumit procent din suma cheltuită)? Aveți alte avantaje care contează pentru voi și pentru care utilizați cardul respectiv? Cardul respectiv oferă acces la anumite conversii valutare avantajoase pentru client? Sau oferă acces la anumite servicii extra-bancare?
Idee de final: NU susțin utilizarea unui anumit card, motiv pentru care (pentru început) nici nu recomand un anume card. Dar ceea ce aș vrea să mă conving pe mine (în mod special), de ce aș folosi un card în detrimentul altuia? Ce oferă în plus un anume card sau de ce aș renunța la un altul, care (poate) oferă aceleași servicii? Mulțumesc! 🙂
la 03-06-2024 08:53 AM
Cardul Orange Money oferă 50 puncte tbank you lunar, la primele 50 tranzacții, cu zero taxe de administrare lunar.
Cardul de la UniCredit/ING au oferte cu cash back în ShopSmart/Bazar. În plus, ambele au taxe zero de utilizare lunar, dacă îndeplinești minim 2 condiții, încasarea venitului lunar minim 750 lei/1500 lei și o tranzacție cu cardul. In plus ai acces la toată rețeaua națională de ATM gratis.
Alte variante ar mai fi Revolut și Salt bank pentru conturile in alte monede cu administrare lunar zero.
la 03-06-2024 09:52 AM
Mulțumesc Răzvan. Am observat diferite politici și tocmai de aici și acest topic. Concret, Cardul OM este pentru mine puțin incert acum, datorită procesului cu Alpha - Unicredit.... Despre cei de la Unicredit/ING da, am observat unele detalii despre cash-back, dar la marea majoritate a acestora politica de ”cashback” te condiționează de ”shop” exclusiv doar în anumite magazine.
Cât privește partea cu alte valute, ar fi interesat card inclusiv fizic, iar aici deja ”oferta” diferă muuuult: de la cont gratuit la card digital și taxare anuală destul de mare pentru cardul fizic, alții oferă cardul fizic dar taxează contul (ING). Cei de la Revolut nu sunt ok la conversie valutară. ”Salt” cu cei ”1,8% comision de conversie valutară” din nou nici nu-mi stârnesc curiozitatea. despre plăți interbancare (valută) se pare că sunt și acestea comisionate, chiar și în aceiași valută. Păcat totuși de ei.
la 03-06-2024 09:56 AM
Cardul il folosesc din comoditate, cu el imi platesc facturile online, dar si cumparaturile online sau offline. Cel de la BCR imi ofera niste cashback, dar eu nu prea il folosesc acolo unde au ei oferte, asa ca nu mi se returneaza mare lucru, am vreo 5 lei stransi pana acum. :))) Si mai am unul de credit la Raiffeisen, cu 0% dobanda, pe care il folosesc la plati online, mai ales eMag.
Cu toate astea, eu nu vreau sa se renunte la cash. Trebuie sa fie mereu o alternativa si sa ai un control asupra banilor tai, nu doar sa se plimbe niste cifre intre banca si retailer sau client.
la 03-06-2024 10:15 AM
Mulțumesc @delfinas și DA, am observat această tendință față de cash. De aceea, cel puțin variantele de ”cash back” din RO personal nu îmi surâd: nici banca nu este cea care mi-ar fi ok, dar nici magazinele sau retailer-ii nu sunt dintre cei mai ”agreați” de mine. Iar în aceste situații, parcă mai bine renunț la ”cash back”. Știi care e cel mai bun ”cash-back”? Cel pe care nu-l cheltuiești! 😁
la 03-06-2024 12:50 PM
Cardurile folosite sunt asa:
la 03-06-2024 01:32 PM
Mulțumesc @Pololică. Și eu am testat câteva până când am renunțat, întrucât deja multe încep să ofere cam aceleași facilități, condiționat de îndeplinirea anumitor condiții pentru a nu fi comisionat.
- Într-adevăr, la cei de la BCR și eu le-am făcut cu mână din același motiv, iar de Gheorghe nu eram interesat (prea multe .... sacrificii pentru câteva facilități). Poate de era vreo ... Geta..... 🙂
- Revolut / Monese... cam aceiași poveste, doar că una e made in Lituania, iar alta de britanici.
- Am auzit și de cel ”nescris”, dar am virat înainte să ajung la el 🙂
- Caz general, pentru cele digitale: atât timp cât nu oferă un curs de schimb sub BNR (la cumpărare valută din lei).... e degeaba.
- Ca și card de cumpărături, este suficient unul fără pretenții, care nu mă ”încarcă” prea mult, ba dimpotrivă, îți scoți chiar și taxa anuală de administrare. Nu de alta, dar cardul de salar e la vânat de ”curs valutar” pentru vacanțe și nu numai 🙂
- Și da, cum nu e de pus toate ouăle într-un singur coș, acolo unde e o dobândă mai convenabilă, există și un cont/card/depozit. 🙂
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor