anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

22 septembrie - Ziua mondială fără mașini

DanielaH
Moderator

“World No Car Day” este sărbătorită în fiecare an pe 22 septembrie și are ca scop descurajarea, pe cât posibil, a circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori și, în ultimă instanţă, a transportului în comun.

Studiile arată că gazele de eșapament sunt principala sursă de poluare a marilor orașe care afectează dramatic sănătatea oamenilor și contribuie semnificativ la efectul încălzirii globale. În lume, peste un miliard de oameni inspiră aer foarte poluat, în special cu monoxid de carbon și dioxid de sulf, gaze rezultate și din procesele industriale. 

De ce o zi mondială fără mașini? În primul rând datorită preocupării față de exploatarea resurselor naturale și apoi pentru că utilizarea excesivă a mașinii poate dăuna sănătății. Nu numai că respirăm aer de calitate mai slabă, dar mersul cu mașina ne poate transforma într-o societate mai sedentară decât ne dorim.

 

Iată câteva idei pentru un transport mai efficient:

Suport digital pentru optimizarea rutei

Conducerea mai puținor kilometri este posibilă dacă urmăm instrucțiunile unei aplicații precum Waze sau Google Maps.

Găsiți aici o comparație între cele două din punct de vedere al caracteristicilor și al performanței  În plus, aceste aplicații ne ajută și să evităm blocajele de trafic, accidentele și alte incidente.

Mai mult sport

Știm că mersul pe jos este foarte benefic pentru sănătate. Deasemenea, putem să ne menținem condiția fizică și deplasându-ne cu biciclete, trotinete sau chiar scutere electrice, dacă distanța pe care trebuie s-o parcurgem nu este foarte mare.

Planificarea traseului în avans

Ori de câte ori este posibil, planificarea traseului ne asigură mai multă siguranță în trafic. Mai mult, face mai facilă adaptarea conducerii vehiculelor în așa fel încât emisia de gaze poluante să fie redusă la minimum și face mai vizibile și costurile călătoriei.

Transport comun

Folosirea aceluiași autovehicul de către mai multe persoane este o altă modalitate de a ajunge în aceleași locuri cu mai puține mașini, fie că este vorba de transportul în comun sau de partajarea aceleiași mașini între mai mulți potențiali participanți la traficul cotidian.

Mijloace de transport cu mai puține emisii

Știm că mașinile electrice nu poluează, deci folosindu-le putem contribui la îmbunătățirea calitatea aerului în locurile în care ne deplasăm.

 

Ziua mondială fără mașini a fost și este o ocazie excelentă pentru a continua să ne gândim mai responsabil atât la modul in care putem contribui fiecare dintre noi la protejarea mediului înconjurător, dar și la sănătatea noastră.

Voi ce mijloc de transport ați folosit ieri?

 

DanielaH_0-1695366822955.png

 

Sursa: https://www.europafm.ro/22-septembrie-ziua-mondiala-fara-masini/

 

3 Răspunsuri 3

delfinas
#StarMember
La mine e simplu, folosesc doar transportul in comun. A, si 1.5 km pe jos... 🙂

Neaplicabil
Am mers călare!

Vio73
#StarMember
Din păcate, transportul in comun nu prea mă ajută, dar când pot, mă duc pe jos la serviciu. Poate vom trece în curând la electrice și vorbim mai puțin despre poluare. Mulțumim pentru topic!