anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

15 Ianuarie Ziua Culturii Naționale

FaraUnID
Campion certificat

Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

 

Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege, prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Zi a Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri.

 

Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat această iniţiativă. În expunerea de motive a iniţiatorilor se arată: ''Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional''.

 

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în MO 831 din 13 decembrie 2010.

 

 

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Hegel.

 

A fost activ în societatea ''Junimea'' şi a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902. A murit la 15 iunie 1889 (avea 39 de ani), la Bucureşti, iar la 17 iunie a fost înmormântat la cimitirul Bellu. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.

9 Răspunsuri 9

DanielaH
Moderator
Mulțumim pentru postare! Vin și eu cu unul din citatele mele preferate, tot din Eminescu, și tot despre oameni: "Câţi oameni sunt într-un singur om? Tot atâţia câte stele sunt cuprinse într-o picătură de rouă sub cerul cel limpede al nopţii."

Jay
Campion certificat
Se pot spune atat de multe, Dar, prea putine, ai voie sa spui. Se inghesuie prea multe cuvinte, Si, cum sa le spui nimanui?! Vremurile despre care vorbea, se tot repeta.. Ca si el, si Teodorovicii s-au dus prea devreme..

teacher_
#StarMember
Foarte interesant, și la noi la școală s-a sărbătorit Ziua Culturii Naționale, și mai mulți elevi au prezentat poezii ale marelui Eminescu, referate, s-au generat dezbateri (bineînțeles, online). M-am bucurat să știu că interesul pentru Eminescu (și în general pentru literatură) nu este pierdut.

FLo1
#StarMember
Eu prefer o strofa din GLOSSA: Privitor ca la teatru Tu în lume să te-nchipui: Joace unul şi pe patru, Totuşi tu ghici-vei chipu-i, Şi de plânge, de se ceartă, Tu în colţ petreci în tine Şi-nţelegi din a lor artă Ce e rău şi ce e bine.

Firefly
Cunoscător
Am aflat astazi, la ora de Romana (CLR pentru cunoscatori) a clasei a-I-a ca in anul 2000, an declarat ca ''anul Eminescu'', Comitetul Național Român de Astronomie a denumit un asteroid dupa numele acestuia, Mihai Eminescu.

FaraUnID
Campion certificat
https://www.youtube.com/watch?v=VAUk9SdOHo0

FLo1
#StarMember

O reactualizarea a topicului după 3 ani:

Astăzi,15 ianuarie, e o zi deosebită 
O zi comemorativă, o zi ce e menită
Luceafărului nostru să o dedicăm
Cu vers și poezie să ne ”îmbătăm”.
 
Vă invit pe toți, din cărți sau de pe net,
Citiți-i poezia, fiți mândri de poet
Omagiați-l astfel, prin vers și poezie
Cu toții împreună o-ntreagă Românie.
 

MirceaGeorge
Junior

O zi extrem de importantă pe care ar trebui să o sărbătorim cu patos toți românii. Și ca să răspund și eu cu un citat preferat: 

  1. Stejarul nu creşte pretutindenea; buruienile, în tot locul.

Anonim
Neaplicabil

"Luceafărul" lui Mihai Eminescu, cel mai lung poem de dragoste din lume

Potrivit World Records Academy, "Luceafărul" lui Mihai Eminescu este cel mai lung poem de dragoste. "Poemul poate fi simplu descris (pentru generaţia YouTube de astăzi...) drept o combinaţie între "Pe aripile vântului/ Gone with the Wind" (dramă romantică), "Star Trek" (conţine divertisment SF) şi "Love Story" (poemul este unul dintre cele mai romantice şi se încheie cu o dramă) - toate amestecate, ceea ce înseamnă că este un poem romantic, dar şi unul modern, al mileniului al treilea", notează cei de la WRA.

Romania sărbătorește 174 de ani de la nașterea celui mai mare poet al românilor.