anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Tentativa de frauda cu numarul meu Orange?

Victor6
Junior
Buna ziua,
 
De la începutul lunii Noiembrie pățesc niște lucruri foarte ciudate cu numărul meu de telefon Orange:
 
O persoană e sunată de un numar ce pare a fi al bancii, dar defapt este "spoofing" - pe telefonul persoanei sunate apare la apelant numărul unei instituții bancare, când defapt nu este sunata de acea instituție.
Persoana sunată e anunțată că i s-a aprobat un credit (pentru care nu a aplicat niciodată) și escrocul îi spune că a încercat să o contacteze și pe celălalt număr de telefon, dar nu a răspuns. Persoana sunata spune că nu a făcut nici o cerere și întreabă "care celălalt număr de telefon", moment in care escrocii ii dau numărul meu de telefon. Am fost sunat deja de 6 persoane.
Nu înțeleg de ce și ce au de câștigat din chestia asta.
 
Numărul meu poate fi in vreun fel folosit pentru redirecționări ori ceva costuri ascunse pe care să le suporte cei ce mă sună? Există ceva de genul acesta care ar putea fi folosit să le aducă bani escrocilor? Pentru că altfel chiar nu înțeleg de ce fac chestia asta și dau numărul meu. Nu înțeleg finalitatea, nu are nici o logică.
Adică nu mi-a cerut nimeni bani sau ceva de genul ăsta, deci din nou - nu înțeleg ce au cu numărul meu de telefon.
 
O parte și mai ciudată:
in 20 octombrie am fost sunat de numărul BNR-ului. Mai târziu încercând să aflu ce se întâmplă (dupa ce a inceput sa ma sune lumea), am aflat din articole de presă că si numarul BNR a fost folosit pentru a suna oameni. Erau la telefon 2 moldoveni, au întrebat dacă sunt cutarescu, am zis că nu, și au strigat unul la altul "nu" și au inchis repede. Mă gândesc că are legătură cumva, dar tot nu înțeleg finalitatea.
Ce e de făcut în acest caz? Lumea mă sună nervoasă și mă întreabă de ce "vreau să îi fraudez". Unii înțeleg când le explic ce am aflat până acum, alții nu. Eu le spun că pot să fie siguri că nu banca i-a sunat, și să meargă fizic la banca respectivă.
 
A mai pățit cineva asta? Care e ideea? Poate sunt alții pe aici care știu mai multe decât mine. Nu pot să îmi dau seama de ce ar face cineva asta.
Cei de la Orange au cum să mă ajute în acest caz?
 
Link spre articolul care m-a ajutat să pun lucrurile cap la cap. Se pare ca au trecut de la spoofing-ul BNR la ING si BCR:
 
7 Răspunsuri 7

Vio73
#StarMember

Salutare!

Cel mai probabil, numărul tău a fost înainte de a-l deține la o persoană certată cu legea, care a creat probleme.

După părerea mea, dacă nu ai chestii importante legate de acest număr, poți cere schimbarea lui la Serviciul clienți. Durează câteva minute și costă 10 euro. Așa am făcut și eu cu numărul meu pe care îl folosește tata și pe care îl sunau tot felul de personaje dubioase. De anul trecut de când am schimbat numărul, nu mai sunt probleme.

Succes!

Salut, numarul il am din 2003, de asta nu l-as schimba. E singurul pe care l-am avut timp de 20 de ani.

Am crezut că este mai recent. Am pățit și eu recent cu ceva heckeri care m-au tracasat, dar le-am blocat numerele. În cazul tău, dacă ai numărul de foarte mult timp, nu știu ce să zic, e foarte dubios. Blochezi numerele sau le răspunzi și le spui că te confundă cu altcineva. Bine, eu spun ce aș face eu!

Da, dar e aiurea. Asa am facut la inceput si aproape ca ma certam cu lumea care ma suna, crezand ca ei incearca sa scoata ceva de la mine. Apoi am zis sa aflu totusi ce se intampla si incet incet am aflat. Nu imi place deloc ca numarul meu e asociat dubioseniilor de genul acesta. Si nu inteleg de ce - pentru mine nu are nici o logica ceea ce fac, nu pare ca ar putea castiga ceva din asta.

Așa este, sunt lucruri de neînțeles. Eu am fost sunat aproape 2 luni de zile ( cred că maxim la 2 zile) și mi se spunea că am acțiuni la nu știu cine, eu fiind doar un simplu profesor. Le-am blocat numerele, apoi sunau de pe alte numere, alte persoane ( femei și bărbați alternativ), etc. Erau cu accent cam de Moldova și la mine. Așa că nu prea ai ce face, decât să reziști eroic. Și la tv au dat destule exemple cu campanii din astea de fishing.

Da, cam asa e. Si pe mine m-au sunat tot felul de oameni de-a lungul anilor si nu am inteles niciodata cum se petrec "greselile" acestea. Dar sunt curios daca si alte persoane patesc la fel in acest caz, pentru ca pare mai important - e ciudat ca pot face sa apara ce vor ei la "apelant".

arsradu
#StarMember & March's Problem Solver

Salut,

Ca si in cazul altor tentative de frauda, indiferent de tipul ei, problema nu se rezolva (decat temporar) prin schimbarea numarului de telefon.

Solutia, din punctul meu de vedere, trebuie sa vina din partea institutiilor competente. Ingrijorator e ca incep sa apara din ce in ce mai multe astfel de minuni. 

Client Orange