anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

UE ar putea obliga producătorii să permită eliminarea aplicațiilor preinstalate pe telefoane

FaraUnID
Campion certificat

Un proiect de lege realizat în UE ar putea obliga producătorii de smartphone-uri și PC-uri să le permită utilizatorilor să elimine aplicațiile care vin preinstalate pe dispozitive.

 

Nu există, deocamdată, prea multe detalii despre Digital Services Act. Știm că legea propune această schimbare pe „platformele mari”, potrivit Financial Times.

 

Nu știm nici care sunt aplicațiile vizate de lege. De exemplu, partenerii care folosesc versiunea de Android dezvoltată de Google sunt obligați să instaleze pe dispozitive un set de aplicații oferite de gigantul serviciilor online. Nu toți producătorii sunt mulțumiți de acestea, de aceea de multe ori smartphone-urile vin cu două aplicații care fac același lucru, una de la marca respectivă și alta de la Google. Exemple sunt aplicațiile de tip galerie foto și clienții de e-mail.

 

UE vrea să limiteze și cantitatea de date colectate

 

Multe smartphone-uri vin și cu aplicații instalate de operatorii telecom care le oferă. Legea ar putea permite și eliminarea acestora.

 

Dacă va fi adoptată, Digital Services Act va obliga companiile mari să partajeze datele colectate cu competitorii mai mici „implicați în aceleași activități comerciale”. Mai mult, va limita cantitatea de date colectată.

Legea ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul acestui an.

 

Sursa - https://www.go4it.ro/content/aplicatii/ue-ar-putea-obliga...

 

Masura UE vizeaza aplicatiile de tip Bloatware, adica acele aplicaţii software instalate de producători odată cu sistemul de operare dar care nu sunt esentiale in functionarea OS-ului. Spre exemplu pe telefoanele customizate de operatori, exemple de bloatwware pot fi: Orange Cloud, Fotbal Info, Orange TV Go, etc.

 

Foatre buna si extrem de bine venita aceasta masura! In acest fel utilizatorul va avea posibilitatea sa castige ceva spatiu de stocare si sa aiba un sistem de operare dublat de o interfata ceva mai aerisita.

7 Răspunsuri 7

Jay
Campion certificat
Un lucru bun.. chiar am incercat sa dezinstalez niste aplicatii si n-am putut.. ma tot anunta telefonul pe care-l aveam, A3, ca nu mai am spatiu si trebuie sa mai sterg cateva ceva..

FaraUnID
Campion certificat
Acele aplicatii de tip bloatware se pot dezinstala si acum, fara o directiva UE in acest sens, doar ca utilizatorul are nevoie de acces root in telefon. Daca faci root, foarte multe aplicatii nu vor mai functiona, deoarece vad telefonul ca fiind unul vulnerabil.

FLo1
#StarMember
@Jay: Cel putin nu permite update-uri la acele aplicatii. Aplicatiile implicite, de felul lor, nu ocupa spatiu exagerat. Aceasta daca ne raportam la spatiul ocupat. Daca ne "deranjeaza" prezenta lor, atunci asta e altceva. Daca ar fi o problema atat de grava (cea a spatiului ocupat pe memoria interna a telefonului) atunci nu ar mai exista smart-uri cu 4, 8 sau 16 GB. Si totusi inca exista. Scopul lor este pentru a "pescui" utilizatori incepatori, care ulterior sa-si doreasca un "next level". Altfel clientul nu s-ar deranja din confortul initial. Totul este de fapt... marketing. Atat de simplu....

FaraUnID
Campion certificat
La o prima strigare: - Orange Cloud 53 MB (conform info Google Play) - Orange TV Go cca 50 MB (pe telefonul meu) - Orange Film 7,8 MB (conform info Google Play) - Orange Games 13 MB (conform info Google Play) - Orange Fotbal Info 7 MB (conform info Google Play) - Orange Travel 8.8 MB (conform info Google Play) Valorie exprimate reprezinta dimensiunea kit-ului (apk) de instalare. Pe langa acestea adaugati spatiul ocupat de aceste aplicatii in memoria tampon, care in cazul aplicatiilor extrem complexe si care stocheaza informatia pe terminal si nu pe serverele dezvoltatorului, acesta poate ajunge pe la 500 MB sau chiar mai mult. La acestea mai adaugati bloatware-ul Google si cel al producatorului terminalului si o sa vedeti ca ciferle nu mai sunt chiar atat de nesemnificative.

mihai_13
Maestru
un lucru foarte bun - eu personal am "executat" root la toate telefoanele pe care le-am avut din 2002 incoace. - astfel am scapat de aplicatii nedorite si mai ales de reclame pe aplicatii 🙂

Vio73
#StarMember
Chiar era necesar să se întâmple așa ceva! De multe ori aceste aplicații ocupă spațiu inutil și sunt fără rost. Dacă se upgradează la un anumit timp, spațiul lor devine din ce în ce mai mare și tot așa. E bine să aibă fiecare posibilitatea să-și aleagă ce aplicații dorește pe propriul telefon! E adevărat însă și faptul că, în ultimul timp, telefoanele de acest fel au devenit din ce în ce mai rare.

Ascary
Campion certificat
Pe mine nu ma deranjeaza aplicatiile preinstalate. Era o problema inainte cand spatiul de stocare si memoria RAM era mica,acum insa cand stocarea a devenit similara cu a unui laptop,RAM-ul la fel,nici de root nu mai am nevoie,plus ca si customizarea se face destul de usor ne mai fiind nevoie nici de acesta. Telefonul e plin cu toate balariile si tot nu depasesc 3-400 GB din cei un Tb de stocare iar RAM oricat de intens e folosit nu sare mai mult de jumatate din total. Cat despre colectarea de date,asta-i chiar ultima mea problema,mai degraba sunt interesat de gaura din ozon :)))