anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Romania recunoaste în mod oficial: China și Huawei nu pot participa la licitația pentru 5G

FaraUnID
Campion certificat

Intr-un interviu exclusiv pentru Europa Liberă, Ludovic Orban a recunoscut în mod oficial faptul că România nu va face un parteneriat cu China pentru dezvoltarea viitoarei tehnologii 5G.

 

https://romania.europalibera.org/embed/player/0/30923223....

 

Europa Liberă: Licitația pentru licența 5G a fost amânată pentru 2021. Ce șanse sunt să se desfășoare anul viitor?

Ludovic Orban: „​Avem un proiect de lege care este aproape gata, așteptăm un nou Parlament, nu avem încredere că actualul Parlament poate să adopte proiectul de lege. Va stabili câteva reguli legate de licitația 5G, proiectul de lege ține cont de Memorandumul care a fost convenit cu SUA și care ne oferă garanții că în urma licitației cu 5G poate să fie selectată o firmă care să nu ne creeze probleme de siguranță națională sau care să nu ne afecteze diferite domenii de activitate."

Europa Liberă: China poate să fie un partener în condițiile în care avertismentele din SUA și din UE în privința regimului de la Beijing sunt din ce în ce mai apăsate?

Ludovic Orban: „​În privința 5G, nu. Se știe foarte clar."

Europa Liberă: Excludeți?

Ludovic Orban: „​Da."

Europa Liberă: Este exclus cu Huawei?

Ludovic Orban: „​Da, dar se știe foarte clar. Legea în sine consfințește prevederile din Memorandum și nu pot să spun 100% că o să fie exclusă, că acum depinde cine vine la licitație. Din punctul nostru de vedere, nu respectă condițiile care vor fi stabilite prin lege."

Europa Liberă: Licitația o să fie în 2021?

Ludovic Orban: „​Așa ne-am propus ca obiectiv."

 

Reactia Ambasadei Chinei din Romania dupa declaratia premierului Ludovic Orban:

"Ne opunem ferm abuzului conceptului de <<securitate națională>>, în absența unei baze de fapt și a unor dovezi concludente, încălcându-se regulile pieței și principiul concurenței loiale, în scopul excluderii anumitelor companii din anumite țări și se blochează artificial cooperarea științifică și tehnologică."

9 Răspunsuri 9

ClaudiuP_1
Explorator entuziast
China deja e in discutii intense privind HUAWI si 5G pe piata Europeana, mai ales cu restrictiile impuse in europa de est privind Huawei (si Polonia pune Huawei la colt si Huawei va reactiona). Huawei va face ceva valuri privind dreptul la accesul pe piata libera din UE cu care ne laudam atat si va fi interesant de urmarit. Apropo, ce ONT-uri folosim la Orange, Telekom, RDS pe firbra? Huawei cumva =)) ?!

FaraUnID
Campion certificat
Telefoane, tablete, modem-uri, routere, ONT, laptop-uri, monitoare, etc sunt echipamente finale aka terminale in cadrul unei retele. Aceasta masura (interdictie), vizeaza echipamentele care intra in CORE, adica in inima, creierul si coloana vertebrala dintr-o retea.

teacher_
#StarMember
Părerea mea este că oricum datele se duc. Dacă nu la chinezi prin Huawei, in America prin Google și aplicațiile conexe.. tot una este. Doar că asupra chinezilor planează niste acuzații, in timp ce pe americani nu are nimeni tupeu să-i acuze. 🙂

FaraUnID
Campion certificat
Daca ne raportam la date, problema trebuie privita din alt unghi: "Ceilalti" (Nokia, Ericsson, Alcatel sau ce o sa aleaga providerii) sunt partenerii americanilor. In baza acestor parteneriate, cel putin la nivel teoretic, americanii pot avea acces la datele pe care "partenerii" le colecteaza. In ultimii ani China si implicit Huawei si ZTE au ajuns la o cota de piata uriasa pe partea de echipamente de retea (echipamente de tip CORE), toate datele pe care au pus mana sunt stocate in China, iar americanii nu au acces la ele. Pe aceste considerente americanii percep China si companiile chinezesti ca un real pericol si incearca sa-i stopeze. Pentru ca in ziua de astazi, informatia inseamna putere, iar cine detine datele controleaza discursul.

Vio73
#StarMember
Din păcate, era previzibil acest fapt, pentru că în ultima vreme s-a tot vorbit despre acest lucru în mai multe state europene, nu numai la noi. Mă gândesc la faptul că alegerea unui nou președinte american poate însemna în viitor un alt gen de relații bilaterale chinezo-americane, iar asta va schimba optica și despre operatorii de telecomunicații chinezi. Dar vom vedea ce va fi! Oricum, faptul că Huawei nu poate participa la construirea rețelelor 5g din România este un mare dezavantaj tehnologic și financiar pentru noi!

Ascary
Campion certificat
Poate ca Joe Biden va duce o politica mai relaxanta ,poate ca se v-or normaliza relatiile cu China...poate...poate

delfinas
#StarMember
Si ce echipamente vor folosi? Stiam ca Huawei e principalul furnizor de echipamente de retea 5G...

ClaudiuP_1
Explorator entuziast
@delfinas , au găsit în depozitele Romtelecom niste antene și sistem cu lămpi in stare de conservare "nou nouțe " din '60 "Nine companies sell 5G radio hardware and 5G systems for carriers: Altiostar, Cisco Systems, Datang Telecom/Fiberhome, Ericsson, Huawei, Nokia, Qualcomm, Samsung, and ZTE." - https://en.m.wikipedia.org/wiki/5G , nu e doar HUAWEI in joc , sper sa nu greșesc dar prin Romania și Ericsson a livrat ceva echipamente pt Telecom in trecut

FaraUnID
Campion certificat
@delfinas Cel mai probabil vor merge pe echipamente Nokia sau Ericsson.