anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Posibil sa ramana 3 operatori mobili

Pololică
#StarMember

Salutare,

Discutand cu colegii (la masa de pranz) legat schimbarea de aparatura in firma (sunt legatura cu furnizorul de servicii mobile), am dat de o stire legata de Telekom (stiu, avem in comunitate discutii mai calduroase ca vremea de afara): se zvoneste ca Vodafone ar cumpara divizia mobila Telekom.

La momentul achizitiei UPC, in Romania nu s-a vorbit prea mult, chiar daca in Elvetia Vodafone deja ii cumparase.

Cu totii stim ca Telekom s-a vrut vandut (pe bucati sau cu totul), dar, sa ramana doar 3 operatori, fara operatori virtuali care sa se mai joace de-a concurenta, nu stiu cat de benefic va fi pentru serviciile oferite.

Facand o mica retrospectiva, as pune cateva informatii (mai mult sau mai putin istorice):

  • primul operator venit in Romania a fost Telefonica in 1992, devenit dupa 2000 Zapp
  • Connex (Vodafone) si Dialog (Orange) au inceput in 1997-1998
  • Cosmorom (Cosmote/Telekom) prin 2000
  • Digi isi deschide antenele prin 2007-2008

Prima iesire a fost a celor de la Zapp, cedand licentele pentru frecvente celor de la Cosmote in 2009.

Fiecare retea si-a facut un loc unui public mai mult sau mai putin specific:

  • Zapp pentru business
  • Cosmote pentru tineret
  • Vodafone pentru tineret si adulti
  • Orange pentru tineret si adulti mai activi (sponsorizeaza multe festivaluri de muzica)
  • Digi sunt pentru cei cu buget redus

Fiecare isi are hibele, dar sunt curios care va fi strategia, in special ca informatia a fost deja aruncata (ca Vodafone intentioneaza sa cumpere, nu ca Telekom este la vanzare. Se stie ca si Digi au fost interesati).

Ma astept sa fie ceva frictiuni (in special pe partea clientilor), asa cum, inca, se intampla si cu clientii "Romtelecom" in vederea integrarii sistemelor intr-unul singur.

42 Răspunsuri 42

BlackWolf
Senior certificat

Salut! Este posibila achiziția și sunt și plusuri și minusuri. O sa își extindă și o sa își îmbunătățească acoperirea, deoarece sunt foarte multe zone în tara unde merge doar Telekom-ul, iar apoi vor fi probabil urmați și de Orange care își va monta antene pe stâlpul lor, fiind in ransharing. Își vor mari considerabil numărul de abonați, dar pericolul este ca în momentul în care vor fuziona rețelele s-ar putea sa congestioneze rețeaua la fel cum a făcut și Orange cu Telekom-ul fix. Aici trebuie sa își calculeze bine impactul, sa își adapteze rețeaua din timp, sa facă lucrurile cu cap și calculat, nu cum a făcut Orange, au cumpărat fără sa gândească prea mult, au bulit rețeaua, au pierdut mulți clienți și nu au făcut nimic încă în privința asta. Apoi și-au dat seama ca au luat o teapa mai mare ca ei și au cerut din bani înapoi. Nu asa se fac treburile. Și încă un plus pentru ei și minus pentru noi va fi eliminarea unui concurent de pe piața, care nu e deloc un lucru bun. O sa vedem ce va fi, dar speram sa fie bine... 

Mamtematic, numarul de operatori (care au antene proprii) scade cu 25%, chiar daca ne referim doar la un singur operator.

Legat de antene: la asta ma gandeam si eu, ca antenele vor fi preluate de Vodafone si se vor extinde asa cum au facut cu antenele Zapp. Ar fi de urmarit ce se va intampla si cum vor trata abordarea. La UPC cred ca a fost mai simplu: s-au schimbat niste prize la routere, restul infrastructurii ramanand pe loc (asta ca explicatie minimala).

Corect, asa este. Totuși eu nu îmi doresc ca Telekom-ul sa fie achiziționat de Vodafone, prefer sa fie achiziționat de o alta companie mare de telefonie mobila din lume și sa vina pe piața noastră, de exemplu Verizon, O2...etc, alții, nu Vodafone, Orange sau Digi, ceva ce nu e deja la noi. Dacă eliminam concurenți de pe piața nu avem decât de pierdut cu toții, trebuie evitat monopolul. Dacă nu era Vodafone la noi da, era foarte bine sa fi achiziționat Telekom-ul, dar cum este deja, nu e bine deloc...

vladut12am
Cunoscător certificat

Din punctul meu de vedere, foarte slabe șanse ca Telekom să fie cumpărat de un alt operator în afară de Vodafone, pentru că nu își dorește nimeni mocăciuni de abonamente cu acea limită celebră de 1,5 Mbps pentru streaming video și acea glumă de 5G care nu este altceva decât n1 DSS, folosindu-se de 4G 2100.

Până acum, oferta de vânzare (care există de ceva timp) a infrastructurii mobile a companiei Telekom nu i-a atras pe absolut nimeni din afară.

Așadar, foarte puțin probabil să intre pe piața din România un jucător extern.

Asa este, ai dreptate, dar totuși nici de cineva de la noi nu ar trebui cumpărat. Vom avea cu toții de pierdut, va rămâne totul doar în spatele celor de la Digi sa ii tina în frâu cu preturile pe Orange și Vodafone. Concurenta va fi prea slaba nu e bine deloc pentru noi. Și Telekom a făcut treaba bunisoara cu acel nelimitat la 5 euro. De exemplu eu cred ca datorita acelui nelimitat au fost stimulati și Orange și Vodafone sa facă abonamente asemănătoare la preturi mai ok. Încă sper ca Telekom-ul sa nu fie cumpărat de nimeni care este deja la noi...

vladut12am
Cunoscător certificat

Te înțeleg perfect, @BlackWolf.

Unde-s mai mulți concurența crește, iar scumpirile nu sporesc!

Să sperăm că totul se va termina cu bine și că noi, clienții, nu vom avea de suferit ca urmare a acestei schimbări radicale.

Corect! Nu trebuie sa existe monopol, ca e grav și trebuie sa fie cât mai mulți jucători pe piața. Uită-te de exemplu pe piața plăcilor video unde nVidia are monopol și face regulile și sunt urmați de AMD care nu prea le poate face fata, iar acum au intrat și Intel timid pe piața asta. Preturile sunt exagerate, mult mai mult decât valorează în realitate. Sunt prea putini jucători pe piață. O porcărie asemănătoare se poate întâmpla și la noi în cazul asta. Este foarte toxica achiziția Telekom de către cineva de la noi, trebuie neapărat evitat monopolul...

Nu stiu daca a fost cu intentie, dar Verizon i-a avut ca actionari pe cei de la Vodafone (firma mama, evident) intre 2000 si 2013.

Sper ca oricine va achizitiona Telekom sa-i puna pe picioare.

Ahh, era un exemplu. Nu cred ca a fost rentabil Verizon-ul pentru Vodafone și au scăpat de ei. Asa sper și eu, ca Telekom-ul sa fie achiziționat de cineva din exterior și sa o repună pe picioare...

vladut12am
Cunoscător certificat

Pe de o parte, era de așteptat ca Telekom Mobile (fostul Cosmote) să fie cumpărat de Vodafone, pentru că cei roșii sunt cei mai dependenți de Huawei dintre toți operatorii din România.

Telekom este 100% pe Ericsson de mult timp și poate fi cea mai ieftină soluție pentru Vodafone de a scăpa încetul cu încetul de chinezi, colaborarea cu un alt vendor autorizat la noi pentru tehnologia 5G fiind mai costisitoare.

Oricum, Telekom o duce din ce în ce mai rău pe an ce trece la numărul de clienți.

Între timp, a venit cu 5G prin n1 DSS în mai multe orașe din țară, în schimbul opririi 3G.

Uite și link: https://gadget.ro/vodafone-romania-ar-fi-interesata-sa-cumpere-telekom-romania-mobile-communications...

Ericsson sau nu, antenele tot trebuie schimbate la un moment dat. Vedem daca zvonurile vor deveni realitate sau va fi doar un balon pentru umflarea pretului.

Bun, sa zicem ca Vodafone cumpara Telekom-ul, dar cu ce ii ajuta asta atat de mult in inlocuirea antenelor Huawei cu Ericsson? Este foarte putin probabil ca Vodafone sa renunte la stalpii proprii si sa ramana pe stalpi de la Telekom sau sa ia antenele vechi Ericsson de pe stalpii Telekom pe care ii desfiinteaza si sa ii puna pe stalpii lor in locul celor de la Huawei. Si vis-a-vis de 5G, Telekom nu are nici licenta nici antene 5G. In cel mai bun caz vor pastra stalpii si antenele de la Telekom in locurile unde ei nu prea au acoperire. Nu stiu, dar eu nu vad cu ce ii ajuta asa de mult chestia asta cu tipul de antene pe cei de la Vodafone...

Au ei în interes, doar nu vor să îi cumpere degeaba. Sincer, din punctul meu de vedere, e chiar treaba lor și discutăm pur teoretic, mai ales că e posibil să nu se aprobe la nivelul C.E.

BlackWolf
Senior certificat

Corect, si ar fi bine ca sa nu le aprobe C.E. miscarea asta, nu trebuie eliminata concurenta de pe piata, ca nu e bine. Daca Vodafone la nivelul lor, numarul 2 mondial cu 469.7 milioane de utilizatori dupa China Mobile cu 851.2 milioane de utilizatori, pe locul 3 fiind Airtel cu 348.1 milioane de utilizatori, au ajuns sa se bazeze pe infrastructura Telekom si mizeriile lor de antene folosite inseamna ca au ajuns rau de tot si sunt jalniciCred ca totusi interesul lor este extinderea retelei unde nu are acoperire decat Telekom-ul, eliminarea concurentei de pe piata si monopolul, nu neaparat infrastructura si echipamentele amarate ale alora de la Telekom. Vodafone cred ca totusi poate mai mult de atat. Daca Vodafone ia Telekom-ul va fi noul lider din Romania, va fi peste Orange ca numar de clienti si va avea monopol, asta cred ca e adevaratul interes. Orange are 36% din piata de telefonie mobila, Oroc 3%, Vodafone 28.9%, Telekom 12.1% si Digi 19.4%...