anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Oboseala digitală în contextul de telemuncă

MihaelaC
Community Manager
Community Manager

Salut tuturor,

Am observat cu toții că în perioada pandemiei comportamentul nostru digital s-a schimbat destul de mult, iar prezența noastră în online s-a intensificat semnificativ. Acum folosim servicii online pe care înainte le utilizam mult mai puțin (sau chiar deloc), de exemplu apelurile video cu familia și prietenii, conferințele pe Zoom sau Teams cu colegii de la muncă, școala online, cumpărăturile online și chiar serviciile medicale online. De exemplu, eu am avut câteva programări pe Teams pentru interpretarea rezultatelor, ca să nu mai merg în clinică.

 

Conform unui studiu efectuat recent de EY România în contextul muncii de acasă, 44% dintre respondenţi au declarat că nevoile lor în materie de conectivitate la Internet au crescut.  În același timp, 47% spun că oboseala digitală îi determină să ia mai des pauze de la utilizarea dispozitivelor, iar 41% dintre români chiar se tem că Internetul le afectează sănătatea.

 

Noi lucrăm de mai bine de un an de acasă și am observat pe pielea noastră această schimbare. Nevoia de a fi mereu conectat a crescut și, în aceeași măsură, și numărul de ore petrecute în fața ecranelor. Încercăm să urmăm sfaturile pe care le-am împărtășit împreună aici pentru a ne proteja de lumina albastră a ecranelor.

 

Pe parcursul zilei încercăm să ne luăm pauze mai des și să facem puțină mișcare prin casă și seara ideal în aer liber. Însă recunosc că mie nu totul timpul îmi iese, înainte îmi era mai ușor să am planificate activități după muncă, acum tind să rămân în casă aproape în fiecare seară și doar în weekend să planific anumite lucruri.

 

Voi cum v-ați schimbat comportamentul digital în ultimul an? Petreceți mai mult timp pe Internet și, în general, în fața ecranelor? Vă simțiți mai obosiți și aveți nevoie de mai multe pauze în timpul zilei?

9 Răspunsuri 9

Vio73
#StarMember
Mi s-a părut mult mai obositoare munca prin intermediul internetului decât cea realizată efectiv la locul de muncă, atât pentru mine, cât și pentru ceilalți. Plus că am avut o serie întreagă de probleme cu vederea! Am încercat și cu pauze mai lungi, dar tot rău a fost. Bine că temporar am scăpat!

teacher_
#StarMember
Din păcate și eu sunt unul dintr cei care și-au petrecut mare parte a zilei in fata calculatorului, dar am incercat sa alternez cu perioade de plimbare sau alergare. Simțeam la un moment dat oboseala, dar erau momente destul de rare.

Miha_Z
#StarMember
La mine nu s-a schimbat nimic, eu petrec cam acelasi timp in fata ecranelor si pe Internet. In perioada de pandemie eu am mers la job, n-am avut varianta de a lucra de acasa. Cu toate ca mi-ar fi placut si aceasta experienta.

delfinas
#StarMember
Avand in vedere ca eu am fost la munca 90-95% din timp, obiceiurile nu s-au schimbat. Ce a fost bine in telemunca era ca nu trebuia sa-mi fac jobul intr-un orar anume, asa ca nu trebuia sa ma mai trezesc cu noaptea in cap, ci lucram noaptea si adormeam cand ar fi trebuit sa ma trezesc sa merg la munca, Asa e bioritmul meu, pasare de noapte. :))

TheSpecialist
Maestru
Sincer sa fiu , pandemia asta pt familia mea a adus numai lucruri bune . Da , suna ciudat, dar anul trecut am stat 2 luni jumătate acasă cu fiul meu, iar el a fost super incantat ca în sfârșit suntem acasă amândoi și ca putem face o sumedenie de lucruri împreună. Apoi , după lock-down am mers la cabinet după program normal. Profesia ne-a garantat o oarecare libertate de mișcare prin oraș, și sincer am profitat de câteva ori de lucrul asta . În plus , viata la casa + curte estompează mult din efectele restricțiilor impuse , 90% din timpul cât am purtat masca , a fost la cabinet , unde oricum făceam asta de mai bine de 13 ani , asa ca pt noi nu a fost o diferență prea mare . In rest , anul trecut au fost și concedii , vor fi și anul asta, cu siguranță. In fata ecranelor nu am stat substantial mai mult , internet doar sporadic cât sa comandam câte ceva, și asta mai mult anul trecut. Anul asta , prin forța lucrurilor, am fost mult pe drumuri, iar puținul timp liber l-am valorificat cu familia.

FLo1
#StarMember
Cand jobul e de natura "prezentei obligatorii" , adica nu doar povesti si hartii scanate, atunci nimic nu se schimbă. Deci mai greu, mai fara iesiri in teren, ci doar in birou, dar la locul de munca, nu acasa.

Anonim
Neaplicabil
Nici eu nu am avut parte de telemuncă, jobul meu fiind unul activ, mă întâlnesc cu oameni în fiecare zi. Sunt convins că e foarte greu și extrem de obositor la un moment dat să lucrezi doar de acasă. Încet dar sigur se pare că vom reveni la normal. Sper!

Anca07
#StarMember
Da, oboseala foarte mare, si da si eu uit sa ma mai ridic de la birou. Lucrul de acasa iti ofera confort si uiti ca e ora la care trebuie sa inchizi laptopul pentru ca s-a terminat programul, si mereu ma trezesc ca mai stau putin peste program. Drept urmare, mi-am facut un plan, pe care il urmez zilnic, 10-15min pauza la 1h de stat pe scaun, si laptop inchis la final de program. M-am obisnuit sa lucrez de acasa si va fi putin cam greu cand va trebui sa revenim la birouri, insa ne vom aduce aminte cum era si va fi totul ok. Weekend fain sa aveti!

MihaelaC
Community Manager
Community Manager

@Vio73 da, înțeleg perfect, eu mai folosesc uneori ochelari cu protecție pentru calculator.

 

@teacher_ sportul este cel mai bun în astfel de situații, bravo!

 

@Miha Z @delfinas @FLo_1 @cocolosh este bine că din acest punct de vedere nu s-a schimbat nimic. Chiar dacă de drumul până / de la birou nu îmi este dor, îmi lipsește rutina pe care o aveam și îmi lipsesc colegii.

 

@The Special List mă bucur că ați avut parte de mai multe momente în familie. Cred că cei mai fericiți au fost copilașii în perioada aceasta, dacă părinții au putut lucra de acasă. Nepoțelul meu a fost extrem de încântat să stea cu părinții toată ziua.

 

@Anca07 da, așa am reușit și eu să limitez orele de muncă. Într-un fel abia aștept să ne întoarcem la birou, dar așa cum am zis drumul va fi o provocare :))