anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Copiii și tehnologia în zilele noastre

DanielaH
Moderator

Am citit recent un studiu interesant efectuat de Starcom România în care a fost analizată relaţia dintre copiii din zilele noastre şi tehnologie. Studiul și-a propus să ofere informaţii despre abilităţile digitale ale copiilor din mediul urban, tipurile de jocuri preferate, principalele activităţi online şi cele mai accesate aplicaţii.

 

S-a constatat că opt din zece copii iau contact cu un smartphone în primii trei ani de viaţă, iar 80% dintre ei cunosc şi folosesc mult mai bine decât părinţii lor telefoanele inteligente.

În timp ce categoria de vârstă 0 - 3 ani intră în contact cu smartphone-ul cel mai des, prin intermediul părinţilor, s-a observat că posesia şi utilizarea tabletelor creşte o dată cu intrarea acestora la grădiniţă, iar din gimnaziu încep să utilizeze laptopurile sau computerele personale.

 

Printre cele mai utilizate aplicaţii, în rândul copiilor cu vârsta între 4 şi 18 ani, se numără Youtube, Whatsapp, Facebook şi TikTok. Cea mai accesată aplicaţie este Youtube, principala activitate pe Internet fiind aceea de a urmări video-uri online. 

Specialiştii Starcom au observat că, după vârsta de 11 ani, copiii încep să utilizeze în mai mare măsură reţelele de socializare, Facebook şi Instagram.

 

În urma interviurilor efectuate a reieșit că principalele activități realizate de copiii de toate vârstele pe Internet sunt jocurile și video-urile online. În rândul copiilor cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, prioritățile sunt legate de comunicare, de a fi conectați cu prietenii/ colegii și  căutarea de informații utile pentru școală.

 

Sursa: https://www.forbes.ro/studiu-starcom-romania-pana-la-varsta-de-18-ani-copiii-ajung-sa-cunoasca-si-sa...

 

Voi ce părere aveți despre acest studiu? Copiii din familia voastră cum utilizează tehnologia? Care sunt aplicațiile pe care le folosesc cel mai des și cum îi ajută Internetul în activitățile școlare?

 

Aș fi curioasă să știu dacă în ziua de astăzi copiii mai citesc  « Cireșarii » :). Pentru mine a fost una din cărțile preferate în copilărie.

 

26 Răspunsuri 26

Jay
Campion certificat
Eu am 2 nepotele care au luat contact de mici cu tehnologia.. din ce am observat, in general, nu prea mai citesc copii in perioada asta.. decat cu forta, toul este sa aiba cine sa-i oblige.. :) Prefererata mea, cred ca a fost Winnetou :D.. cred.. desi mi-au placut si Amintirile.. si Povestile Nemuritoare.. si Cei 3 muschetari.. Ma opresc, ca sigur mai gasesc.. :)) LE: Ciresarii n-am citit..

MihaelaC
Community Manager
Community Manager
Da, chiar foarte interesant și totuși era de așteptat că vârsta de la care copiii intră în contact cu tehnologia este din ce în ce mai mică. Nepoțelul meu are 5 ani și au încercat să nu îi dea tableta sau telefon în primii 3 ani, de anul trecut a început să butoneze. Între timp tableta este preferata lui, se uită la desene pe YouTube, are niște jocuri instalate care îi plac mult și în această perioadă are și lecții de engleză. Mai folosește Messenger și ne sună cu video, adoră filtrele din aplicație 🙂

FLo1
#StarMember
"Nu stiu altii cum sunt...", dar eu preferam o carte tiparita. Chiar si acum o prefer decat sa derulez paginile pe un ecran. Dar revenind, sunt dezamagit sa constat elevi de gimnaziu destul de eficienti pe platforma de invatare online cand sunt pe smartphone, dar cu indiferenta crescuta pentru invatare in momentul primirii unei tablete. Concluzie: tehnologia daca nu este folosita productiv, va transforma fiinta umana in ceva ce nu pot scrie aici.

Razvan
#StarMember
Nepoțica și nepoțelul de pe la vreun an, se joacă pe telefon/tabletă, le place să asculte muzică pe YouTube.

Vrajitoarea
Cunoscător
Eu cred ca totul tine de echilibru si ca trebuie acces si la tehnologie. Si da, mai citesc copiii din ziua de azi, desi probabil nu le vor placea unele povesti care ne-au impresionat pe noi cand eram mici. Dar altele ii vor captiva si nu le vor lasa din maini pana nu le termina. Si bineinteles ca unii vor citi mai cu drag, in timp ce altii doar obligati, dar sa fim seriosi, nici pe vremuri nu erau toti incantati ca trebuie sa citeasca. In plus, unele sunt chiar greu de citit fiind pline de regionalisme si arhaisme, cu care ei nu au avut contact la bunici ca si generatiile anterioare. Si da, chiar cred ca pana la 18 ani ajung sa stapaneasca mai bine decat parintii dispozitivele electronice, sau chiar inainte de aceasta varsta, fiind invatati de mici cu ele. Nu poti compara generatia care pana la liceu sau facultate nu a avut acces la calculator sau internet cu generatia de azi, care de mici au avut acces la acestea, chiar inainte sa invete sa scrie si sa citeasca. De fapt, daca ii puneti langa bunici, o sa vedeti ca de multe ori cei mici ii invata cum sa utilizeze anumite setari. Parca totul e mult mai intuitiv pentru ei. Tehnologia aduce mari avantaje, dar trebuie sa vedem si dezavantajele si sa nu ajungem sa ne acapareze cu totul pe noi sau pe cei mici. Sunt atat de multe de vazut si facut, incat acel echilibru de care vorbeam poate fi foarte greu de obtinut, dar trebuie sa incercam.

imch
Cunoscător certificat
Eu incep sa am sentimente ambivalente vis-a-vis de acest subiect. Am fost convinsa ca expunerea copiilor la tehnologie este extrem de nociva pentru dezvoltarea lor. Le-am limitat aceesul (stabilind ce pot si ce nu pot face la diverse varste, necumparandu-le echipamente decat cand am considerat ca este cazul - nu, in nici un caz la 3, 5, 6 ani!) si uite ca m-a izbit realitatea peste ochisori acum, cu pandemia asta. In ultimele luni, doar folosind tehnologia puteau ramane in contact cu scoala, familia largita, prietenii. Acum am ajuns sa consider tehnologia necesara, inclusiv pentru copii. Da, in principal se joaca si se uita la fel de fel de filmulete, dar printre filmulete am descoperit si chestii legate de Univers si planeta noastra, asa ca nu e totul chiar rau. Mi se pare esential sa stie cum sa foloseasca un telefon sau o tableta pentru socializare, trebuie sa stie regulile de baza de comportament intr-o videoconferinta... Sunt elemente care vor face parte din viata lor mult mai mult decat au facut parte dintr-a noastra, drept pentru care ei trebuie sa se joace altfel decat ne-am jucat noi, sa aiba parte de alte experiente. ASTA mi se pare infricosator, prin prisma faptului ca mi se pare extrem de greu de ales ce e mai bine. Iar studiile alea care zic ca e alba sau neagra mi se pare ca vorbesc cu prea multa siguranta despre un lucru pe care nu au avut timp sa il masoare cum se cuvine. A, cat despre citit, avem o regula: nu pun mana pe telefon/tableta decat daca au citit o ora (in zilele cu scoala doar 45 minute). Nu le place, dar n-au incotro, nu e negociabil. Cruel to be kind... (sunt inca prea mici pentru Ciresarii, dar literatura pentru copii din zilele astea este FOARTE diferita de literatura pentru copii din zilele noastre, ma astept sa nu le placa Ciresarii..)

FaraUnID
Campion certificat
Nu stiu altii cum sunt dar..... I Spy With My Eye « Cireșarii » https://comunitate.orange.ro/questions/2356075-badge-ul-lunii-ciresar-ne-provoaca-la-explorare Desi s-a incercat o diversiune eleganta, "Instinctul meu de fată mare nu ma-nşeală" (n.b. Exotic - Un Sarut). Sa vedeti caruta de comentarii dupa mine, din parte vanatorilor de recompense si a celor care sunt de profesie participanti la concursuri! 😄

DanielaH
Moderator
@imch, corect. Nici mie nu mi-au mai fost așa de dragi Cireșarii când i-am recitit acum câțiva ani cu băiatul meu. Apropos de studiu, el a fost realizat pe un eșantion de 300 de părinți, cu vârste peste 18 ani, din mediul urban, utilizatori de internet.

imch
Cunoscător certificat
Si sa nu uitam ca tehnologie nu inseamna numai telefon si tableta. Copiilor mei le place sa interactioneze cu Google home. Sunt mai puturosi, asa, si le place sa stinga si sa aprinda lumina sau sa-si puna muzica. Sunt incantati cand pot sa ii spuna lui google sa le faca mai cald in camera... Genul acesta de interactiune va fi din ce in ce mai frecvent. O fi bine, o fi rau? Nu stiu. Dar cu siguranta si la locurile de munca din viitor va fi nevoie sa ai astfel de competente (la unele) drept pentru care....

TheSpecialist
Maestru
Vrând, nevrând, pandemia asta a adus copii în fata calculatoarelor/laptopurilor. Din păcate nu pe toți, mulți rămânând în urma cu materia școală din lipsa de dispozitive pt conectare la internet sau chair din lipsa de internet. Îmi place sa cred ca fiul meu a fost la timpul potrivit și locul potrivit. A conștientizat foarte bine ca tehnologia e foarte utila pt a învața, pt a se "vedea" cu prietenii și colegii. În rest dacă e de joaca Play Station - ul își face treaba, dar cu măsură și deocamdată vad ca ne înțelegem, nu abuzam. În rest, ocazional mai scăpa la YouTube, dar il las pt ca vad ca ii place sa caute tot felul de lucruri interesante. Din fericire, încă ii place sa zburde, sa bata mingea și sa citească. P. S. "Cireșarii" nu mi-a plăcut, nu știu de ce. But nice touch, though! 🙂

imch
Cunoscător certificat
@The Special List - ia uite cine a pus la treaba Playstation-ul :-). Pe mine nu ma deranjeaza ca in ultimele luni au lucrat exclusiv online (iar ai mei au facut scoala serioasa, cate 4-5 ore/zi incepand de la mijlocul lunii martie - inclusiv azi au avut ore de la 10 la 14.30). Scoala asta le-a aratat ca mai exista si laptopuri, nu doar telefoane, iar copiii mei s-au pliat atat de rapid pe noua lor realitate, incat am invatat cateva smecherii legate de Zoom de la ei . Invata fantastic de repede!

TheSpecialist
Maestru
Faptul ca au făcut ore online, e un lucru foarte bun. Ar fi fost culmea cu atâta tehnologie sa trebuiasca sa repete anul școlar sau sa meargă la școală în iulie, august. Iar treaba cu învățatul de la ei, da e pe bune, au o capacitate de absorbție a informației și tehnologiei extraordinara.

Razvan
#StarMember
Nici nu am auzit de povestea Cireșarii 😄

teacher_
#StarMember
Copiii finilor noștri au fost obișnuiți cam de la 3 ani cu telefoanele, in sensul că mama lor le punea desene pe telefon ca să nu mai fie agitați. Partea proasta e că probabil vor trebui sa poarte ochelari cat de curând... Am citit 2 din cele 5 volume ale Cireșarilor lui Constantin Chiriță, pe restul nu le-am găsit (încă). Eu va recomand și filmul 🙂