anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

ANCOM si licitatia 5G: Când partenerul strategic îți spune lucruri legate de securitate, e bine să ții cont de ele

FaraUnID
Campion certificat

Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a făcut un nou apel pentru transpunerea în legislație a memorandumului dintre SUA și România 5G https://comunitate.orange.ro/questions/2136318-memorandumul-5g-semnat-romania-sua-desecretizat cu privire la tehnologia 5G. El a adăugat că doar acest lucru mai lipsește pentru ca licitația să aibă loc.

„Instituția pe care o conduc e pregătită din vara anului trecut, dar nu suntem doar noi actori în licitația 5G. S-a semnat un memorandum între guvernele României și SUA, care e foarte binevenit pentru că la fel de importantă ca implementarea este și securitatea. Doar că trebuie să-l și aplicăm, înseamnă transpunere în legislație, de către Guvern sau Parlament”, a spus Sorin Grindeanu.

 

Președintele ANCOM a adăugat că „memorandumul nu ține cont de lege”. „Am avut diverse întâlniri cu guvernele, explicându-le, suntem blocați pentru că încă nu s-a transpus acest memorandum în lege, iar eu ca președinte nu-mi permit să fac licitație pe spectru, atâta timp cât există un memorandum”, a completat el.

 

„Noi, România, suntem foarte bine din punctul de vedere al pieței telecom, aici compania mamă a avut un rol determinant și în scăderea prețurilor. Dacă nu suntem primii la raportul calitate-preț, suntem pe 2-3 în lume. N-aș vrea să pierdem această poziție pe care o avem”, a completat președintele ANCOM.

 

El a atras atenția că „este extrem de important să avem asigurată partea de securitate cibernetică” și a făcut un nou apel pentru transpunerea în lege a memorandumului din parteneriatul strategic cu SUA.

 

„Cât ne aflăm în niște alianțe, e normal ca această componentă de securitate să fie importantă, când partenerul strategic îți spune niște lucruri legate de securitate, e bine să ții cont de ele”, a subliniat președintele ANCOM.

„Îmi doresc ca până la finalul anului să ținem această licitație”, a mai spus el.

 

Întrebat dacă în țara noastră există pericolul incendierii turnurilor de telefonie, Sorin Grindeanu a spus că „e un grup activ, cel de care spuneați, am încercat să participăm la toate dezbaterile publice unde am fost solicitați, când noi am avut dezbateri publice i-am primit, pentru a încerca să explicăm despre ce e vorba. Lucrăm acum și la acest proiect legat de campania de informare, e singura armă pe care cred că putem să o avem”.

 

Sursa - https://www.digi24.ro/stiri/economie/companii/ancom-despr...

 

Pe scurt, trebuie sa ne punem fustita, ciorapi cu dantela, sutien push-up si adoptam pozitia capra!

7 Răspunsuri 7

imch
Cunoscător certificat
5G-ul o sa genereze intotdeauna intrebari si controverse... Iar parerile vor fi mereu impartite :-). Acum, cu fustita nu am probleme, dar restul...

FaraUnID
Campion certificat
La noi, gratie lui Trump, este cu bataie lunga catre Huawei si participarea acestuia la constructia infrastructurii 5G.

imch
Cunoscător certificat
Categoric, asta este una din valentele acestor "frecusuri". Desi parca tu postasesi faptul ca acum companiile americane au unda verde sa colaboreze cu Huawei. Acum poate se deblocheaza si acest aspect al memorandumului si se poate merge mai departe. Oricum, eu zic sa ne pregatim cu ceva popcorn.

Jay
Campion certificat
Definitia tarii noastre, mereu prinsi la mijloc si ciufuliti la final.. 🙂

FaraUnID
Campion certificat
Companiile americane da, doar ca noi suntem Romania - adepta principiului "capul plecat sabia nu-l taie" si al atitudinii de sluga.

Vio73
#StarMember
România a transmis către Bruxelles principalele măsuri strategice și tehnice privind securitatea rețelelor 5G în acord cu recomandările la nivelul UE https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-24161247-securitate-retele-5G-masuri-strategice-romania-comisia-europeana-UE-China-Huawei.htm

FaraUnID
Campion certificat
Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM, a declarat, marţi, la conferinţa ”Ziua Comunicaţiilor” “Demersurile noastre de a oferi cei 350 MHz suplimentari de spectru au fost implicit amânate pe fondul lipsei unei Hotărâri de Guvern de stabilire a preţurilor minime de pornire a licitaţiei şi a calendarului plăţilor la Trezoreria statului, precum şi a lipsei unui document de clarificare şi transpunere a Memorandumului guvernamental privind securitatea reţelelor 5G, pentru ca operatorii să aibă predictibilitate şi să poată face planuri de investiţii pe termen lung, pe toată perioada licenţelor. La un calcul matematic, pe calendar, chiar şi în scenariul cel mai optimist în acest moment, acela în care până săptămâna viitoare avem publicate în Monitorul Oficial cele două acte normative, succesiunea etapelor legale obligatorii face, în momentul de faţă, IMPOSIBILA ACORDAREA LICENTELOR 5G PANA LA FINALUL ACESTUI AN.” Articol complet - https://financialintelligence.ro/lovin-ancom-acordarea-licentelor-5g-in-romania-este-imposibila-pana-la-finalul-acestui-an/ In momentul in care o sa ajunge in punctul in care putem afirma ca avem acoperire 5G in proportie de 100% in mediul urban, chinezii vor avea 6G si cel mai probabil vor lucra la implementarea 7G.