anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

ANCOM: Licitatia 5G ar putea aduce peste 3,6 miliarde de lei la bugetul de stat

FaraUnID
Campion certificat

In cadrul unui workshop in care ANCOM a dat publicitatii rezultatele unui studiu conform caruia doar 15% dintre romanii respondenti cred in conspiratiile 5G https://comunitate.orange.ro/questions/2615529-studiu-ancom-stiu-stiu-cetatenii-radiatiile-electroma... , Eduard Lovin, vicepreşedintele ANCOM a declarat ca incasările la bugetul de stat rezultate din vânzarea întregului spectru de frecvenţe 5G ar putea depăşi lejer 3,6 miliarde de lei (720 milioane de euro), calculat la un preţ total de pornire de 2,5 miliarde de lei, cum este specificat în proiectul Legii bugetului pe anul 2021.

 

"Ca să vă demonstrez beneficiile tehnologiei 5G pentru aportul la bunăstarea unei economii, aţi văzut în proiectul Legii bugetului de stat pe 2021 că 2,5 miliarde de lei, adică peste 510 milioane de euro (0,3% din PIB), vor fi din valorificarea licenţelor aşa-zis 5G, de fapt suma preţurilor de pornire ale licitaţiei ANCOM.

 

Dacă va fi organizată licitaţia de frecvenţe, conform prevederilor noului Cod al Comunicaţiilor, directivă aflată acum în transpunere naţională, ar putea genera alte 210 milioane de euro (aproximativ un miliard de lei), cu plata peste circa trei ani, pentru drepturi care încep din 2026 în banda de frecvenţe pentru Europa.

 

Astfel, dacă la licitaţia organizată conform noii Directive s-ar vinde tot spectrul la preţul de pornire, încasările ar putea depăşi lejer 720 de milioane de euro (3,6 miliarde de lei).

 

De fapt, Codul ar permite aprobarea de licenţe pe perioade un pic mai lungi pentru o armonizare la nivelul întregii Uniuni Europene. Pe construcţia consultată în 2019, anterior demersului de transpunere a Codului Comunicaţiilor, suma preţurilor de pornire era aproximativ de 580 de milioane de euro şi acestea sunt cifre legate strict de licitaţia 5G. Toate taxele de licenţă merg la bugetul de stat. Nu rămâne niciun leu la ANCOM", a spus Lovin, citat de Agerpres.

 

Conform statisticii ANCOM, la momentul actual, în România există 768 de staţii de bază 5G, iar serviciile comerciale de acest tip sunt disponibile în 34 de localităţi, dintre care în zece mari municipii: Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Sibiu, Constanţa, Oradea, Craiova şi Ploieşti.

 

Sursa - https://www.agerpres.ro/economic-intern/2021/02/24/lovin-...

 

Mai bine ar trece la fapte ca de povesti, workshop-uri, conferinte de presa si comunitate de PR suntem satui.

2 Răspunsuri 2

Razvan
#StarMember
Posibil ca licitația să aibă loc, doar după ce se va lămuri problema cu Huawei, dacă vor lua o felie sau nu din cașcaval, odată cu implementarea tehnologiei 5G.

FaraUnID
Campion certificat
Orban, in perioada in care a fost premier si a fost abordat pe aceasta tema, a spus-o destul de clar "Fara Huawei, lucrurile acestea se stiu deja"