anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Adaugare profil IMS pentru telefoanele Google Pixel

product_red
Junior entuziast

@DanielaH ,

Procedura ce trebuie urmata de operator (Orange) pentru a putea deveni certificat si inregistrat cu IMS valid pe lista dispozitivelor Google Pixel este descrisa pe larg aici: https://source.android.com/docs/core/connect/update

1. Se creeaza (daca nu exista deja) cont google cu email corporate @orange.ro, din partea unui reprezentant Orange. Aceasta procedura NU poate fi facuta de catre un utilizator obisnuit, trebuie sa provina din partea operatorului

2. Se pregateste mediul de clonare AOSP prin git, instructiuni aici: https://source.android.com/docs/core/connect/update#local-environment

3. Se merge pe siteul https://issuetracker.google.com/ (fiind logat cu contul google corporate) si click pe "Create issue" > Component > Android Public Tracker > Framework > APN update (pentru inregistrarea IMS) si CarrierConfig update (pentru activare VOLTE/ VOWIFI/ 5G)

* Sintaxa pentru APN (https://source.android.com/docs/core/connect/update#apn-update2) trebuie adaugata oricum, chiar daca exista in codul sursa AOSP si se modifica din etc/apns-full-conf.xml avand ca sintaxa demonstrativa:


<apn carrier="CarrierXYZ"
mcc="123"
mnc="123"
apn="carrierxyz"
type="default,supl,mms,ims,cbs"
mmsc="http://mms.carrierxyz.com"
mmsproxy="0.0.0.0"
mmsport="80"
bearer_bitmask="4|5|6|7|8|12"
/>

* Sintaxa pentru CarrierConfig (assets/carrier_config_.xml), am sa folosesc un exemplu de la Vodafone din alta tara:
https://android.googlesource.com/platform/packages/apps/CarrierConfig/+/master/assets/carrier_config...

Neaparat trebuie introduse campurile:

<boolean name="display_hd_audio_property_bool" value="true"/>
<boolean name="show_4g_for_lte_data_icon_bool" value="true"/>
<boolean name="carrier_volte_available_bool" value="true"/>
<boolean name="carrier_supports_ss_over_ut_bool" value="true"/>
<boolean name="vendor_hide_volte_settng_ui" value="false" />
<boolean name="hide_lte_plus_data_icon_bool" value="false" />

4. Se face commit la modificarile mentionate la pasu 3, conform https://source.android.com/docs/core/connect/update#submit-changes cu notele de commit conform https://source.android.com/docs/core/connect/update#commit-message si se noteaza/copiaza Change-ID.

5. Se solicita review-ul final catre Google conform https://source.android.com/docs/core/connect/update#request-a-review si in paralel se face mentiunea pe https://issuetracker.google.com/ cu "issue"-ul deja creat si Change ID-ul mentionat la pasul 4. Este important de mentionat ca trebuie actualizate atat apns-full-conf.xml cat si carrier_config_carrierid_1011_Orange.xml pentru a putea fi recunoscut profilul Orange Romania.


Aveti aici si cateva exemple de operatori din alte tari care au urmat aceeasi procedura enumerata mai sus, deci daca exista dorinta si disponibilitate se poate:

https://issuetracker.google.com/issues/244387264
https://issuetracker.google.com/issues/244405293
https://issuetracker.google.com/issues/239082750


Asadar, ii rog pe cei de la Orange si/sau pe @DanielaH sa transmita catre responsabilii din dept. tehnic acest mesaj/tutorial si sa revina catre noi odata ce exista noutati.

Multumesc!

21 Răspunsuri 21

Pololică
#StarMember

Procedura se implementeaza in momentul cererii catre Google/Aphabet. Poate unii sunt mai tehnici si stiu pasii (cu detalierea), dar si mai multi clienti ar dori ca Google sa vand oficial in Romania telefoanele proprii.

Plus ca totul implica si niste costuri, si nu cred ca e cineva dispus sa le plateasca daca nu are clientela indeajuns de multa cat sa acopere costurile.

NB: Google ar trebui sa trimita mai intai niste terminale pentru probe, la care se adauga un contract de parteneriat, etc. Sunt mai multe in spate. De obicei asa se intampla, nu le cumpara operatorul (poate ai vazut pe la youtuberi cand fac prezentari/review la telefoane: au pe spate un autocolant cu "not for sale" si, de obicei, anunta ca sunt primite pentru testare sau sunt cumparate). Dar, daca sunt in perioada de precomanda (sau in ziua lansarii), terminalele (telefoanele) respective nu sunt cumparate, ci puse la dispozitie).

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver

Intr-adevar, cu toate ca informatiile sunt foarte utile (multumim!), ma indoiesc ca problema e ca cineva de la Orange nu ar sti procedura. Cred ca problema e in alta parte. Si avand in vedere lipsa de transparenta in sensul asta...ramanem cu presupusul. 🙂

Client Orange

DanielaH
Moderator

@product_red mulțumim pentru postare! O vom transmite și colegilor de la departamentul tehnic.

Ceva actualizari? Sa stiu daca mai reinoiesc abonamentul, nu de alta :))

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver

Parerea mea e ca s-ar putea sa mai dureze. Din punctul meu de vedere, cele doua nu ar trebui sa fie legate una de alta. Deci, daca vrei sa-ti reinnoiesti abonamentul, go for it. Dar nu-ti baza decizia pe suportul pentru serviciile astea. E doar o sugestie, binenteles.

Cu toate astea, avem un topic aici care sa te ajute cu activarea acelor servicii. Din pacate, e nevoie de root. Dar binenteles, odata ce vom avea suport oficial, nu va mai fi nevoie de niciun fel de root. Deci...daca vrei, ca solutie alternativa, arunca o privire peste topic-ul de mai sus.

Client Orange

Anonim
Neaplicabil

Foarte frumos explicat in acest mesaj, apreciez ca ti-ai facut timp pentru asta si sper sa ia masuri cineva ca sa implementeze setarile astea pentru ca nu e nimic complicat. Trebuie doar cateva minute de interes.

Nu cred ca se pune problema cat dureaza pentru un programator sa inglobeze in actualizarea trimisa catre Google, ci modul cum se vor intelege in introducerea lor in telefoane. Trebuie ambele parti sa aiba vointa.

Caz concret: am un Huawei Nova 8i (din ala fara GMS). In Romania este compatibil cu VoLTE si apel WiFi (verificat la Orange (de unde l-am cumparat), Vodafone (numarul de servici) si Digi (numarul soacrei). Toate abonamente). Am pus fiecare cartela in aparat si cele doua servicii sunt functionale (VoLTE si VoWiFi). Am incercat la mai multi operatori americani (si la MVO si la MVNO), pe baza IMEI, sa vad daca este compatibil (nu prea sunt dispus sa le cumpar cartelele. Cer cam mult doar pentru testarea celor doua servicii). Are sens sa scriu raspunsul? Si da, telefonul are Banda 4 (1700MHz) pentru 4G necesara functionarii (disponibila la toti operatorii americani, deci nu ar fi o problema).

Pana cand Google nu doreste colaborarea si pe piata din Romania, doar putem pistona operatorii, dar cred ca o s-o cam facem degeaba.

Ca offtopic: in firma suntem 5 persoane (1 angajat si 4 sefi). Ghici in ce limba se tin cele 4 telefoane ale sefilor... Engleza. Sunt singurul care isi tine telefoanele in limba romana (atat cel personal, cat si cel de firma). Ar trebui sa-ti dea de gadit de ce sunt intarzieri in implementarea unor ... functii pe telefoane (care sunt deja create). Nu mai spun ca localizarea telefonului nu este Romania (toti au IPhone) pentru a beneficia de serviciile de strainezia.

Nu extrapolez, dar ma intreb cati utilizatori de telefoane din Romania isi pun telefonul pe Romania si cati il pun pe alte tari. Motivele sunt diverse, dar raspunsul (producatorilor) este unul singur: de ce sa ofer cand nu am cui?

Si apropos de Pixel: apare generatia a 7-a. In Romania de ce nu intra oficial? Ar fi mai multi utilizatori daca ar ajunge la operatori, nu doar in magazine. Emag, de exemplu, are de la Pixel 3 la Pixel 6 si preturile nu sunt chiar asa ofertante, in conditiile in are Pixel 3 cred ca ramane fara Android 13 si e un telefon de 4 ani. Daca ar fi la operatori, sunt convins ca le-ar creste cota de piata (am prieteni care imi spun ca ar renunta la Samsung (din cauza ca au mult bloatwere) si ar trece la Pixel, dar nu au serviciile pentru care discutam acum, iar de Huawei nu prea se incumeta sa se bage intrucat sunt dependenti de Google, la care se adauga si faptul ca se complac ca nu prea se intereseaza ce merge si ce nu si ce alternative au).

Ceva raspuns avem de la marea portocale? Sau cam ii comoda lenea sa nu taca nimica?

Nefiind utilizator de Pixel, răspunsul doar îl aștept. Sunt foarte curios când îl vom primi. 

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver

Recomand continuarea conversatiei aici.

Problemele cu Pixel-urile in Romania sunt multiple. De la faptul ca hardware-ul nu e comercializat oficial in Romania, pana la faptul ca softul are nevoie de update pentru a activa suportul pentru anumite servicii. Pana atunci, daca vrei neaparat serviciile astea pe un Pixel, singura varianta ramane root. Exista deja un tutorial in Comunitate pentru doritori.

Client Orange

Heavyd
Explorator

Sau o solutie este sa faca orange ticketul cu cererea in issue tracker...

Dar din cat se piate observa orange are interes de a incasa bani si nu o intereseaza satisfactia clientului

Ai fi uimit sa vezi ca Orange nu sunt singurii... 

Heavyd
Explorator

Clar ca nu numa Orange!

Dar cum is client de a lor am tot dreptul sa arunc cu noroi catre Orange datorita rea vointei ca deja de ani de zile nu fac nimica.

Duma cu nu se vinde = 0 support este un mit! Sunt o gramad de tari unde nu se vinde si au support, vezi Austria!

Dar francezii nu cunosc zicala Clientul nostru stapanul nostru 😉

Raporteaza-te la ce servicii (si cand) sunt disponibile in Austria (sau oricare alta tara Schengen) si cand au fost disponibile la noi.

Mai ofer cateva exemple:

  • cati din anturajul tau (eventual, cati din cei pe care ii intalnesti) au telefoanele in limba romana, respectiv localizare pentru Romania? La mine in firma raportul este 1 la ...6 (deci, procentul este de 16.67%). Acelasi raport privind numarul de telefoane Android raportat la IPhone (16.67%)
  • sunt client Huawei (folosesc unul fara GMS), si, din pacate, HiCar ("Android Auto" al celor de la Huawei) nu este disponibil in Romania. Si vanzarile sunt... cu mult mai bune decat Pixel (si nu ma refer la cele cu Google produse pana in 2019, ci de cele produse mai proaspete, dupa 2020). N-am inteles de ce nu-l ofera.

Totusi, ca un client al operatorilor mobili din Romania:

  • cumpar un telefon care sa-mi ofere serviciile necesare utilizarii acelui telefon (VoLTE si VoWiFi sunt disponibile pe Huawei HMS, dar nu si pe Pixel [telefonul de casa al Google]).
  • verific compatibilitatea telefonului cu retelele din Romania (daca as cumpara un IPhone din SUA, sau un Samsung din Coreea de Sud, ar functiona perfect in Romania. Poate nu ar accepta VoLTE (la Samsung), dar as avea acces la 5G). De ce as da banii pe un produs care ar fi castrat din fabrica (la Huawei inteleg ca ...[as intra in politica americana si, in mare parte, nu sunt de acord cu ea], dar inteleg ca poate folosi DOAR anumite componente), dar la Pixel nu (chiar nu are niciun fel de restrictie)? Sa-ti spun ca Digi mai are aproximativ 20% din 3G? Restul sunt pe 4G si 2G. Se doreste eliminarea 2G si 3G... Am pus o intrebare (aici in comunitate) cand vom avea VoLTE in roaming (ATT din SUA sunt singurii care accepta, nu si T-Mobile sau Verizon). De ce trebuie asteptat pana cand nu mai au la ce sa se lege ca sa implementeze?

Deci nu tin cu Orange, dar nici cu Google (Alphabet) nu mi-e rusine. Sunt de acord cu tine ca ar trebui o cooperare intre operator si producator, dar, cum nici unul, nici altul nu sunt firme de caritate, din pacate clientii au de suferit (de ambele parti).