anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Regulamentul European 389/2018, act normativ de completare a Directivei 2366/2015

FaraUnID
Campion certificat
Incepand cu 14 septembrie 2019, vor intra in vigoare prevederile Regulamentului European 389/2018, act normativ de completare a Directivei Europene 2366/2015 privind Serviciile de Plata.
Ce se schimba in utilizarea Internet si Mobile Banking?
1. Autentificarea se va face EXCLUSIV folosind numele de utilizator si codul unic generat de aplicatia eToken (IDentitity) / dispozitiv Token
2. Semnarea urmatoarelor tipuri de tranzactii va necesita folosirea aplicatiei eToken (IDentitiy)/ dispozitiv Token:
- Plati de utilitati
- Plati de taxe si impozite
- Setare initiala Direct Debit
Ce se schimba in cazul plăților contactless?
Introducerea codului PIN se VA SOLICITA ocazional si pentru cumparaturi mai mici de 100 RON, daca ai efectuat tranzactii consecutive in valoare cumulata de peste 150 EUR, echivalent in lei, fara introducerea codului PIN in prealabil.
Ce se schimba in cazul platilor online?
Pentru platile online, daca valoarea tranzactiei este sub 30 EUR, echivalentul in lei, este posibil sa NU se solicite parola 3D Secure.
Daca valoarea cumulata a tranzactiilor efectuate anterior, fara parola 3D Secure, depaseste echivalentul in lei a 100 EUR, va fi necesara introducerea parolei 3D Secure.
Așteptăm reacția oficiala a companiei despre modul în care vor fi afectați posesorii de carduri Orange!
14 Răspunsuri 14

Romeo_
Senior certificat
FaraUnID,Multumim pt informatie!

teacher_
#StarMember
Am văzut și eu reglementările, este o idee foarte buna, va reduce efectele furturilor. Sunt puțin exagerate măsurile la prima vedere, dar părerea mea este că sunt bune. Până la urmă, siguranta cetățenilor primează.

Laura_cio
Senior
Informații utile. Mulțumim încă o data!

Jay
Campion certificat
Eu nu am card Orange, dar, ceea ce folosesc, momentan, cam asa functioneaza.. adică destul de greu sa apara probleme.. pentru plăți cu cardul pe net imi trimite sms pe telefon cu un cod pe care trebuie să-l folosesc pentru a se efectua plata.. iar, la plăți din cont, trebuie să urmez mai mulți pasi.. poate durează mai mult, dar, prefer o siguranță cât mai mare posibil.. macar nu stau la cozile băncilor.. super economie de timp și nervi..

FaraUnID
Campion certificat
@Jay Știu ca asa funcționează. Toate cardurile Visa și Master sunt înrolate în sistemul 3D Secure. Lucrurile se modifica puțin. După cum ai lecturat deja, este posibil ca la plățile contactless mai mici de 100 lei la POS esa trebuiască introdus codul PIN, iar pentru plăti online mai mici de 30 euro (echivalentul în lei) nu mai este necesar acel cod 3D Secure de confirmare primit prin SMS. Ideea este ca Orange trebuia să-și notifice anticipat, conform contractului, clienții Orange Money cu privire la aceste modificări. Plus ca mai rame e și problema autentificării în aplicatie exclusiv cu Username + eToken.

Razvan
#StarMember
As fi pus o limita mai mica la plata contactless sau pin la fiecare tranzacție. E o măsură bună, pentru plățile prin 3D secure. Am primit mail de la ING și Credit Europe Bank, cu privire la implementarea noilor masuri.

Vio73
#StarMember
Informațiile sunt destul de utile. Chiar este important să se mai facă și câte o verificare la plățile contacless mai mici de 100 de lei.

eda2k
Cunoscător
Salut, Banca pe care o folosesc are o aplicație Android ce ține loc de token, iar autentificarea se poate face prin amprentă.. Orange nu este o entitate bancară, așadar nu știu dacă i se vor aplica aceste reglementări. Probabil în cel mai scurt timp Orange va emite o înștiințare legată de aceste aspecte. Succes !

DanielaH
Moderator
@FaraUnID, mulțumim pentru subiectul propus. Vom reveni în cursul zilei de astăzi cu un răspuns oficial.

FaraUnID
Campion certificat
Ca și completare la ce am spus în deschiderea topicului. Regulamentul European isi propune sa ofere clientilor o gama larga de servicii si de prestatori de servicii. Pe scurt, POȚI OFERII ACCES LA CONTURILE TALE unei alte entități fin-tech sau o alta banca (Tert PSP), iar banca ta ii va permite accesul la datele din conturile tale ca tu sa poti beneficia de serviciile de mai jos: 1. Servicii de informații despre cont – vei putea vizualiza soldul si tranzactiile din contul tau prin intermediul aplicatiei oferite de o alta companie fin-tech/alta banca, fara a mai fi nevoit sa te autentifici in Internet si Mobile Banking-ul oferit de banca ta. Pentru autentificare vei folosi user-ul si codul generat de aplicatia eToken/dispozitivul Token. 2. Servicii de initiere a platii - vei putea plati direct din contul tau prin intermediul aplicatiei oferite de un Tert PSP, fara a mai fi nevoit sa te autentifici in Internet si Mobile Banking. Pentru autorizarea platii vei folosi user-ul si codul generat de aplicatia eToken/dispozitivul Token. 3. Confirmarea disponibilitatii fondurilor - iti poti da acordul ca un anumit Tert PSP sa verifice disponibilitatea in contul tau a unei anumite sume in vederea initierii unei tranzactii cu cardul emis de acel Tert PSP. Acest acord este valabil atat timp cat il permiti. Pentru siguranta conturilor tale, inainte de a folosi datele tale de autentificare in Internet si Mobile Banking pentru a accesa serviciile oferite de o alta companie fin-tech/alta banca, este bine sa te asiguri ca este autorizat/inregistrat.

DanielaH
Moderator

Regulamentul 389/2018 specifică, referitor la autentificarea în și autorizarea tranzacțiilor initiate prin aplicații de tip Internet si mobile banking, ca aceste operațiuni se bazează pe două sau mai multe elemente care sunt incluse în categoria cunoștințelor, a posesiei și a inerenței și au ca rezultat generarea unui cod de autentificare/ autorizare care poate fi folosit o singură dată si care, în cazul plătilor, trebuie să depindă de valoarea plății și beneficiarul acesteia.

 

Implicit, deși una dintre soluții pentru a utiliza o aplicație de tip mobile banking este utilizarea unei aplicații te tip etoken sau a unui token fizic, aceasta nu este unica soluție. Aplicația mobilă Orange Money utilizează deja două elemente, și anume fie inerența, fie cunostința împreuna cu posesia, fară a fi necesară instalarea unei aplicații adiționale pentru a asigura conformitatea cu prevederile regulamentului 389/2018.

 

In cazul plăților efectuate pe Internet cu cardul, Orange Money va continua sa aplice standardul 3D Secure, utilizând codul transmis prin SMS pentru autorizarea tranzacțiilor, pentru toate tranzacțiile pentru care comercianții solicită aplicarea acestui tip de autorizare. La o dată ulterioară, autorizarea tranzacțiilor se va face doar prin intermediul aplicației mobile Orange Money.

 

În cazul plăților cu cardul contactless fără introducerea codului PIN, Orange Money va aplica recomandările schemelor de carduri și prevederea regulamentului, urmând să se solicite codul PIN dupa tranzacții cumulate fără PIN în valoare de RON 500.

Vio73
#StarMember
Mulțumim de precizări!

Ascary
Campion certificat
Ce ochi fac casierii din magazine când cumpăr de 3 milioane ,plătesc cu telefonul și după ce îmi zic sa introduc codul PIN, le spun că la Orange Money nu-i nevoie de așa ceva :))

teacher_
#StarMember
O sa îmi iau și eu telefon prin NFC, chiar vreau sa îmi ușurez toate plățile. E mult mai lejer cu Orange Money, fara comision la orice retragere, și la mine se uită toți la cardul de la Orange.