anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Recomandare pentru CARD în EURO necesar plăților la POS în străinătate

FLo1
#StarMember
Am analizat și încă tot mai am anumite dileme în privința unui card în altă valută decât LEU (de exemplu EURO) pentru a fi utilizat la plăți la POS în străinătate.
Nu contează numele furnizorului, importante sunt AVANTAJELE și mai ales LIPSA comisioanelor. Nu interesează atât de mult un IBAN (cont) cât mai ales un CARD (dacă e posibil chiar și fizic, nu doar digital) care să aibă ca monedă de bază EURO (deci nu LEU).

Constatări: Pentru operațiuni cu valută (alta decât LEU), deși există în România posibilitatea de a face operațiuni între conturi IBAN fără a fi comisionat, când vine vorba despre CARD atașat unui cont (fie el chiar și digital, nu fizic), furnizorii solicită atât taxă de mentenanță anuală, dar și anumite alte comisioane. La majoritatea primești ”scutiri” doar la depunere (alimentare) și cam atât. La mulți dintre ei chiar și ”shopping-ul” (plăți la POS) în moneda proprie (EURO) este comisionată. Despre retrageri de la ATM nu mai pomenesc: comisioane fără număr.
Rugăminte: Cunoașteți posibilitatea de a face plăți cu card DIRECT ÎN EURO (exclud din discuție cardul în LEI la plăți în EURO), la un cost de administrare anuală și COMISION ZERO. Conversia LEU<>EURO nu este favorabilă.

Am analizat variante precum un Revolut sau Monese, dar nu sunt convins de rentabilitatea acestora (anumite posibile taxe, inutile personal pentru câteva plăți ocazionale pe an). Dacă mi-au scăpat anumite aspecte, vă rog să le punctați voi.
1 Soluţie acceptată‚

Chris_t
Explorator
Alimentare cont la ghiseu de catre titular mocca. Alimentare card la ATM mocca. Alimentare la ghiseu de tert vreo 5 sau 10 euro cred. Interogare sold e si ala vreo 2-3 euro probabil, dar ai BT Pay, pentru ce sa interoghezi la ATM. Contul cred ca e gratuit, se plătesc 4 euro la emitere si apoi 3 euro administrare pe an, dar nu sunt foarte sigur de asta, trebuie verificat. BT au un 5 lei la incasarile intrabancare pe conturile in lei, trebuie verificat și la euro cum e. Acum ceva timp aveau niste conditii bune la cardurile in Euro si Telekom Bank (Alior), dar nu știu daca mai există. Inclusiv schimbul între contul de lei si cel de euro se facea la cursul Mastercard.

Vizualizare soluţie în postul original

49 Răspunsuri 49

FLo1
#StarMember
Concluzie de final.... temporar: dacă tot suntem în 2022 și peste 2 ani se "preconizează" că vom fi "retribuiți" în euro (€€), cred că voi mai aștepta la capitolul "card". Cont gratuit și necomisionat aveam deja. În cel mult 20 de luni, chiar și OM va oferi GRATUIT și fără comisioane cont și card în €€€. Dacă greșesc, revin pe topic peste maxim 20 de luni, sau mai devreme dacă Orange va oferi cont și card în €€€.

caracostea
Junior entuziast
Flo1, pe ce te bazezi când faci următoarea afirmație? "În cel mult 20 de luni, chiar și OM va oferi GRATUIT și fără comisioane cont și card în €€€."

FLo1
#StarMember
@caracostea: Pe faptul că în perioada 2021-2024 cei de la ”butoanele” României vor avansa și concretiza procesul de trecere a României la moneda euro. Bineînțeles, în acest caz și instituțiile financiare care activează pe la noi își vor adapta .... oferta. Deci răbdare.... și asistă la schimbare. Sursă: https://www.bnr.ro/Procesul-de-pregatire-pentru-adoptarea-monedei-unice-europene-8012-Mobile.aspx

Viocat
Senior certificat
@Flo1 or fi tot astia de aici? https://www.bnr.ro/Comitetul-de-pregatire-a-trecerii-la-euro-16872-Mobile.aspx. prin 2010 sau 2011 tot ne oregateau sa aderam la euro.

caracostea
Junior entuziast
@Flo1 Documente de acest tip au tot existat încă de mai bine de 10 ani, care au tot împins înainte potențiale termene de aderare. BNR a tot vegheat la componenta tehnică a aderării, dar decizia este una politică, iar aceasta a lipsit cu desăvârșire. Un termen realist acum este 2030. Dacă ai de gând să aștepți până atunci ca să îți deschizi un card în EUR, atunci bravo ție. Dar există și în prezent variante ok. https://adevarul.ro/economie/bani/florin-georgescu-bnr-ratat-sansele-aderare-euro-urmatoarea-tinta-anul-2029-1_61b99bf85163ec42719c6c2d/index.html Pe scurt: "Florin Georgescu, BNR: Am ratat toate şansele de aderare la euro. Următoarea ţintă este anul 2029"

FLo1
#StarMember
Ca să fiu mai exact, fiecare acționează cum dorește. În prezent, pentru un card la care trebuie să plătesc comision anual mai mare decât totalul comisioanelor de conversie valutară care ar rezulta în urma eventualelor tranzacții, decizia este că NU merită pentru mine. La alții poate or fi ....”variante ok”. Până la acel moment din viitor, tranzacțiile pe cont sunt lipsite de comisioane la multe bănci, deci nu este stres. Problema era doar facilitate unui card.... Cât privește ZvonDinZiareRomânești, nu îmi planific cheltuielile după zvonuri, dar țin cont de eventuale influențe viitoare pe care le-ar putea crea.

Viocat
Senior certificat
Pai tu ai spus ca merita, cand ai ales raspunsul ca fiind cel mai bun. Daca cineva priveste intrebarea si cel mai bun raspuns fara a vedea si restul reactiilor tale ar fi indus in eroare. In rest bafta la investitii!

FLo1
#StarMember
@Viocat: Se pare că nu știi respecta o opinie.... personală. Ca să mă ...justific (de parcă ar trebui): La un cont gratuit în valută doream atașat un card. Speram ajutor, nu ofticări și ironii ieftine. Dintre multe rele, am ales răul cel mai mic, dar considerând SCOPUL pentru care aveam nevoie de card, acesta nu se justifică (la acest moment) prin comisioanele solicitate vs. frecvența de utilizare și numărul tranzacțiilor estimate a fi efectuate de către mine în acest moment. Soluția a fost aleasă pe considerentul că ”dacă vrei TOTUȘI un card, la acest moment acela mi se pare mai ok”. Dar pentru mine, în aceste condiții, deocamdată PAS.

Viocat
Senior certificat
@Flo1 Imi cer scuzedaca asa s-a inteles din mesajul anterior. Nu am vrut sa fiu ironic. Ce vroiam sa spun era ca nu ai fost de acord cu nicio solutie,desi ai selectat una. Ai spus ca e raul cel mai mic. Ok e alegerea ta. Acesta e ultimul comentariu in acest post. Imi cer scuze daca am parut ironic, nu asta am vrut. Salutari tuturor!

Asd
Junior
Card atasat la un cont in euro la Raiffeisen. Daca primesti si salariul la ei, nu ai comisioane. In plus, o ora pe zi poti schimba euro si usd la cursul BNR.

FLo1
#StarMember
@Asd: Te referi la această ofertă? https://www.raiffeisen.ro/persoane-fizice/produsele-noastre/operatiuni-curente/carduri-de-debit/card-standard/ Vezi varianta de card în euro și cât e de convenabilă. Mulțumesc, dar nu. BTW: Crezi că încasez salar în euro sau fac operațiuni zilnice în valută? Cam acestea sunt condițiile lor pentru anumite scutiri.... Nici măcar contul nu e scutit de comision. Despre operațiuni nu mai vorbim. Mulțumesc pentru sugestie.

Daniela123
Junior
Am folosit in UE fara probleme cardul in euro Monese IBAN de Belgia Alegeti planul SIMPLU care este gratuit in limita a 2k€ lunar. Alătură-te Monese și obține până la 15 € odată ce începi să cheltuiești! Introdu codul meu de invitație când te înscrii: CONS9021 Descarcă aplicația aici: https://www.mone.se/7vQs/a0vqgj8c

FLo1
#StarMember
@Daniela123: Mulțumesc pentru sugestie. Am deja atât Monesse, cât și Revolut, dar nealimentate momentan. Motivul: unele neclarități privind comisionarea anumitor tranzacții, fie cu card, fie prin IBAN. Mai analizez, nu e urgență, dar aș fi vrut un serviciu util de acest tip.

Daniela123
Junior
Eu am cont in lei la Libra bank (gratuit si creat online) si virez bani din el in contul de lei Monese sau Revolut https://revolut.com/referral/constau1o!APR1-22-AR cu IBAN (atat Monese cat si Revolut au IBAN in lei Libra bank si intra instant), apoi fac schimbul valutar. Totul repede si gratuit.

FLo1
#StarMember
@Daniela123: Deocamdată ca IBAN în valută e mai ok la Libra. Însă (conform topicului) mă interesa partea de card bancar, chiar fizic (nu doar virtual), însă pentru plăți ocazionale (de 1-2 săptămâni/an). De aceea nu sunt dispus la suportarea oricărui comision, preferând la acest moment plata cash.