anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Klaus Iohannis a promulgat legea privind emiterea de monedă electronică

FaraUnID
Campion certificat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea Guvernului privind reglementarea activității de emitere a monedelor electronice, potrivit Administrației Prezidențiale. Actul normativ are în vedere autorizarea, cerințele operaționale și supravegherea instituțiilor care emit monedă electronică”.

„În linie cu abordarea de reglementare actuală, a fost elaborat prezentul proiect de act normativ pentru aspoectele de principiu prevăzute de art. 111 din Directiva (UE) 2015/2366 referitoare la reglementarea, autorizarea și supravegherea prudențială a instituțiilor emitente de monedă electronică, urmând ca cerințele de natură tehnică, inclusiv cele referitoare la documentația de autorizare a instituțiilor emitente de monedă electronică din ghidurile Autorității Bancare Europene, să fie transpuse și detaliate prin intermediul legislației secundare", arată expunerea de motive a proiectului de lege inițiat de Guvern.

Activitatea de emitere de monedă electronică poate fi desfăşurată de: instituţii de credit; furnizori de servicii poştale care emit monedă electronică; Banca Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale, atunci când acestea nu acţionează în calitate de autorităţi monetare sau în altă calitate ce implică exerciţiul autorităţii publice; statele membre şi autorităţile lor regionale ori locale, atunci când acestea acţionează în calitatea lor de autorităţi publice.

BNR poate acorda autorizaţie doar unei persoane juridice române constituite în baza Legii societăților 31/1990, care are sediul real pe teritoriul României și care emite cel puțin o parte din moneda electronică pe teritoriul țării.

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a emite monede digitale publice şi de a reglementa situaţia în acest domeniu, în contextul preocupărilor generate de proiectul Libra, al companiei Facebook, arată un document obţinut de agenţia Reuters.

Un oficial BCE a explicat marţi că, în cea mai ambiţioasă versiune, proiectul le-ar permite clienţilor să utilizeze monedă electronică, depozitată la Banca Centrală Europeană, fără a deţine conturi bancare, fără intermediari financiari şi fără servicii suplimentare.

Proiectul Facebook privind lansarea monedei digitale Libra a generat critici în Uniunea Europeană referitoare la siguranţa tranzacţiilor cibernetice şi a garanţiilor financiare.

Sursa - https://www.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/klaus-iohannis-a-promulgat-legea-privind-emiterea-de-moneda-electronica-cine-are-dreptul-sa-emita-si-in-ce-conditii-1213668

16 Răspunsuri 16

teacher_
#StarMember
Nu e rea legea, sper doar sa fie respectată. Până la urmă, sunt câteva diferențe între mediul real și mediul virtual. Nu știu cu fraudele cum va fi...

Jay
Campion certificat
Nu cred ca este nici sigur nici la indemana pentru mulți..

FaraUnID
Campion certificat
Pentru a primi autorizatie din partea BNR, institutiile emitente de moneda electronica trebuia sa detina un capital social de minim 350000 euro si sa faca dovada ca detin infrastructura necesara pentru acest tip de activitate. Autorizatia este valabila 12 luni de la momentul eliberarii si va fi retrasa daca in acet timp institutia nu reuseste sa emita moneda electronica.

Vio73
#StarMember
Vedem ce va fi, dar e un domeniu tabu pentru mine.

Neaplicabil
Nu-i rea ideea. Hai sa vedem cat de bine e implementata.

teacher_
#StarMember
Ar fi interesant pe viitor, mergi sa cumperi pâine cu 5 lei electronici, si se face transferul prin metmpsihoza:))

Neaplicabil
Sau si mai simplu, doar te gandesti ca ai nevoie de paine, si se da comanda singura, face si plata, trimite si pe cineva cu painea la usa ta. Eee? Asa da.

Razvan
#StarMember
E cam mare capitalul social. Probabil legea a fost adoptată ca urmare a obligativității implementării unei directive UE, obligație ca stat membru. Probabil că nu vom avea astfel de activități la noi în țară în perioada următoare.

FaraUnID
Campion certificat
Pentru mine impactul este zero pentru ca nu sunt adeptul platilor online, cu cardul, cu telefonul, cu ceasul, bratara, etc din simplul fapt ca nu agreez ideea ca banca emitenta a acelui card sa-mi stie obiceiurile de cumparare.

Ascary
Campion certificat
Tu și fostul premier Tudose :))

FaraUnID
Campion certificat
Cu mențiunea ca ficatul meu este întreg. Cat despre a lui Tudose..... nu sunt asa convins. Tudose avea alte probleme cu băncile: El a spus ca a avut un depozit bancar la una din băncile comerciale de la noi și după un timp, când a mers sa vadă situația acelui depozit, a constata cu stupoare ca avea în cont mai putini bani decât a depus el ca urmare a taxelor, comisioanelor și impozitelor practicate atât de statul roman cât și de banca. Și strict din acest punct de vedere sunt 100% la sentimentul lui.

Vio73
#StarMember
Oricum, cred că va fi ceva interesant să se folosească monedele virtuale. Vedem cum și în ce scop!

Gianni
Cunoscător certificat
Sa așteptăm să se înființeze prima bancă cu monedă electronică la noi și după accea vom mai vedea. Nu cred că vor fi prea mulți adepți, nu sunt la noi prea mulți care dispun de bani, dar nu se știe niciodată.

Vio73
#StarMember
Acum, cu criza asta a coronavirusului, ar putea fi folosite mult mai mult plățile electronice.