anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Ce insemana Fintech și IFN?

TheSpecialist
Maestru

Auzim din ce în ce mai des acești termeni și m-am gândit ca nu ar fi rău să discutam puțin despre ei.
O sa detaliez eu primul, dar va invit și pe voi sa veniți cu completări dacă le considerați utile.

 

FinTech, cunoscut astăzi sub denumirea de "tehnologie financiară", descrie o afacere care își propune să furnizeze servicii financiare prin utilizarea de software și alte tehnologii avansate. Astăzi, companiile FinTech concurează direct cu băncile si alte instituții în majoritatea domeniilor din sectorul financiar pentru a vinde servicii și soluții clienților. Fie ca este vorba de un transfer de bani, acordarea creditelor, tehnologii de plati sau monede virtuale, retail banking sau investiții, companiile FinTech folosesc tehnologii ce furnizeaza soluții cu costuri reduse si au realizat deja că serviciile financiare de orice fel trebuie să se integreze în viața clienților de astăzi pentru a rămâne relevante într-o lume care devine din ce în ce mai digitalizată.

 

Datorită in special motivelor de reglementare, băncile continuă să lupte pentru a ține pasul cu lansările FinTech în ceea ce privește viteza de inovare. Inovația tehnologică a prezentat deja aplicații privind tranzactionarea de acțiuni fara comision (Orange Money, Revolut, Monesse), imprumuturi peer-to-peer (Lending Club), servicii de telefonie mobilă, tranzacții mobile pe bursele de mărfuri, portofele digitale (cum ar fi sistemul de portofel mobil Google sau Apple), sau site-uri de consiliere financiară (Betterment, Wealthfront, etc).

 

Exista și câteva Fintech-uri românești la început de drum, dar cu potențial, care au participat recent la Elevator Lab, accelerator fintech din Europa Centrală și de Est, în căutare de finanțare. Acestea sunt GrowU, FinQ și Stockberry.

 

Pe de alta parte, Instituția financiară nebancară (IFN) este o entitate, alta decât instituțiile de credit (bănci), ce desfășoară o activitate de creditare cu titlu profesional, în condițiile stabilite de lege. În cazul României, înființarea și funcționarea IFN-urilor sunt reglementate de Legea nr. 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare.

 

Instituțiile financiare nebancare, pot desfășura, în condițiile legii, următoarele activități de creditare:

 

a) acordare de credite, incluzând, fără se limita la:
credite de consum,
credite ipotecare,
credite imobiliare,
microcredite,
finanțarea tranzacțiilor comerciale,
operațiuni de factoring,
scontare,
forfetare;

b) leasing financiar;
c) emitere de garanții, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finanțare;

d) acordare de credite cu primire de bunuri în gaj, respectiv amanetare prin case de amanet;

e) acordare de credite către membrii asociațiilor fără scop patrimonial organizate pe baza liberului consimțământ al salariaților/pensionarilor, în vederea sprijinirii prin împrumuturi financiare a membrilor lor de către aceste entități, organizate sub formă juridică a caselor de ajutor reciproc;

f) alte forme de finanțare de natura creditului.

 

În funcție de natura activitații, instituțiile financiare nebancare au obligația de a se înscrie într-unul dintre registrele BNR: Registrul Special, Registrul General sau Registrul de Evidență. Instituțiile înscrise în registrele Special și General au obligația de a se constitui ca societăți comerciale pe acțiuni și sunt supravegheate de către Banca Națională a României.

 

Surse: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Institu%C8%9Bie_financiar...
https://www.financialmarket.ro/terms/fintech-tehnologie-f...

10 Răspunsuri 10

svetalex
Senior certificat
Interesante informații. Ne dai și test peste câteva zile? Să fiu în ton cu lecțiile copiilor mei 🙂

TheSpecialist
Maestru
Aoleu, lasă-mă ca am făcut atâtea teme lunile astea.... Nici când eram la școală nu făceam atâtea :))

FaraUnID
Campion certificat
Pe scurt: IFN = Camatarie legalizata si autorizata de BNR. Cand vine vorba de finantari exista o regula de (h)aur nescrisa si care spune ceva de genul: Cu cat obtii mai usor un imprumut, cu atat costurile finale ale acelui credit vor fi mai mari.

Jay
Campion certificat
The Special List, pai, treubuia sa-ti vina randul si tie, daca ai fentat temele, la timpul lor :))... De Fintech n-am auzit, inca, insa despre IFN-uri, am intr-adevar o parere, foarte foarte nasoala.. din cauza sistemului lor de a-ti lua de 3 ori suma intr-un timp scurt si foarte scurt, adica in cateva luni.. mai putin despre un IFN, la care am facut o refinantare acum vreo 3 ani si jumatate si, pentru cei 28000, am platit, conform socotelilor mele, vreo 3500 in plus.. deci, cheltuieli de 3500 pentru 3 ani, adica aproximativ 100 de lei pe luna, dobanda, nu mi s-a parut cine stie ce..

FaraUnID
Campion certificat
In cazul IFN-urilor, pe langa dobanzile astronomice, mai intra in ecuatie si gradul de nesimtire demostrat in toti acesti ani. Bine, in ultima perioada a fost adoptat un cadru legislativ prin care sunt stabilite niste limite in relatia client - IFN. Inaintea stabilirii acestui cadru legal, erau agresivi, te hartuiau, te amenintau, te sunat la cele mai nepotrivite ore, sunau vecini, sunau rudele, sunau prieteni. Pe mine m-au sunat la un moment dat sa ma intrebe de un vecin care se mutase din bloc de cca 15 ani de zile. O combinatie de camatari + recuperatori, in cel mai pur sens al cuvantului.

Razvan
#StarMember
Provident a fost primul IFN lansat pe piață, urmat de Cetelem care acordau credite de consum. Nu mi-aș dori sa am de a face cu niciunul dintre ei.

teacher_
#StarMember
Eu am avut un credit la TBI, au fost primii și singurii la care am fost, am platit destul de consistent dobanda, și de atunci gata cu IFN-urile...

Jay
Campion certificat
Provident, no!!.. Am avut cunostinte si mi-au auzit urechile destule despre ei.. insa, Cetelem chiar au fost ok.. Nu recomand nimic de genul asta, e foarte bine sa nu ai nevoie, dar, daca ai o urgenta.. cred ca ar fi singurii la care as apela..

TheSpecialist
Maestru
Eu când am auzit prima data de Provident am crezut ca e o pasta de dinți cu aroma de prune.

Vio73
#StarMember
De unele dintre acestea, chiar nu știam. Mulțumim de precizări!