anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Viteza download pe reteaua de 2,4 ghz prea mica

EugenA
Începător

Salutare Comunitate,

Sunt curios daca sunt singurul care intampina niste schimbari/probleme cu viteza internetului pe reteaua de 2,4 ghz. 

Acum cateva luni am schimbat Routerul pe care il aveam initial de la Telekom cu vestitul ont 6600 care asigura viteze de pana la 1,8 gb. Pentru a nu reconfigura toate echipamentele din casa si curte care utilizeaza in mod exclusiv reteaua de 2,4 ghz am redenumit reteaua din routerul nou exact cu aceslasi nume si parola. Si totul a functionat perfect. Testele de viteza facute cu telefonul meu care are wifi6, langa router, imi aratau o viteza de 1100 mb/s ceea ce era super. 

Problemele au aparut acum o luna cand viteza de download a scazut semnificativ testarea fiind facuta in aceleasi conditii prezentate mai sus insa cu rezultate de maxim 60-70 mb/s (penibil ). 

Dupa ce am facut mai multe sesizari la orange solutia lor a fost sa imi activeze si reteaua de de 5ghz unde intradevar langa router am obtinut viteze de pana la 1300mb/s tot pe telefon cu wifi 6.

Problema este ca reteaua de 5ghz are o acoperire mult mai mica comparativ cu cea de 2,4ghz si sunt multe zone in care nu mai am acoperire sau chiar daca am internetul merge ca in 99 cand statea la coada sa prind linie libera la Xnet 🙂.

Orange in mometul de fata ma asigura ca totul este perfect si functioneaza conform contractului insa dupa cum spuneam mai sus eu stiu si am dovezi ca nu este asa insa ca in Romania nu intereaza pe nimeni. Tot ei spun ca viteza este mica datorita numarului de echipamente mare pe care le am conectate la retea, total eronat dat fiind faptul ca eu nu am adaugat echipamente suplimentare ( am 6 întrerupătoare inteligente pentru atomatizatile din casa si curte ) si reteaua de 2,4 ghz a functionat inainte perfect.

Intrebarea mea este daca a mai observat cineva acest lucru si ati gasit o solutie ptr. Aceasta problema? 

Cat aveti voi viteza de download pe reteaua de 2,4 ghz ?

8 Răspunsuri 8

Vio73
#StarMember

Salutare!

Pe 2,4 ghz vitezele sunt în general mult mai mici decât pe 5ghz, lucru cunoscut de toată lumea. Din păcate, nu poți avea și viteză mare și acoperire mare pe banda respectivă

Ce inseamna mult mai mici 5mb 50mb 500mb?

Si cum va explicati faptul ca inainte aveam o viteza de cel putin 3-400 mb/s pe reteaua de 2,4ghz si acum am undeva la 70mb/s ? 

Eu chiar caut explicatia tehnica pentru aceste diferente comparand mere cu mere nu mere cu pere 🙂

vladut12am
Cunoscător certificat

Intră în setările routerului să verifici ce lățime de bandă (bandwidth) ai pe rețeaua de 2,4 GHz, pentru că de acolo ar trebui să fie problema.

Dacă ai lățimea setată pe automat (20/40 MHz), încearcă să o forțezi pe 40 MHz (dacă se poate face acest lucru).

arsradu
#StarMember & March's Problem Solver

Eu unul n-am prins niciodată 300-400 Mb/s pe 2.4GHz. Și mai ales cu aparate conectate simultan. Tind sa cred ca testele făcute anterior au fost pe 5GHz. Pe 5GHz, cu Wireless AC, da. Dar pe 2.4GHz, vitezele sunt în jur de 70-80 Mb/s în mod normal. Cel mai probabil din cauza interferențelor.

Client Orange

Undeva la aproximativ 200-250 Mbps. Cel puțin așa este la mine.

vladut12am
Cunoscător certificat

Salutare!

În general, banda de 2,4 GHz este mai predispusă la interferențe decât cea de 5 GHz, cele mai multe dispozitive conectându-se la frecvența joasă.

Se știe că capacitatea unei rețele este direct proporțională cu frecvența, iar acoperirea rețelei este invers proporțională cu frecvența. Ce înseamnă asta mai pe românește? Cu cât frecvența este mai mică, cu atât semnalul este mai bun, dar în același timp și mai expus la interferențe. În schimb, dacă ai o frecvență mai mare, și capacitatea este mai mare, dar semnalul este bun doar pe o rază mică la care ești situat față de router.

De aceea, viteza are de suferit.

Razvan
#StarMember

Salutare! Schimbă setarea canalul auto cu o cifra aleatoare de la 1 la 13 pe care rulează ont-ul/routerul. Apoi după fiecare schimbare, testează viteza și vezi care te mulțumește. Viteza mică la 2,4GHz este din cauza aglomerării rețelelor pe același canal de propagare. Eu utilizez deobicei canalul 1 și 13 că sunt mai libere. 

Pololică
#StarMember

Salut!

As adauga doua variante:

  • separa cele doua frecvente (daca ai posibilitatea) si sa te loghezi doar pe cea de 5GHz
  • instaleaza o aplicatie sa vezi ce benzi (in 2.4GHz) interfereaza cu frecventa routerului tau si schimba pe cele libere.

Buba asta o avem toti si, cu cat sunt mai multe electronice pe langa router, cu atat mai multe interferente vor fi.

PS: daca routerul este Huawei, instaleaza aplicatia AILife si da-i o reglare automata a frecventelor (daca ai nevoie de ajutor, voi reveni pe seara cu meniul din aplicatie sa vezi cum arata).