anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Review Sony Xperia 5 mak III

Razvan
#StarMember

În luna aprilie 2021, Sony a anunțat că lansează noua generație de telefoane Sony Xperia 1, 5 și 10 mak III. Toată vara am așteptat să se lanseze noul telefon Sony 5 mak III, după ce în luna iunie și luna august au fost lansate pe rând telefoanele Sony Xperia 10 mak III și Sony Xperia 1 mak III. Într-un final, așteptarea a luat sfârșit și  în luna octombrie anul curent s-a lansat și în România smartphoneul Sony Xperia 5 mak III. 

Am dat comanda la Orange, imediat cum a fost lansat, pentru a beneficia si de cadoul oferit, și anume setul de căști Wireless WH-H910 N. După circa 1 lună jumătate de utilizare a telefonului, pot să fac un review cât de concludent.

 

Conținutul pachetului este alcătuit din telefon, încărcător Sony de 5V și un cablu usb 3.0 la ambele capete și o pereche de căști cu mufă Jack. Recunosc, că la suma de bani plătită ar fi mers un bonus o husă de telefon și o folie de protecție. Deși, pe site-urile de specialitate se spune că telefonul beneficiază de protecție la sticlă Corner Gorilla Glass 6, înainte de utilizare i-am cumpărat o folie de protecție de plastic normală și o husă de protecție de silicon mai groasă ca să-l feresc de neplăceri în diferite situații.

 

Ca și conectivitate, menționez că este dual sim în 5G, fiind echipat cu cel mai nou procesor Snapdragon 888 de la Qualcom. Am ales acest telefon și pentru că la conectivitate 5G este compatibil și cu banda N1 și N78 de la Orange și se poate lega cu ușurință la 5G NSA prin benzile B1, B3, B7 și B20, față de generația anterioară Sony Xperia 5 mak II care era compatibil 5G doar cu N78 și B20.

 

La semnal, telefonul se comportă un pic diferit față de Huawei, în sensul ca în anumite momente este mai slab sau mai puternic, așa cum l-am comparat in paralel cu Huawei P30. În locația curentă, telefonul se comportă asemănător la semnal pe rețeaua Orange, cu variații în sus și în jos, nu același lucru pot să spun și pe rețeaua telekom, unde semnalul este mai inferior, de cele mai multe ori la limită pe 4G (-104 -105 dB pe Sony față de -94-95 dB pe Huawei P 20 pro).

 

Urmărind telefoanele din generația anterioară pe alte forumuri, m-aș fi așteptat ca și Sony Xperia 5 mak III să facă CA (4G+) pe upload la Orange, sau poate în teste nu am nimerit parametrii prolifici în acel moment al rețelei. Pe parte de upload, cel mai mult am scos viteza la telekom pe B1 și B3, aproximativ 72 Mbs.

 

Ca și conectivitate, mi-aș fi dorit ca și Sony să fi avut optiunea de a te putea conecta la E-sim, astfel încât să poți avea în paralel mai muți operatori în același timp.

 

Telefonul vine cu două sloturi de sim, din care unul poate fi folosit și pe post de card de stocare, însă memoria internă de 128 Gb, cred eu, că este mai mult decât suficientă în acest moment.

 

În timpul testelor de viteză, telefon s-a încins puțin, semn că se adeveresște teoria că procesorul Snapdragon se încinge mai repede ca cele produse de Kirin dar mult mai puțin decât cele produse de Exinos, utilizate de Samsung în Europa.

 

Din punctul meu de vedere, nu mă deranjează că telefonul nu are încărcare wireless, deși poate pentru unii este un must, ținând cont că este un telefon din gama premium, ca preț.

 

Bateria se comportă excelent, inclusiv pe date mobile, nu se descarcă repede comparativ cu huawei. Are și un management diferit, în sensul ca se poate încărca la maxim 80%, dacă îți dorești să țină mai mult timp. 

Telefonul beneficiază de două boxe stereo, astfel încât sunetul se aude foarte plăcut, mai ales când asculți sunete din natură. De asemenea telefonul se poate conecta la căști și prin mufa usb de încărcare dedicata, am observat acest lucru, utilizând căștile de la telefonul Huawei P20 pro.

 

Camera este profi, având multiple setări, inclusiv poate fi lansată cu ajutorul unui buton, de pe telefon, când lansezi aplicația în mod profesionist. Bateria, ține în general o zi, o zi jumătate, având un SOT până la 8 ore, așa cum reiese din pozele atașate. Sunetul prin căștile WH-H910 este superb, mult mai bun, comparativ dacă le conectezi la telefonul Huawei. În încheiere las câteva poze făcute cu telefonul și o filmare 4k, dar tăiată rezoluția de YouTube la full HD. https://youtu.be/HJi89JOwcKU

 

De ce am ales Sony: în trecut, am mai avut un telefon marca Sony Walkman W610i, de care am fost foarte muțumit de el, la vremea respectivă și momentan, pe piață nu am găsit o cameră foto care să se apropie la specificații de Huawei.

Poate cu timpul, inginerii de la sony vor mai îmbunătății și acest aspect, odată cu viitoarele lansări de update-uri. Până în prezent, am beneficiat de 2 update-uri, timp în care au remediat problema de conectivitate pe wireles, deoarece după primul update, nu se mai conecta la rețeaua wireless și era nevoie să mai dau câte un restart.

 

Raport/ preț calitate este unul zic că este foarte bun, dar știi vorba, întotdeauna este loc și de mai bine.

30 Răspunsuri 30

Vio73
#StarMember & January's Problem Solver
Mi se pare un telefon excelent, dar din păcate, prea scump pentru bugetul meu. Sper să-mi pot permite vreodată un telefon Sony! Mulțumim, Răzvan! Să-l folosești cu plăcere și fără incidente!

Razvan
#StarMember
Da, este cam scump, noroc cu punctele triple la Orange și un voucher, mi-am permis să-l cumpăr ușor.

Jay
Campion certificat
Bravo Razvan, ai trecut direct la nivelul IV :))

delfinas
#StarMember
Felicitari, Razvan, pt review!!! Unde ai prins tu viteza aia de net ametitoare? Pozele mi se par cam sterse. E adevarat ca si vremea era inchisa, trebuia sa fotografiezi si cand era insorit. Cand aveam Sony Ericsson, adoram ce poze facea, culori vii, imagini clare...

Razvan
#StarMember
În București, pe șoseaua Pandurilor.

FLo1
#StarMember
Felicitări pentru achiziție și mare grijă la utilizare. Pentru mine, personal, prea mult (scump) înseamnă de multe ori inutil, iar euforia este doar de moment. Despre review... cam slab, mai ales pentru un utilizator profesionist. Poate fi încadrat la categoria ”telefonul are cameră și boxe excelente”. Prea puțin (sau deloc) insistat pe parte de conectivitate, rate transfer, memorie și chiar la baterie unde se putea mai mult detalia. Consider că funcțiile unui telefon sunt în primul rând legate de conectivitate și autonomie. Altfel, review-ul unui telefon este despre ”mediaplayer and makeup artist”.

Razvan
#StarMember
Mulțumesc frumos, Flo. Am uitat să menționez, camera foto și video beneficiază de stabilizator, ceea ce este un mare câștig.

Neaplicabil
Acesta e cel care nu primește update de Android decât o iterație?

mihai_13
Maestru
alterego "politica" Sony in domeniul telefoane si mai ales la seria de top Xperia este ca orice telefon lansat de exemplu cu Android 11 sau 10 sau etc va primi doua uptodate majore adica daca are in cazul de fata Android 11 va primi sigur Android 12 si 13 mai nou am auzit ca Samsung ar dori sa faca 3 uptodate majore incepand cu seria S20 - adica s-a lansat cu android 10 si se va incerca sa se de-a si Android 11-12-13 -- deja toata seria S20 inclusiv S20 FE si seria S21 va primi in ianuarie 2022 Android 12 ...

Neaplicabil
@mihai_13 a fost un Sony la care producătorul a precizat clar și răspicat că nu va primi decât o singură iterație de android... dar nu știu care.

Razvan
#StarMember
Mi se pare ca la aceasta gama, așa anunțaseră inițial și apoi s-au răzgândit. Telefonul este fluent, se mișcă bine, are câteva aplicații Sony în el, Facebook și Messenger pe care nu le-am putut dezinstala, în rest este la fel ca la Nokia, cât mai apropiat de androidul lansat de google.

Neaplicabil
Mă tenta și pe mine ceva de la Sony ca să înlocuiesc bătrânul Huawei P10 dar faptul că se spunea că va avea actualizare doar pentru o iterație de Android m-a făcut să stau în banca mea.

Razvan
#StarMember
Dar nu are importanță așa mare, update-ul. Dar să știi că merită telefonul. Vreau sa testez 5G, o perioadă cu Smart 15 sau să cumpăr o cartela Vodafone.

Miha_Z
#StarMember
Într-o perioadă am fost și eu fan Sony Xperia și mi-a plăcut mult ca telefon. Felicitări tuturor pentru review-urile oferite. E bine că se acordă un premiu special și pentru persoanele care sunt mai experimentate pe partea tehnica a device-urilor.