anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

#Concurs Review Sony Xperia 5IV (XQ-CQ54)

Razvan
#StarMember

Salutare tuturor!

În 2021 am reînnodat legătura cu Sony, după ce am achiziționat primul smartphone de la ei (Sony Xperia 5III), după ce în 2009 am avut Sony Ericsson W600i, iată că a venit momentul septembrie 2022 când am cumpărat și noul telefon Sony Xperia 5IV, a doua zi după ce a fost lansat la Orange. L-am comandat din magazinul online Orange, cu prelungirea unui abonament fun 8 pe 24 de luni și am primit, din partea Sony și o pereche de căști wireless Sony Link Buds S In-Ear TWS NC Black, pe care le-am utilizat foarte puțin.

Deși, inițial, nu am fost foarte mulțumit de Sony Xperia 5III, având probleme cu el, așa cum au fost relatate pe larg în comunitate, odată cu update-uri constante, softul celor de la Sony m-au convins să continui achiția noului telefon.

Ca și concureții direcți Apple și Samsung, telefonul vine ”stingher” :D, adică fără căști, încărcător și cablu de date, de husă sau folie nici vorbă, ca la Huawei, Oppo sau Xiaomi.

Sony Xperia 5IV față de frățiorul anterior, vine cu câteva lucruri îmbunătățite, și anume:

  • Placa de bază/procesor Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 gen. 1 pe 64 bit, cu 8 nuclee cu frecvențe cuprinse între 307,2-2995,2 MHz;
  • Placă video adreno 730;
  • 8 Gb memorie RAM la frecvența de 3200 MHz;
  • Diagonală de 6,1 inches;
  • Display cu rezoluție 2520x1080, format ecran 21:9;
  • Baterie de 5000 mAh versus 4380 mAh;
  • Încărcare wireless;
  • Serviciul E-sim disponibil.

În ceea ce privește, camera, aceasta este fabricată de Zeiss, o triplă cameră de 12 MP cu obiective diferite și, anume de 16/24/60 mm față de 16/24/70/105 mm (modelul anterior).

Camera video de 8,3 MP înregistrează la o rezoluție 4K, iar deschiderea (aperture) obiectivului este cuprinsă între F1,7 și F2,4.

Displayul telefonului are o rezoluție full HD+, cu o rată de împrospătare a ecranului de până la 120 Hz. Paleta de culori se apropie de natural, datorită ecranului oled, iar densitatea pixelor este de 449 dpi. De asemenea display-ul telefonului este protejat de Corning Gorilla Glass Victus.

Pe parte de sunet, acesta este echipat cu difuzoare stereo pentru o experiență multimedia extinsă, când vizionezi un film sau un meci de fotbal.

Ca și frățiorul lui, acesta vine echipat cu mufă jack situată în partea superioară a telefonului, senzor luminos de notificare a mesajelor în diverse culori și o mufă de încărcare  USB tip-C 3.2, cu funcție OTG și ieșire video.

Vine cu un buton dedicat în partea stângă de jos pentru camera foto în modul profesionist și în premieră butonul power are rol de acționare a asistentului google (nu este disponibil pentru România) și amprentă, iar prin apăsarea simultană a butoanelor power și vol ”+” îți dă posibilitatea să alegi următoarele opțiuni: restart, oprit, pornire forțată (asemănător cu windows în modul de siguranță și apel de urgență).

La nivel de protecție apă/nisip acesta respectă caracteristicile IP65/IP68.

La nivel de soft, acesta vine echipat cu android 13 și până la această dată, a primit 3 update-uri de securitate și de îmbunătățire telefonului, ceea ce creează o experiență îmbunătățită.

Telefonul beneficiază de tehnologia HD Voice+, pentru convorbiri cât mai clare pe Volte ân rețeaua Orange (https://comunitate.orange.ro/t5/altele-orange-voce/serviciul-hd-voice/m-p/1444).

Bateria de 5000 mAh, se comportă excelent, după 2 zile și 8 ore de utilizare, SOT-ul este de 7 ore și 16 minute, iar în altă zi maximul obținut a fost de 8 ore și 30 minute.

Pe parte de conectivitate de date mobile și semnal gsm se încadrează la puterea semnalului între Huawei/Oppo/Xiaomi și Samsung, semnal moderat, exploatabil în condiții vitrege de semnal 3G/4G/5G. În ceea ce privește, conexiunea 5G, în banda N1 în București pe antenele Huawei, se pare că cei de la Sony au remediat bug-urile care apăreau frecevent și anume, modemul telefonului ”crăpa” (reseta) în timpul sesiunilor de date sau a convorbirilor telefonice și te trezeai că vorbești singur.

În ceea ce privește, viteza de internet prin rețeaua 5G prin banda N1, indoor am obținut o viteză de 200 Mbs (download).

Acest telefon este primul și singurul model pe care cei de la Sony au implementat setările de Volte pentru Telekom România, fiind lansat la o lună de zile după lansarea serviciilor Volte, asta dacă luați în calcul să-l folosiți în regim dual sim Orange/Telekom.

Pe parte de rețea wifi, acesta vine cu tehnologia wifi6, am testat acest telefon pe un abonament de 500 Gb și am obținut viteze de până la 310 Mbs/525 Mbs pe rețea wireless.

Ca și modelul precedent, Sony Xperia 5IV nu excelează pe parte de recepție sateliți gps, cel puțin prin București, mai ales printre blocuri se pierde rapid conexiunea și în aplicațiile Google Maps și Waze apare locație aproximativă.

Încă nu am apucat să testez prea mult telefonul pe parte de foto/video, constrâns și de împrejurări, dar urmează ca la primăvară/vară să mă pot bucura mai mult de facilitățile oferite de acest telefon.

Ca aplicații personalizate, Sony oferă acces și conținut gratuit pe Bravia Core for Xperia, timp de 12 luni.

În concluzie, noul telefon Sony Xperia 5IV vine cu ecran oled de 6,1 inches, cameră triplă de 12 MP, placă de bază/procesor Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 gen. 1, 8 nuclee pe 64 bit, 8 Gb ram, 128 Gb mediu de stocare, slot de card de până la 1 Tb, sunet stereo și efecte dinamice, încărcare rapidă, baterie de 5000 mAh nedetașabilă.

Mai jos, sunt câteva poze cu caracteristicile telefonului, teste de viteză, informații rețea și altele.

 

https://postimg.cc/S2dN4Zm1

https://postimg.cc/GB1cy02S

https://postimg.cc/cKZSJQ9p

https://postimg.cc/47khyFkJ

https://postimg.cc/rddwTy73

https://postimg.cc/fSYCk0gP

https://postimg.cc/v1v3QM97

https://postimg.cc/hJ5hQykJ

https://postimg.cc/t1WC7qNc

https://postimg.cc/JHWrj9Ph

https://postimg.cc/kRXnjxPr

https://postimg.cc/vxBs7b5b

https://postimg.cc/Xr5szm8W

https://postimg.cc/N5znV1v6

https://postimg.cc/YhHVwpv9

https://postimg.cc/YvybjkCQ

https://postimg.cc/svCFDYN3

11 Răspunsuri 11

DanielaH
Moderator

Mulțumim, Razan, pentru review!

Razvan
#StarMember

Și eu îți mulțumesc ♥️😘🥰

RafaHelper
#StarMember

Salut @Razvan,

Asistentul Google este disponibil si in România dar nu in limba romana, va trebui folosit in engleza. Cat despre comanda rapida de pe butonul pornire ce il accesează aceasta a fost implementata de Google pe toate telefoanele cu Android printr-un update la aplicația Google.

Razvan
#StarMember

Aham, pe telefonul vechi (Sony Xperia 5 III), deși a trecut la android 13, nu a fost implementată această funcție. 

RafaHelper
#StarMember

Cauta in Setari dupa cuvantul power sau assistant, asta daca ai telefonul in engleză, si ar trebui sa gasesti un meniu ca in captura mea de ecran de mai jos.

Screenshot_20230111_085421_com.android.settings.jpg

Razvan
#StarMember

Aham, merci de pont, cred că o să dezactivez și la sony, că îmi este peste mână și nu am nevoie de google asistent. 

RafaHelper
#StarMember

😂si eu care credeam ca vrei sa il activezi.

Razvan
#StarMember

Merci mult! O zi așa cum îți dorești să o experimentezi ☺️🙏

RstdWoo
Cunoscător

Salut. Merg ok serviciile Volte si VoWifi? Intreb pentru ca am avut probleme pe Xperia 1IV, cel putin pe VoWifi se intrerupeau apelurile, pica serviciul in telefon, nu primeam mesaje sau ma suna lumea si le intra reteaua...E drept, modelul meu nu era cel de EU, era ceva Global HongKong (culmea l-am luat de la un magazin din RO, si nu quickm :)), altul, evoM).

Razvan
#StarMember

Serviciile merg impecabil, cine știe, poate nefiind varianta europeană să se producă un glintch pe acolo pe canalul telefon - server - celalat telefon. 

Da, pai ma gandeam ca numa de acolo sa fie problema. M-am uitat prin log-uri, le-am trimis la Sony, aia pauza parca vorbeam cu peretii. O sa iau direct de la Orange modelul corect, banuiesc ca l-au testat inainte sa il puna in vanzare ca merge ok :)))