anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Aplicatia TrashOut - Semnaleaza gunoiul aruncat ilegal cu ajutorul unei imagini și a locației GPS

FaraUnID
Campion certificat

De acum puteți semnala mult mai ușor zonele în care deșeurile sunt aruncate la întâmplare. Mai multe ONG-uri au dezvoltat o aplicație care să vină în ajutorul celor care vor să anunțe astfel de nereguli. Ai nevoie doar de un smartphone, o conexiune la internet, o imagine și de locația GPS.

 

 

Aplicația a fost creată în contextul în care multe persoane sunt surprinse cum aruncă gunoaie ilegal - pe stradă și chiar pe spațiile verzi. Notificarea acestor zone cu deșeuri, prin intermediul aplicației mobile, ajunge imediat la Garda de Mediu și la Primărie, acestea urmând să ia atitudine și să ecologizeze spațiul.

 

„Dacă aveți un film sau o poză, puteți încărca într-un sistem informatic care se numește TrashOut - o aplicație care poate fi descărcată de pe internet și instalată pe telefon. Este un sistem informatic dezvoltat de mai multe ONG-uri, este sistemul pentru care am pregătit un protocol între Garda de Mediu și cei care l-au dezvoltat și administrează o platformă online prin care se urmărește ulterior fiecare pas de intervenție în cazul unei plângeri de genul acesta”, a detaliat Tanczos Barna.

El spune că protocolul de colaborare va fi semnat probabil de săptămâna viitoare, dar aplicația este deja funcțională.

„TrashOut este o aplicație prin care și eu, și orice cetățean, la fel ca în Inspectorul pădurii, poate să încarce o poză și o locație GPS cu sacul de gunoi aruncat pe marginea șanțului. Ajunge într-un centralizator, se face o verificare de către voluntari care lucrează pentru acest sistem, ajunge o notificare la Primărie și la Garda de Mediu. Dacă Primăria nu face ecologizare, Garda de Mediu vine și poate să aplice amenda”, a explicat Tanczos Barna cum funcționează aplicația.

În felul acesta poate fi raportat și un vecin care aruncă gunoiul pe geam. „Îl fotografiez cu locație GPS și trimit fotografia la Trash Out. Aplicația deja funcționează, dacă o căutați și descărcați pe telefon, puteți să încărcați poze chiar acum”, a spus ministrul mediului, marți seara, la Digi24.

 

„Această țară nu poate fi schimbată și imaginea noastră de groapă de gunoi a Europei nu poate fi schimbată, dacă nu se schimbă mentalitatea omului și nu încetează să mai arunce deșeuri de la balcon. Trebuie să se schimbe și mentalitatea primarilor, care nu fac ceea ce trebuie pentru a le oferi oamenilor alternative. Și dacă primarul nu se schimbă din acest punct de vedere, eu zic că nu merită un nou mandat”, a punctat Tanczos Barna.

 

Sursa - https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/lumea-digitala/trash...

 

Aplicatia TrashOut este disponibila pentru platformele Android si iOS iar pagina oficiala a platformei poate fi accesata la adresa https://www.trashout.ngo/

 

In Romania, parteneri sunt cei de la Let's Do It, Romania.

5 Răspunsuri 5

Jay
Campion certificat
Este trist ce se intampla in privinta asta si este greu sa schimbi mentalitatea.. n-ar trebui sa fie nevoie de o aplicatie in care sa se incarce poze cu oameni care arunca gunoiul pe unde le vine.. probabil tot acei oameni care striga cel mai tare ca vor o tara ca afara.. dar, sa nu contribuie si ei, s-o faca altii, ca afara.. Si eu mai gasesc uneori diverse chestii pe masina, desi sunt cativa metri pana la psatiul amenajat, nu ai de ce sa arunci de la balcon.. in schimb, merg cu un ambalaj in buzunar si pana acasa, daca nu gasesc un cos sa scap de el..

Vio73
#StarMember & January's Problem Solver
Mi se pare foarte bună aplicația, dar măcar de-ar fi folosită! Poate așa, se face ceva pentru a avea un mediu mai curat și implicit, o viață mai sănătoasă! Din păcate, e cam greu cu astea la noi!

FLo1
#StarMember
Pentru astfel de cauze, astfel de aplicatii sunt doar "culegătoare de informații” cu scop pur statistic. Cauza? Nu produce urmări, nu produce acțiuni corective ci doar simple statistici. Ca să înțelegeți la ce mă refer, sunt curios când și cine găsește o primă acțiune de ecologizare semnalată prin această aplicație. Se intervine destul de greu și când reclami ca parte vătămată. Când ești simplu spectator.... nici nu te mai bagă în seamă.

FaraUnID
Campion certificat
Fara sa intram in politica, eu unul respect ceea ce face Tanczos Barna, desi aceasta aplicatie nu este dezvoltata de el sau de institutia pe care o conduce si putea sa-l doara fix in papucii de noapte. UDMR-ul a mai avut cateva idei bune.... din pacate pentru ei, in momentul in care se exprima o fac doar pentru maghiarii din Romania si nu pentru toti romanii. Spre exemplu UDMR-ul a propus impozitarea pensiilor speciale (adica acelea care nu pot fi elimitate) cu 99% astfel incat sa nu mai intre in discutie faptul daca acesta decizie este sau nu constituționala.

Vio73
#StarMember & January's Problem Solver
Sper să nu rămână doar ceva fără aplicabilitate, ci să poată fi utilizată în scopul pentru care a fost realizată! La noi, minunile nu țin prea mult, din păcate!