anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Ai reclama nerespectarea masurilor sanitare in contextul Covid-19?

RafaHelper
#StarMember
Salutare,
‏‏‎ ‎
De dimineata am citit aceasta stire:
‏‏‎ ‎
_________________________________________________________________________________________
BREAKING: 20% dintre polițiști vor patrula în civil pentru a-i amenda pe cei care nu poartă mască și nu respectă regulile sanitare
Circa 20% dintre polițiști vor patrula în civil, fără a purta uniforma, și vor da amenzi în cazul persoanelor și firmelor care nu respectă regulile sanitare de purtare a măștii și distanțare socială, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.
Motivul controalelor în civil? Faptul că mulți cetățeni respectă regulile doar în prezența poliției, iar la plecarea forțelor de ordine își dau jos măștile sau se înghesuie în mijloace de transport ori în restaurante, potrivit surselor citate.
Comportamentul de conformare formală la măsurile sanitare a fost reclamat în urmă cu o lună și de prefectul județului Argeș, Emanuel Soare, care spunea la acel moment că aceasta e una din cauzele creșterii rapide a numărului de infectări cu Covid 19 din județ.
O a doua măsură luată de guvern este înființarea unei linii telefonice TelVerde (0800.800.165), la care cetățenii pot reclama nerespectarea măsurilor sanitare. Aici vor putea fi trimise de către cetățeni materiale foto/video necesare pentru aplicarea de amenzi ori deschiderea de cercetări ale poliției.
Sursa: https://www.g4media.ro/breaking-20-dintre-politisti-vor-patrula-in-civil-pentru-a-i-amenda-pe-cei-care-nu-poarta-masca-si-nu-respecta-regulile-sanitare-surse.html
__________________________________________________________________________________________
‏‏‎ ‎
Intrebarea mea este, daca vezi ca cei din jur nu respecta masurile sanitare, ai apela numarul 0800.800.165 pentru a sesiza acest lucru?
Cat de deranjant este pentru tine ca cei din jur nu respecta regulile impuse in aceasta perioada?
40 Răspunsuri 40

svetalex
Senior certificat
personal nu aș raporta pe cineva care nu poartă mască. Unul dintre motive ar fi „birocrația” care ar urma - timp pierdut cu declarații la autorități, timpul mare de așteptare pentru ca o autoritate să intervină, timp în care nu aș avea dreptul să rețin, fotografiez, filmez persoana respectivă. Un alt motiv ar fi faptul că persoana respectivă poate chiar are un motiv serios pentru care nu poartă mască - poate este pe punctul de a face o criză de astm, sau pur și simplu îi este rău în acel moment. Și zic acest lucru, tocmai din experiență personală, în luna august fetița mea a leșinat din cauza faptului că a rămas fără oxigen, iar eu am insitat atunci să rămână cu masca până la ieșirea din clădire, crezând că doar se alintă :(. În continuare sunt adepta purtării măștii și a respectării măsurilor de prevenție, dar dacă unul din copii mei îmi va spune că îi este rău și că nu mai poate să respire, indiferent de consecințe, îl voi lăsa să își dea masca jos până își revine.

FaraUnID
Campion certificat
Stiu ca suna a cliseu, dar respectand masurile sanitare impuse de situatia actula, arati ca-ti pasa si arati celor din jurul tau ca-i respecti. Am vazut in magazine N cazuri de persoane care purtau masca sub barbie, iar paznicii acelor centre comerciala se rugau de ei sa poarte masca in mod corespuzator. Chiar zilele trecute am asistat la o scena intr-un magazin KIK aflat intr-un centru comercial din localitate in care agentul de paza de milogea de cateva "rasiste" sa poarte masca. Doar ca ele nu aveau masca si au incerca sa improvizeze o masca din baticurile pe care le avea pe cap. O alta scena la care am asistat a fost la unul din supermarket-urile LIDL din oras, cand o persoana a mers la standurile de patiserie / cuptor cald si a inceput sa pipaie fiecare fioetaj care era la raft. Fara manusi, fara acel clestele, pur si simplu cu mana goala. A fost nevoia ca restul clientilor sa-si manifeste indignarea pentru ca la un moment sa vina agentul de paza cu seful de magazin pentru a escorat afara persoana respectiva, dar fara sa retraga de la vanzare produsele pe care persoana respectiva le-a atins direct cu mana si fara sa dezinfecteze zona. Cat priveste apelul la numarul 0800.800.165 sau la 112 pentru a sesiza aceste aspecte...... Crezi ca ar ajuta la ceva? Cei care au fost amendati in perioada starii de urgenta au scapat de amenzi cu largul concurs al Avocatului Poporului si al Curtii Constitutionale. Prin urmare mergem pe principiu' ca "daca iau amenda, ma scapa avocatul poporului si CC-ul"!

RafaHelper
#StarMember
@svetalex, prin masuri sanitare nu vorbim doar de purtarea mastii de protectie corect, aici intra respectarea distantei sociale minim 1,5 sau 2 metri, folosirea manusilor de unica folosinta dupa cum a zis si @faraunid, sa stai acasa daca esti bolnav, sa te dezinfectezi. Sa fie clar vorbim de genul de persoane care stau linistite la cozi (nu prezinta probleme de sanatate) sau in spatiile inchise, nu poarta masca corect sau deloc, nu respecta masurile sanitare in general.

svetalex
Senior certificat
@rafa.helper sunt de acord cu tine, dar tu ai suna să reclami pe cineva că nu respectă distanța pe scările rulante, de exemplu? Personal țin foarte mult ca cei din familia mea să respecte toate regulile, uneori chiar exagerez cu spălatul/dezinfectatul, purtatul măștii. Cu toate acestea, cum aș putea să determin un copil de 9 ani să nu interacționeze deloc cu colegii lui la școală? Având în vedere că lucrez de acasă, nu folosesc transportul în comun, dar tu ce ai face dacă atunci când te urci într-un mijloc de transport în comun, acesta este liber și peste 2 stații se supraaglomerează? Pe care dintre călători ai reclama?

Razvan
#StarMember
Nu aș reclama pe nimeni, nu este problema mea, ce facem, ne întoarcem iar la turnătorie, ca pe vremea comunismului. Nu se ia virusul așa de ușor, că stă atât de apropiat de tine, câteva minute.

mihai_13
Maestru
da, as reclama cu siguranta ! - svetalex poti fotografia pe oricine doresti pe domeniu public fara probleme (nu cred ca nu stiai asta) - de obicei cei care nu suporta masca de carpa nu suporta nici masca de oxigen in spital :) - cazurile speciale in care nu poti purta masca deoarece ai alte probleme medicale se vor rari pe masura ce cei vizati vor disparea datorita "decesului" (cinic dar adevarat - teoria lui Darwin spune pe scurt "ca cine nu se adapteaza moare" ) - zilnic observ in autobuze sau in piete pe strada = 30% poarta masca -30% o poarta sub nas (in special femeile 🙂 -30% nu poarta - iar 10% nu stiu inca ce si cum sta treaba cu masca... - nu vreau sa fiu apocaliptic dar va asigur ca nu o sa scapam usor din treaba asta, vor fi multe decese din pacate ;( - in privinta vaccinului cand va aparea sper ca nu prea tarziu la anul viitor in cel tarziu luna Mai va fi nevoie de 8 ani ca si ultimul cetatea UE sa se fi vaccinat (studiu stiintific englez) (cine altii decat englezii:) )

Jay
Campion certificat
Nu doar ca nu le pasa, unii sfideaza si jignesc... Insa, nu stiu daca as reclama.. cel mai probabil ca nu.. Desi as avea mustrari de constiinta, pe langa faptul ca nu mai am incredere ca s-ar schimba ceva, nu este treaba mea sa fac asta, eu lucrez si platesc taxe, nu pot participa si fizic la a convinge populatia ca nerespectarea catorva reguli, macar, pune in pericol vieti.. Sa-si faca treaba cei care au in dreptul lor sa mentina siguranta si sanatatea populatiei.. Avand in vedere situatia, ca poate numarul nu este cel dat publicitatii, insa cei de la ATI, sunt greu de ignorat, mi-as dori ca toata lumea sa respecte un minim de reguli. Ca fiecare in parte are o vina, pentru directia in care mergem, pentru consecintele care vor fi, inclusiv economice.. E simplu sa nu-ti pese, altfel n-ar practica lumea atata ignoranta si nepasare.. Eu am vazut si in transport, care nu este tocmai lejer, persoane fara masca, sau care au masca prin buzunar, la indemana, doar pentru a nu lua amenda, pentru ca, nu-i asa, pe toate mijloacele de transport scrie "masca este obligatorie".. Aglomeratia in transport nu o pot considera o vina a celor care platesc taxa de calatorie, pentru ca si ei trebuie sa ajunga la serviciu, in conditiile in care slaba organizare, i-a lasat pe multi fara job, insa, faptul ca nu se poarta masca este o problema a calatorilor, asa cum pot considera aglomeratia, o vina a unei foarte slabe organizari in continuare, ca daca n-ar veni asa rar, n-ar mai fi aglomeratie.. Cate ore ar face fiecare pana acasă, daca ar aștepta pana ar putea sa urce fara sa aglomereze?? Sa ieșim toți cu mașinile personale? Spun organziare slaba, ca sa nu duc discutia spre politica si ca sa nu folosesc cuvinte blocate.. :) Chiar am vazut o postare pe facebook, de genul.. "cautam voluntari care nu cred in covid, pentru a ne ajuta sa avem grija de persoanele bolnave.. hainele de protectie nu sunt necesare, din moment ce covid nu exista.." Si o alta postare de genul "m-am urcat intr-un taxi si soferul mi-a spus hehe, va e frica de covid doamna, purtati masca.. raspunsul meu a fost, nu domnule, doar ca eu am si am zis sa nu dau si altora.." reactia soferului cred ca este evidenta...

RafaHelper
#StarMember
@svetalex eu as reclama doar urmatoarele situatii: - nu se poarta masca corect si se afla in spatele meu la o coada. - nu pastreaza distanta recomandata si se afla in spatele meu la o coada. - nu poarta masca corect si este angajat cu care intru in contact, ex: la supermarket, intr-un magazin. "dar tu ce ai face dacă atunci când te urci într-un mijloc de transport în comun, acesta este liber și peste 2 stații se supraaglomerează? Pe care dintre călători ai reclama?" Pe cei care au aglomerat autobuzul :) "dar tu ai suna să reclami pe cineva că nu respectă distanța pe scările rulante, de exemplu?" Da, mai nou sunt semnalizate scarile pe care ar trebui sa stai. Daca vi si imi sufli in ceafa si mai apoi stranuti sau tusesti cu atat mai mult.

RafaHelper
#StarMember
@Razvan noile studii arata ca virusul e mult mai agresiv si mult mai usor trasmisibil decat ai crede. https://www.biziday.ro/sua-centrul-pentru-prevenirea-si-controlul-bolilor-admite-ca-sunt-sanse-de-raspandire-a-coronavirusului-si-prin-aer-prin-particule-care-pot-pluti-si-cateva-ore-in-spatiile-inchise-nearisite/

svetalex
Senior certificat
@mihai_13 de câte ori ți-ai făcut „datoria” și ai sunat să reclami nerespectarea acestor măsuri? În ceea ce privește vaccinul minune, nu putem avea o certitudine că acesta va fi descoperit (știu că de ani buni se caută vaccin pentru multe alte boli, de ex. SIDA, fără reușite marcabile). Au mai fost multe pandemii în istoria omenirii și cu toate acestea specia unamă a supraviețuit prin selecție naturală. Nu va fi ușor să trecem nici peste acest hop. Din păcate, mulți dintre cunoscuții mei au trecut prin infecția cu acest virus, unii mai ușor, alții mai greu și parcă de fiecare dată când mai aud de un caz nou în cercul meu de cunoscuți mă cuprinde din ce în ce mai mult un sentiment de neliniște, dar încerc să îmi păstrez atitudinea pozitivă. Așa că tot ce ne rămâne este să avem grijă singuri de noi, să nu ne panicăm și să nu ne pierdem credința.

Razvan
#StarMember
@rafa, este adevărat ce spui, dar nu se poate atât de ușor, că ești în contact cu multe persoane scurt timp. Știu cazuri concret, că nu au luat persoanele respective, deși a fost contact mai mult timp, depinde de sistemul imunitar al fiecăruia și de alte împrejurări încă necunoscute. Dacă ai noroc, de o variantă mai puțin agresivă, treci ușor prin Covid.

delfinas
#StarMember
Eu am o anxietate fata de nesimtiti si microorganismele transmise de acestia "la liber" si port masca din martie, una facuta de mine, inca de cand autoritatile ne spuneau sa NU purtam masca daca nu avem simptome. Pe mine nu m-a interesat ce zic autoritatile, am facut ce-mi spunea intuitia sa fac. As fi purtat-o si inainte de pandemie, dar mi-era teama ca sperii lumea. :))) Cu toate astea, nu (mai) atrag atentia nimanui, mai ales daca nu stranuta sau nu tuseste "la liber", ma indepartez cat pot de persoanele "neconforme" si ma asigur ca eu sunt cat pot de acoperita. Nu exista solutii si metode 100% infailibile, dar faptul ca am eu un confort psihic, ajuta la sistemul imunitar. Sa sun eu la politie pt ca cineva nu poarta masca sau nu o poarta cum trebuie? Fereasca Dumnezeu!!! Asta inseamna ca incurajez un stat politienesc! Cine a vrut sa inteleaga ce inseamna sa porti masca, sa te speli pe maini si sa nu stai gura in gura cu oricine, a inteles deja, cine nu, nu-l vei convinge acum, dupa atatea luni! Eu, care v-am spus ca sunt purtatoare de masca din martie si speriata de virusuri, M-AM SATURAT de reclamele cu "poarta masca, arata ca iti pasa"!!! Daca nu as tine la mine si nu as avea anxietatea fata de virusare, pe bune daca nu as renunta la masca, numai pt ca sunt satula de indemnul asta! Cand omul tot aude acelasi lucru si i se spune ca doar el e de vina, nu numai ca nu va mai aplica ce i se spune, dimpotriva, capata o reactie de rejectare. Politia sa faca ce trebuie, eu oricum port masca si pe strada, in aer liber, pt ca ASA VREAU EU, nu pt ca imi impune cineva, iar eu nu incurajez un stat politienesc! Eu as reclama ceva: reclamele cu "poarta masca, arata ca iti pasa"! :)))))

FaraUnID
Campion certificat
@svetalex In cazul SIDA medicina, stiinta, cercetarea facut progrese uriase in ultimii ani. Desi la ora actuala nu exista un vaccin sau un tratament minune impotriva HIV / SIDA, speranta de viata a unei persoane seropozitive este acceasi ca in cazul unei persoane perfect sanatoase, daca se respecta tratamentul + indicatiile medicale. Cat priveste masca de protectie si mentalitatea multora: Am vazut la unele persoane masti de protectie sub orice critica: jerpelite, uzate, franjuri, rupte si cusute, cu improvizatii, din albastru acela ciel ajuse sa fie maro spre negru de la jegul de pe ele. Sunt constient de faptul ca unele persoane au venituri modeste si nu-si permit, dar asta nu scuza aceasta abordare a purtarii masti de protectie pana in momentul in care aceasta se dezintegreaza. O masca se poate confectiona acasa dintr-o esarfa, batista sau orice material textil din fibra naturala. Exista in comert masti care se pot reutiliza si nu sunt exagerat se scumpe. Dar nah.... Incearca sa explici unor astfel de persoana - care cel mai probabil au acasa o punga cu pungi - faptul ca masca aceea de protectie este de unica folosinta!

TheSpecialist
Maestru
Reclamații oficiale nu am făcut pana acum, dar îi "ard" în magazine, în benzinarii. Sa ii ferească Sfântul sa se apropie la mai puțin de 1m la coada, ca știe tot magazinul. La clinica avem reguli draconice în privința asta. Nu am făcut derogare de la ele niciodată și totul este bine pana acum. Treaba cu polițiștii în civil trebuia făcută de mult timp. Romanul, din păcate, nu poate fi civilizat decât cu parul/amenda. Am văzut de multe ori în magazine, anticovidieni care făceau gura mare, pana apărea politia, după aia, imediat își puneau masca pe fata și nu mai comentau nimic.